Ant Edwardo Snowdeno krinta nauji šešėliai

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnas Robertas Baeras vienoje radijo laidoje prabilo apie neva „didžiausią Vakarų žvalgybų nesėkmę“.

E.Snowdeno turimus dokumentus neva galėjo perimti rusai ir kinai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Snowdeno turimus dokumentus neva galėjo perimti rusai ir kinai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Snowdeno turimus dokumentus neva galėjo perimti rusai ir kinai.
E.Snowdeno turimus dokumentus neva galėjo perimti rusai ir kinai.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 16, 2015, 8:46 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 5:52 AM

R.Baero teigimu, Rusijai ir Kinijai pavyko prieiti prie buvusio JAV žvalgybininko E.Snowdeno surinktų slaptų dokumentų, todėl britų žvalgybai teko staigiai nutraukti savo vykdomas operacijas ir atšaukti savo agentus.

Buvęs CŽV pareigūnas taip pat įspėjo, kad rusai ir kinai galėjo įveikti JAV ir Jungtinės Karalystės šifravimo kodus.

Taip esą buvo pavogti slapti susirašinėjimai tarp karinių ir žvalgybos tarnybų.

Informaciją, leidžiančią manyti, kad slaptus dokumentus, skirtingai nei teigė E.Snowdenas, vis dėlto tapo įmanoma perimti, patvirtino ir pareigūnai Londone.

Anot šio dienraščio, Jungtinės Karalystės žvalgybos pareigūnai dabar esą net teigia, kad E.Snowdeno rankos suteptos krauju.

Tiesa, E.Snowdeno gynėjams ir privatumo sergėtojams pasirodė labai įtartina, kad tokie kaltinimai pasirodė būtent dabar, kai prieš keletą dienų britų žvalgyba sulaukė griežtos kritikos.

Praėjusią savaitę specialusis karalienės patarėjas Davidas Andersonas ataskaitoje pareiškė, kad šalyje reikia naujų įstatymų dėl žvalgybos, o dabartinius šnipinėjimo metodus išvadino „nedemokratiškais, nereikalingais ir netoleruotinais“.

Aktyvistai mano, kad žvalgybininkai paviešino šią informaciją norėdami nukreipti dėmesį nuo D.Andersono pranešimo ir paskatinti tolesnį masinį žvalgybos duomenų rinkimą.

Rusijoje besislapstantis buvęs JAV žvalgybininkas Edwardas Snowdenas galėjo sukelti didžiausią Vakarų žvalgybų katastrofą. Manoma, kad rusai ir kinai perėmė šnipo surinktus slaptus dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.