Kataras ginasi: stadionų statybose nemirė nė vienas imigrantas

Kataro vyriausybė viešai neigia kaltinimus, kad tūkstančiai imigrantų miršta statydami 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatui skirtus stadionus, rašo „Doha News“.

Daugiausiai kritikos sulaukia Kataro sistema, pagal kurią darbininkams neleidžiama išvykti iš šalies be darbdavio sutikimo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiausiai kritikos sulaukia Kataro sistema, pagal kurią darbininkams neleidžiama išvykti iš šalies be darbdavio sutikimo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-10 19:25, atnaujinta 2017-11-23 06:49

„Washington Post“ praėjusią savaitę paskelbė, kad ruošiantis Pasaulio futbolo čempionatui nuo 2010 metų jau žuvo 1200 statybininkų.

Taip pat leidinys citavo Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos skaičiavimus, kad iki renginio pradžios iš viso mirs 4 tūkst. imigrantų.

Žiniasklaidoje greitai pasklido ir grafikas, rodantis, kad kitose šalyse rengtus pasaulio futbolo čempionatus Kataras imigrantų mirčių skaičiumi lenkia šimtus kartų.

Tokius skaičius Kataro vyriausybės ryšių su visuomene skyrius pavadino „visiškai melagingais“ ir „keliančiais milžinišką žalą“ šalies įvaizdžiui ir reputacijai.

„Iš tiesų po beveik 5 milijonų darbo valandų čempionato stadionų statybose, nė vieno darbininko gyvybė nebuvo prarasta. Nė vieno“, – pabrėžiama vyriausybės pranešime.

Doha tikina, kad „Washington Post“ paviešinti skaičiai remiasi metiniais indų ir nepaliečių, gyvenančių Katare, mirtingumo rodikliais.

Esą leidinys tiesiog padaugino šiuos skaičius iš metų, kurie liko iki Pasaulio futbolo čempionato. Tačiau neatsižvelgė į mirtis, kurios iš tikrųjų įvyko ne dėl statybų.

„Nesmagu, kai bet koks darbininkas turi mirti užsienio šalyje, tačiau neteisinga iškreipti statistiką teigiant, kad tokio didelio kiekio žmonių žūtys yra nulemtos darbo sąlygų“, – toliau aiškinama pranešime.

Katare dirbantys imigrantai stato ne tik penkis iš aštuonių futbolo stadionų, kuriuose vyks čempionato rungtynės, bet ir plečia metropoliteno sistemą, tiesia kelius ar net kuria naują Lusailo miestą.

Žmogaus teisių pažeidimus stebinčios organizacijos reikalauja, kad ir šiuose projektuose dirbančių imigrantų gerovė būtų stebima.

Daugiausiai kritikos gauna sistema, pagal kurią darbininkams neleidžiama išvykti iš šalies arba pereiti pas kitą darbdavį be savo dabartinio rėmėjo sutikimo.

Po gegužės mėnesį įvykusio žemės drebėjimo Nepale daug darbininkų iš šios šalies mėgino grįžti namo, tačiau jų darbdaviai negrąžino jų asmens dokumentų ir neleido palikti Kataro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.