Popiežius baus iškrypėlius

Katalikų bažnyčią pastaraisiais metais krėtę pedofilijos skandalai, regis, privertė imtis veiksmų. Popiežius Pranciškus kuria tribunolą, nagrinėsiantį už vaikų lytinį išnaudojimą atsakingų vyskupų ir kunigų bylas.

Popiežius Pranciškus, regis, užsimojo prieš vaikus išnaudojančius dvasininkus.
Popiežius Pranciškus, regis, užsimojo prieš vaikus išnaudojančius dvasininkus.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 11, 2015, 7:52 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 5:49 AM

Popiežius Pranciškus pritarė naujam Vatikano tribunolo skyriui, nagrinėsiančiam bylas vyskupų, nesugebėjusių apsaugoti vaikų nuo juos lytiškai išnaudojusių kunigų.

Anot kardinolo Seano O’Malley, vadovaujančio komisijai, kuri spendžia vaikų išnaudojimo atvejus Katalikų bažnyčioje, popiežius pritarė ir tam, kad tribunolo nariai gautų papildomą atlyginimą, naują biurą bei didelius įgaliojimus teisti prasižengėlius.

Iki šiol galioja tik tam tikros sankcijos, o prasižengę kunigai gali sulaukti švelnių bausmių, tokių kaip draudimas pamokslauti ir pan.

Tačiau įsteigus tribunolą Vatikanas galės pats, be kitų šalių pagalbos griežtai bausti pedofilus.

Šis Vatikano žingsnis yra kol kas reikšmingiausias siekiant pripažinti vyskupų atsakomybę už tokius nusikaltimus.

Kol kas už nusikaltusių kunigų dangstymą iš pareigūnų nebuvo pašalintas nė vienas vyskupas, nors balandį Pranciškus sutiko, kad atsistatydintų JAV vyskupas, kuris buvo pripažintas kaltu dėl įtariamo vaikų lytinio išnaudojimo fakto nuslėpimo.

Vatikanas trečiadienį pranešė, kad Pranciškus pritarė pasiūlymams, kuriuos jam pateikė patarėjų lytinio išnaudojimo klausimais taryba.

Pagal juos kuriamas mechanizmas, kaip Vatikanas galės nagrinėti skundus dėl vyskupų įgaliojimų viršijimo ir juos teisti. Taip pat numatyta įkurti specialų teisinį skyrių Tikėjimo doktrinos kongregacijoje šioms byloms nagrinėti. (BNS, BBC, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.