Pasaulį bauginantis paslaptingas virusas – mįslė mokslininkams

Vos tik nurimo žmonių gyvybes šienavusi Ebolos epidemija, pasauliui ėmė kelti nerimą nauja liga. Greitai plintantis mirtinas virusas Pietų Korėjoje jau pražudė septynis žmones, tūkstančiams paskirtas karantinas, uždaromos šalies mokyklos.

Pietų korėjiečiai saugosi MERS viruso dėvėdami kaukes, nors mokslininkai dar tiksliai nežino, kaip plinta užkratas.<br>„Reuters“ nuotr.
Pietų korėjiečiai saugosi MERS viruso dėvėdami kaukes, nors mokslininkai dar tiksliai nežino, kaip plinta užkratas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 10, 2015, 6:45 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 11:42 AM

Vidurio Rytų kvėpavimo takų sindromas (MERS) Pietų Korėjoje per kelias savaites pražudė jau septynis žmones. Oficialiais duomenimis, sindromą turi 95 žmonės.

2,8 tūkst. žmonių taip pat nutarta taikyti karantiną, kai kurie gyvena specialiu režimu, yra izoliuoti.

Vien praėjusį mėnesį šalyje buvo uždaryta 2 tūkst. mokyklų, viešosiose vietose korėjiečiai dėvi kaukes.

Pietų Korėjos valdžia viruso plitimui stabdyti taip pat pasitelkia šiuolaikines technologijas.

Pareigūnai nutarė per mobiliuosius telefonus sekti asmenis, kuriuos įtaria turėjus kontaktą su MERS virusu apsikrėtusiais asmenimis.

Ši ūminė liga Pietų Korėjoje sukėlė sveikatos apsaugos sistemos krizę.

Daugybė karantino turinčių laikytis žmonių jo nepaiso, todėl valdžia baiminasi, kad aukų skaičius artimiausiu metu dar labiau išaugs.

Virusas į šalį pateko iš Saudo Arabijos, kur lankėsi vienas korėjietis, gegužės 20 dieną sugrįžęs namo. Gydytojai nustebę, nes MERS iki šiol tarp žmonių nesklisdavo taip greitai, ypač šalyje, kurios sveikatos apsaugos sistema yra moderni ir išplėtota.

Pietų Korėjos pareigūnai šiuo metu svarsto, kiek informuoti visuomenę. Baiminamasi, kad per daug žinių gali sukelti paniką, o per mažai – gandų ir klaidingų nuogąstavimų.

MERS sukeliantis virusas gana naujas, mokslininkai nespėjo jo gerai ištirti, todėl vis dar tiksliai nežino, kaip jis plinta.

Manoma, kad MERS sukelia koronavirusas, kurio šaltinis yra šikšnosparniai.

Įtariama, kad žmonėms (ypač Saudo Arabijoje, kur buvo didžiausias ligos protrūkis) virusas perduodamas per kupranugarius ir ožkas.

Šis virusas sukelia kvėpavimo takų infekcijas, susirgus gresia plaučių uždegimas arba inkstų veiklos sutrikimai. Virusas plinta per artimą žmonių kontaktą, tačiau nėra itin lengvai perduodamas kaip Ebolos virusas.

Šiuo metu gydytojai gali gydyti tik MERS simptomus, tokius kaip kvėpavimo sutrikimai ar aukšta temperatūra.

Iki šiol nesukurta jokios vakcinos ar specialaus antivirusinio medikamento, kuris sunaikintų ligą.

Pietų Korėjoje dabar siautėjantis MERS pasiglemžė daugiausia vyresnio amžiaus žmonių gyvybę. Tik vienas ligonis buvo šešiolikametis.

Vyresni nei 50 metų pacientai daug sunkiau atlaiko į plaučių uždegimą panašią ligą.

Iki šiol užsikrėtimo MERS atvejų buvo nustatyta daugiau negu dvidešimtyje šalių, daugiausia Saudo Arabijoje.

Čia nuo 2012 metų ši liga pareikalavo daugiau kaip 400 žmonių gyvybių.

Tarp užsikrėtusiųjų yra žmonių iš Jemeno, Jungtinių Arabų Emyratų, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Graikijos, Tuniso, Egipto ir Malaizijos. („The Independent“, CNN, „Lietuvos rytas“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.