Kremlius nusprendė maitinti tautą patriotiškai

Vakarai Rusijai nebemieli, o priešiškumas persismelkė net į valgymą. Dėl sankcijų trūksta vakarietiškų maisto produktų? Trūkumą nuspręsta paversti privalumu – siūlys rusams valgyti kitaip. 

Rusijoje nykstant amerikietiškiems greitojo maitinimo restoranams N.Michalkovas tikisi, kad jo V.Putinui pasiūlyta idėja dėl patriotinio naminio maisto patiks ir daugumai rusų.<br>AP nuotr.
Rusijoje nykstant amerikietiškiems greitojo maitinimo restoranams N.Michalkovas tikisi, kad jo V.Putinui pasiūlyta idėja dėl patriotinio naminio maisto patiks ir daugumai rusų.<br>AP nuotr.
Rusijoje nykstant amerikietiškiems greitojo maitinimo restoranams N.Michalkovas tikisi, kad jo V.Putinui pasiūlyta idėja dėl patriotinio naminio maisto patiks ir daugumai rusų.<br>AP nuotr.
Rusijoje nykstant amerikietiškiems greitojo maitinimo restoranams N.Michalkovas tikisi, kad jo V.Putinui pasiūlyta idėja dėl patriotinio naminio maisto patiks ir daugumai rusų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2015-06-07 11:52, atnaujinta 2017-11-23 22:58

Tai kas, kad prie vos duris atvėrusių amerikiečių greitojo maisto tinklų Rusijoje kadaise buvo nutįsusios eilės – Amerikos dabar nekenčiantys rusai bent viešai mėgsta pūstis, kad jiems „tas jankių dirbtinis maistas“ kelia pasidygėjimą. Geriau savas naminis, o svarbiausia – rusiškas!

Išties Rusijoje vilnijančios patriotizmo bangos po Ukrainos konflikto kaip niekada stiprios.

Karaliaujantys amerikietiški prekių ženklai tampo Kremlių už ūsų, todėl nutarta imtis priemonių ir išstumti amerikietišką maisto tinklą su visais mėsainiais ir gruzdintomis bulvytėmis, o vietoj to siūlyti rusams patriotinį greitąjį maistą.

Būtent tai užsimojo padaryti garsiausi Rusijos režisieriai broliai Andrejus Končialovskis ir Nikita Michalkovas. Gavę beveik 12,5 mln. eurų vertės paramą vyrai steigs greitojo maisto tinklą pavadinimu „Valgome namie!“.

Pažįstamas prekės ženklas

„Negali būti jokios konkurencijos su „McDonald’s“, – teigė blyninių tinklą „Teremok“ turintis Michailas Gončiarovas. – Tai – tik rinkodaros gudrybė.“ Bet tokia logika patriotizmo virusu užsikrėtusiems broliams – nė motais.

Nacionalinis greitojo maisto tinklas veiks jau gerai Rusijoje žinomu prekės ženklo vardu.

„Valgome namie!“ pavadinta A.Končialovskio žmonos Julijos Vysockajos kulinarijos laida ir jos šaldytų daržovių bei uogų linija.

Režisierių greitojo maisto tinklą sudarys 41 restoranas ir 91 parduotuvė Maskvos ir Kalugos regionuose. Kaip laiške Vladimirui Putinui žadėjo N.Michalkovas ir A.Končialovskis, visi patiekalai bus gaminami iš vietinių produktų. Tai esą nebus dar vienas greitojo maisto tinklas, „kur pelnas svarbiau nei maisto kokybė“.

„Mes mėginame žmonėms suteikti, kaip mes patys sakome, sveikesnį, švaresnį ir nuoširdesnį maistą, atsižvelgdami į regionų poreikius ir populiaciją“, – aiškino A.Končialovskis.

Restoranų tinklo idėja glaudžiai susijusi su vyriausybės siekiais pakeisti importinius produktus vietiniais. Tai Rusija stengiasi padaryti po to, kai uždraudė įvežti daugybę produktų iš Vakarų, atsakydama į sankcijas.

Paramą suteikia valstybė

Režisieriai teigia, kad sulaukė finansinės paramos projektui ne tiesiogiai iš vyriausybės, o gavo paskolą pasinaudodami smulkiajam ir vidutiniam verslui palankia skolinimosi schema. Pagal šią programą, bankas duoda 70 proc. visos sumos, reikalingos verslininkams, o jie patys turi pasirūpinti likusiais 30 proc.

Kol kas dar neaišku, kuris bankas investuos į režisierių projektą. Didieji valstybiniai bankai, įskaitant Rusijos didžiausią skolintoją „Sberbank“ ir kitą didžiulę finansinę grupę VTB, teigė, kad jie būtų labai pagerbti galėdami dalyvauti projekte, tačiau išreiškė abejonių dėl maisto tinklo sėkmės.

Toks bankininkų susirūpinimas yra pagrįstas. Kaip teigia M.Gončiarovas, duoti paskolą restoranui bankininkams yra nepalanku ir rizikinga.

Ypač dabar, kai beveik ketvirtadalis Maskvos restoranų šįmet užvers duris, nes didėjantis ekonomikos nuosmukis turi įtakos vartotojų išlaidoms, o silpnesnis rublis krauna naštą ant tų, kurie nuomos sutartis sudarę doleriais išreikštomis sumomis, pečių.

Amerikos ėmė baidytis

„Valgome namie!“ projektas gali virsti visiška nesėkme dar ir todėl, kad tai labiau manipuliacija dabartine politine situacija, o ne nuosekli verslo idėja.

Režisieriai žaidžia Rusijoje kurstomais amerikiečiams priešiškais jausmais.

Po Krymo aneksijos santykiai su JAV tapo labiausiai įtempti nuo pat Šaltojo karo laikų.

„Kai kurie žmonės, kurie anksčiau žvelgė į „McDonald’s“ kaip į paprasčiausią greitojo maisto tinklą, dabar atkreipia dėmesį į tai, kad jis amerikietiškas, ir ten tiesiog nebeina“, – tikino Restoranų ir viešbučių savininkų federacijos viceprezidentas Vadimas Prasovas.

Pernai „McDonald’s“ tinklas, kuris Rusijoje gyvuoja jau 25 metus, uždarė 12 savo restoranų šalyje, įskaitant patį seniausią ir garsiausią A.Puškino aikštėje Maskvoje.

Valdžios atstovai aiškino, kad restoranai uždaryti dėl sanitarinių sąlygų pažeidimų, bet mažai kas abejojo, kad mėsainių restoranai pasitraukė dėl Rusijos ir JAV nesutarimų.

A.Končialovskis ir N.Michalkovas tiesiogiai neįvardija, kad jie mėgins mesti iššūkį būtent „McDonald’s“, tačiau užsimena, kad „su kai kuo konkurencija bus neišvengiama“.

Ne pirmas bandymas

Režisierių projektas „Valgome namie!“ – nebe pirmas mėginimas nukonkuruoti JAV greitojo maisto tinklus su vietiniu analogišku ir nebe pirmas prašymas gauti tokiam užmojui Kremliaus paramos.

1995-aisiais buvęs Maskvos meras Jurijus Lužkovas, kuris jau išreiškė norą būti „Valgome namie!“ tiekėju, įsteigė pirmąją Rusijos istorijoje greitojo maisto grandinę, pavadintą „Rusiškas bistro“. Tinklo restoranuose lankytojams buvo siūlomi rusiški patiekalai, tokie kaip blynai ir mieliniai pyragėliai su įdarais, už nedidelę kainą.

Vietinis greitojo maisto tinklas buvo sąlygiškai populiarus, tačiau 2005 m. subyrėjo dėl neefektyvaus lėšų valdymo.

„Restoranų verslas, ypač jeigu jis vykdomas nacionaliniu mastu, labai sunkus, – sakė V.Prasovas. – Režisieriai (A.Končialovskis ir N.Michalkovas) neturi šio verslo patirties, todėl kyla klausimas, ar jie sugebės pritraukti į projektą tinkamų žmonių.“

Demonstruoja lojalumą

Kol kas stiprūs režisierių politiniai ryšiai padėjo jiems gauti paties V.Putino palaiminimą.

N.Michalkovas yra gerai žinomas prezidento sąjungininkas, savo lojalumą jis pademonstravo sukurdamas pompastišką dokumentinį filmą apie V.Putino asmenybę. Per Rusijos vadovo 55-ąjį gimtadienį prezidentą šlovinantį filmą transliavo nacionalinės televizijos.

„Proga užsiminti apie projektą buvo per monumento Sergejui Michalkovui (N.Michalkovo ir A.Končialovskio tėvui) atidengimą.

Idėją išgirdęs prezidentas reagavo entuziastingai“, – pasakojo A.Končialovskis, kurio tėvas yra Sovietų Sąjungos ir Rusijos himnų autorius, taip pat buvo parašęs seriją knygų vaikams.

Tiesa, V.Putinas – tikrai ne vienintelis brolių rėmėjas valdžioje. Žemės ūkio ministerija, kuri anksčiau atsisakė skirti režisieriams paramą, dabar, atėjus naujam ministrui Aleksandrui Tkačiovui, persigalvojo.

„Mes turime daugybę vakarietiškų kompanijų, kurios užkariavo rinką ir vartotojus, ir aš nemanau, kad tai labai gerai, – sakė ministras A.Tkačiovas. – Ar mes kuo nors blogesni? Štai todėl mes turime rūpintis savo pačių nacionaliniu produktu. Mes tam turime teisę.“

Vis dėlto tai, kad du garsūs ir turtingi režisieriai, neturintys jokios maitinimo verslo patirties, taip lengvai gavo valdžios paramą, sukėlė kitų restoranų savininkų nusivylimą.

„Ar sėkmingai veikiančio restorano savininkas be ryšių su Kremliumi gautų valstybės paramą tam, kad atidarytų naujų vietų šalyje? Labai abejoju“, – sakė Restoranų ir viešbučių savininkų federacijos viceprezidentas V.Prasovas. O eilinių rusų reakcijos dar teks palaukti.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.