Iranas atmetė siūlymą tikrinti branduolinius objektus

Irano derybininkas Abbasas

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.<br>AP nuotr.
Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 30, 2015, 7:17 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 3:00 PM

„Apie mokslininkų apklausą negali būti nė kalbos, taip pat ir apie karinių objektų tikrinimą“, – sakė A.Araghchi.

Jei Iranas pasirašys branduolinę sutartį su pasaulio galiūnėmis, jis turės sutikti su savo karinių objektų patikrinimu, nurodė JT branduolinės priežiūros vadovas Yukiya Amano.

Šie A.Araghchi komentarai per valstybinę televiziją pareikšti tuo metu, kai Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas su savo kolega JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry susitiko Ženevoje derinti lig šiol nesutartus klausimus, kad iki birželio 30 dienos galutinio termino būtų pagaliau pasiektas istorinis susitarimas dėl Irano branduolinės programos.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei praėjusią savaitę atmetė bet kokią galimybę branduoliniams inspektoriams lankytis kariniuose objektuose ar apklausinėti mokslininkus.

Tuo tarpu J.Zarifas yra sakęs, kad Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties vadinamajame Papildomame protokole, kurį Iranas priėmė, leidžiama „tam tikra prieiga“ prie karinių objektų, bet ne jų tikrinimas.

„Šiaip ar taip mes tęsiame derybas pagal procedūras, apibrėžtas Papildomame protokole. Kol kas nėra ir nebuvo jokio susitarimo“, – sakė ir A.Araghchi.

Protokolas leidžia skubias Irano branduolinių objektų inspekcijas arba, prireikus, taip pat ir karinių objektų. Tačiau Iranas tvirtina, kad tokia prieiga turi būti tiksliau apibrėžta ir įteisinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.