Popiežius ragina pasaulį stabdyti klimato pokyčius

Popiežius Pranciškus

Pranciškus yra įsitikinęs, jog pasaulis sparčiai ritasi katastrofos link.<br>AP nuotr.
Pranciškus yra įsitikinęs, jog pasaulis sparčiai ritasi katastrofos link.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2015, 3:22 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 1:25 PM

Savo radikaliame manifeste, kreipdamasis į kiekvieną mūsų planetos gyventoją, 1,2 mlrd. tikinčiųjų turinčios pasaulio katalikų bendruomenės vadovas kaltino žmonių godumą ir pragaištingą prisirišimą prie naujųjų technologijų bei pažangos, dėl kurios „mūsų sesė motina Žemė“ yra atsidūrusi kritinėje padėtyje.

„Ši sesuo protestuoja dėl blogio, kurį jai sukeliame, neatsakingai panaudodami ir piktnaudžiaudami gerybėmis, kurias Dievas jai suteikė“, – pontifikas rašo nekantriai lauktos enciklikos „Laudato Si“ apie pasaulio ekologines problemas pirmosiose pastraipose.

Žaliųjų aktyvistai giria charizmatiško argentiniečio popiežiaus platų manifestą, galintį atlikti lemiamą vaidmenį debatuose dėl pasaulio klimato šiltėjimo priežasčių ir veiksmų, kurie galėtų šį procesą sustabdyti arba sulėtinti.

Jie tikisi, kad naujoji enciklika reikšmingai padidins spaudimą susitarti dėl didelio masto priemonių, kai ateinantį gruodį daugiau negu 200 šalių delegacijos susirinks Paryžiuje į konferenciją, kurioje tikimasi sudaryti pasaulinę sutartį, įpareigojančią mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Vis dėlto dar prieš oficialiai paskelbiant šį dokumentą klimato kaitos skeptikai atmetė joje pateikiamus argumentus, kad šis procesas yra daugiausiai nulemtas žmogaus veiklos ir kad iškastinio kuro vartojimas turi būti laipsniškai mažinamas.

„Ekonomikos politiką perimu ne iš savo vyskupų, kardinolo arba popiežiaus“, – JAV prezidento posto siekiantis respublikonas Jebas Bushas pareiškė enciklikos paskelbimo išvakarėse, perteikdamas Jungtinėse Valstijos gyvuojantį platų priešinimąsi sutarčiai, įpareigojančiai mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetalus.

Enciklikoje atsižvelgiama į skeptikų pateikiamus argumentus ir pripažįstama, kad vulkaninė veikla, Žemės judėjimo pokyčiai ir Saulės aktyvumo ciklai taip pat yra veiksniai, lemiantys klimato pokyčius.

Tačiau joje pabrėžiama, kad „pasaulinį atšilimą pastaraisiais dešimtmečiais labiausiai lėmė šiltnamio efektą sukeliančių dujų, išmestų (į atmosferą) daugiausiai dėl žmogaus veiklos, didelė koncentracija“.

Ši pozicija nepalieka abejonių, kad Pranciškus yra įsitikinęs, jog pasaulis sparčiai ritasi katastrofos link.

„Jeigu dabartinės tendencijos išliks, šiame šimtmetyje galime tapti nepaprastų klimato pokyčių ir precedento neturinčio ekosistemų nuniokojimo liudininkais – ir tai sukels rimtų padarinių mums visiems“, – rašo pontifikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.