A.Kudrinas siūlo rengti išankstinius Rusijos prezidento rinkimus

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas per Sankt Peterburgę vykusį tarptautinį ekonomikos forumą pareiškė, kad prezidento rinkimai Rusijoje gali atnešti naujų reformų. Anot jo, pakeitus šalies vadovą išsispręstų daug valstybės problemų.

A.Kudrinas teigia, kad išankstiniai rinkimai Rusijai būtų naudingi.<br>Reuters nuotr.
A.Kudrinas teigia, kad išankstiniai rinkimai Rusijai būtų naudingi.<br>Reuters nuotr.
A.Kudrinas teigia, kad išankstiniai rinkimai Rusijai būtų naudingi.<br>Reuters nuotr.
A.Kudrinas teigia, kad išankstiniai rinkimai Rusijai būtų naudingi.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 7:12 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 11:45 AM

„Kodėl mums nesurengus prezidento rinkimų ir nepaskelbus naujų reformų programų?“, – kalbėjo A.Kudrinas.

Buvęs finansų ministras pridėjo, kad atėjus naujam šalies vadovui būtų lengviau įvykdyti reformas. Kaip sektiną pavyzdį jis pateikė Kazachstaną.

A.Kudrinas pagrindine ekonomine problema įvardijo struktūrinius neatitikimus. Tačiau, įvertinęs vyriausybės programas, krizių valdymą ir pagrindines veiklos kryptis, vyras pareiškė: „Nėra jokių rimtų problemų, kurių nebūtų įmanoma ištaisyti per trejus ateinančius metus“.

A.Kudrinas toliau pasakojo apie prezidento, valstybės Dūmos ir vyriausybės veiksmus, kurie visiškai priešingi antikriziniams planams.

A.Kudrinas ypač kritikavo naująją politiką, kuria siekiama visus gamybinius pajėgumus sutelkti Rusijoje ir kuo mažiau pirkti iš užsienio valstybių. Buvęs finansų ministras teigė, kad tokia politika visiškai keičia ekonominę aplinką ir nepadės ekonominiam augimui.

Tuo tarpu V.Putinui palankios partijos „Vieningoji Rusija“ sekretorius Sergejus Neverovas sakė, kad buvusio finansų ministro Aleksejus Kudrino pasiūlymas dėl išankstinio prezidento rinkimų – bandymas sukurti „tam tikrą nestabilumą visuomenėje“.

„Šiandien prielaidų išankstiniams prezidento rinkimams aš nematau. Manau, kad toks pasiūlymas yra mėginimas sukurti visuomenės nestabilumą“,- kalbėjo S.Neverovas.

Numato V.Putino planus

Visai neseniai politologas Jevgenijus Gontmacheris pateikė prognozę, jog pirmalaikiai prezidento rinkimai laukia jau kitų metų pavasarį.

Laikraštyje „Vedomosti“ išspausdintas straipsnyje „Išankstinių rinkimų paslaptis“ autorius rašė, kad V.Putinas planuoja skelbti išankstinius prezidento rinkimus, kurie turėtų įvykti jau kitų metų pavasarį.

Manoma, kad V.Putinas greičiausiai įtaria, kad socialinė ir ekonominė padėtis šalyje dar ne vienus metus tik blogės. O kas žino, kokios bus tautos nuotaikos 2018 metų pavasarį? Blogėjant gyvenimui, tauta gali nusisukti nuo šiuo metu populiaraus prezidento.

Pakeis konstituciją?

Konstitucija numato, kad prezidentas renkamas šešeriems metams. V.Putinas savo trečiąją kadenciją pradėjo 2012-aisiais.

Rinkimus perkelti galima tik keliais atvejais: prezidentui pritaikius apkaltą arba pakeitus konstituciją.

Kaip teigia Konstitucinės teisės komiteto valstybės Dūmoje pirmininko pavaduotojas Vadimas Solovjovas, pirmoji galimybė vargiai įmanoma, o antroji – labai reali.

V.Putinui palankios partijos parlamente sudaro daugumą ir konstitucinė pataisa galėtų būti lengvai priimta.

Daugiau apie J.Gontmacherio prognozes Rusijai galite paskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.