Ukrainos pareigūnai suėmė įtariamus pogromų Charkove rengėjus

Charkove vėlų ketvirtadienio vakarą įvyko masinės skerdynės, praneša „unian.net“. O.Jarošo gatvėje, kur yra įsikūręs studentų miestelis, sportiško sudėjimo jaunuoliai surengė tikrą pragarą ten gyvenusiems studentams, daugiausia – tamsaus gymio užsieniečiams. Dėl nežinomų priežasčių jaunuoliai  ėmė prieš niekuo dėtus praeivius mosuoti peiliais. Devyni žmonės buvo sužaloti ir išvežti į ligoninę. Penktadienį Ukrainos pareigūnai jau paskelbę sulaikę įtariamuosius.

Pareigūnai sulaikė mažiausiai 5 įtariamuosius, kurie įtariami porgomų vykdymu charkovo mieste.<br>mvs.gov.ua nuotr.
Pareigūnai sulaikė mažiausiai 5 įtariamuosius, kurie įtariami porgomų vykdymu charkovo mieste.<br>mvs.gov.ua nuotr.
Jaunuoliai santykius aiškintis ėmė peiliais.
Jaunuoliai santykius aiškintis ėmė peiliais.
Jaunuoliai santykius aiškintis ėmė peiliais.<br>Twitter nuotr.
Jaunuoliai santykius aiškintis ėmė peiliais.<br>Twitter nuotr.
Jaunuoliai santykius aiškintis ėmė peiliais.<br>Twitter nuotr.
Jaunuoliai santykius aiškintis ėmė peiliais.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 8:48 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:32 AM

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad pareigūnai jau sulaikė 5 asmenis, kurie įtariami organizavę pjautynes Charkovo mieste. Ginkluoti pareigūnai pademonstravo įtariamuosius, pas kuriuos rasta lazdų, peilių ir kitų šaltųjų ginklų.

Sulaikytiesiems pateikti kaltinimai dėl chuliganizmo, pasikėsinimo į gyvybę, turto niokojimo. Jei sulaikytųjų kaltė bus įrodyta, jie gali būti nuteisti 15 metų laisvės atėmimo bausmėmis. Šiuo metu apklausose bandoma nustatyti įtariamųjų bendrininkus.

Daužė viską, kas pakliuvo po ranka

Užpuolime dalyvavo apie 40 žmonių, pasakojo Charkovo nacionalinio universiteto studentas.

Pasak jo, užpuolikai buvo jauni, sportiško sudėjimo jaunuoliai. Jie dėvėjo kaukes ir buvo ginkluoti peiliais.

Teigiama, kad jauni vyrai ėjo O.Jarošo gatve, daužė ir naikino viską, kas pasitaikė po ranka. Užpuolikai puolė žmones, daužė automobilius, pradūrė padangas kelioms transporto priemonėms. Visas šis įvykis nutiko prie universiteto bendrabučio.

Pasak studento, minia pripuolė prie ant suoliuko sėdėjusių jaunuolių ir ėmė peiliais raižyti ir pjaustyti jų nugaras, kojas. Vienas iš jų buvo arabas.

„Ant suolelio prie bendrabučio sėdėjo vaikinai. Minia iš karto puolė prie jų, supjaustė jiems nugaras, kojas“, – pasakojo liudininkas Aleksandras.

Sužeistus vaikinus įvykį matę liudininkai išvežė į ligoninę, net nelaukdami greitosios pagalbos automobilio. Į ligoninę vaikinus teko gabenti automobiliu, kurio padangos taip pat buvo pradurtos.

Siautėjo ir kitoje gatvėje

Kiek žmonių nukentėjo per incidentą, neaišku. „Unian.net“ rašo, kad nukentėjo devyni žmonės: ir arabai, ir ukrainiečiai.

„Podrobnosti.ua“ rašo, kad iš viso traumas patyrė šeši žmonės. Neatmetama, kad aukų gali būti ir daugiau. Dviejų ukrainiečių sužalojimai – rimti, jiems giliai supjaustytos nugaros ir kojos.

Ši gauja tą pačią dieną jau buvo užpuolusi žmones kitoje – Kločkovskio gatvėje. Ten buvo sužaloti septyni žmonės, keturi iš jų buvo pristatyti į ligoninę.

Vėliau pranešta, kad gali būti, jog per incidentus Ukrainos nacionalistai atakavo Charkove studijuojančius arabus, daugiausia jordaniečius, čia atvykusius pagal mainų programą.

Tiesa, vietos žurnalistas Aleksijus Pančenka mano, kad ksenofobiškas išpuolis buvo prorusiškų jėgų surengta provokacija.

„Kontekstas toks: Charkovas jau kuris laikas išaugęs į daugiakultūrį miestą, kuriame gyvuoja kelios atvykėlių iš Azijos bendruomenės. Ksenofobijos čia nėra“, – „Twitter“ rašė A.Pančenka.

Bandė įsiveržti į kavinę

Pasak liudininko, universiteto studento Aleksandro, per užpuolimą jis sėdėjo apie 100 metrų nuo užpuolimo vietos buvusioje kavinėje. Kai gauja ėmė talžyti jaunuolius, kavinėje buvę žmonės ėmė klykti ir bėgti.

Liudininko teigimu, užpuolikai buvo jauni ir atletiško kūno sudėjimo, visi buvo vyrai. Kai kurie buvo paslėpę veidus po kaukėmis, buvo ginkluoti peiliais.

Pamatę, kad kavinėje yra žmonių, užpuolikai bandė į ją įsiveržti, tačiau savininkas užrakino duris. Gauja dar pasiautėjo lauke, išvartė ten buvusius stalus ir pabėgo link metro stoties.

Socialiniuose tinkluose pasipylė šio šiurpaus įvykio nuotraukos, žmonės sukrėsti klausė, koks gaujos tikslas talžyti niekuo dėtus praeivius.

Odesoje nugriaudėjo sprogimai

Tuo neramumai Ukrainoje nesibaigė. Odesoje, apie 2 val. nakties, nugriaudėjo du galingi sprogimai. Buvo sugadinti reklamos stendai. Per incidentą žmonės nenukentėjo, tačiau sprogimų garsas buvo toks stiprus, kad pažadino gyventojus.

Iš pradžių įvykio vienas sprogimas, jis buvo itin galingas, po to antras – jau kiek silpnesnis.

Žmonės puolė prie langų pažiūrėti, ar nukentėjusių nėra, tačiau buvo gili naktis ir gatvėje žmonių tuo metu nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.