Makedonija pagailėjo ant bėgių žūstančių migrantų

Makedonija leis per savo teritoriją nelegaliai keliaujantiems imigrantams išvengti kalėjimo, jeigu jie iš šalies išvyks per tris dienas, praneša „Associated Press“.

Nuo sausio mėnesio mažiausiai 25 migrantai žuvo ant geležinkelio bėgių. Dar daugiau jų nukenčia nuo gaujų smurto.<br>AP nuotr.
Nuo sausio mėnesio mažiausiai 25 migrantai žuvo ant geležinkelio bėgių. Dar daugiau jų nukenčia nuo gaujų smurto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-19 13:27, atnaujinta 2017-10-30 07:32

Šis sprendimas priimtas po to, kai padidėjo nelaimingų atsitikimų, kuriuose žūsta nuo policijos besislapstantys bei pavojingomis trasomis keliaujantys migrantai.

Makedonija tapo vienu pagrindinių kelių tūkstančiams pabėgėlių iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, kurie per Graikiją ir Serbiją bando pasiekti Europą.

Nuo sausio mėnesio mažiausiai 25 migrantai žuvo ant geležinkelio bėgių. Dar daugiau jų nukenčia nuo gaujų smurto.

Ketvirtadienį parlamente priimtas įstatymas įsigalios po 8 dienų. Prie jo priėmimo smarkiai prisidėjo žmogaus teises ginančios organizacijos.

Pagal šį įstatymą, migrantai galės paprašyti laikino prieglobsčio pasienyje arba artimiausioje policijos nuovadoje.

Tai jiems leis legaliai keliauti per Makedoniją tris dienas.

Vidaus reikalų ministras Mitko Cavkovas įstatymų leidėjams sakė, kad per metus migrantų skaičius patrigubėjo, o dabar kasdien į šalį patekti bando 2000-3000 žmonių.

Ministras negailėjo kritikos ir Graikijai, kuri leidžia tūkstančiams per sieną pereiti nepastebėtiems.

Graikija taip pat yra viena iš daugiausiai migrantų savo teritorija praleidžiančių šalių, į kurią pabėgėliai dažniausiai atvyksta iš Turkijos.

Makedonijos vyriausybė neseniai sulaukė kritikos dėl savo elgesio su migrantais, kurie žeminančiose sąlygose dažnai yra laikomi ilgiau nei leidžiamas 30 dienų limitas.

Skopjėje esančiame sulaikymo centre gyvena daugiau nei 500 migrantų, tarp jų ir 35 vaikai, laikomi apleistose patalpose ir prastai maitinami. Daugumai jų tenka miegoti ant grindų.

Tačiau kiti žmogaus teisių gynėjai mano, kad šio įstatymo nepakanka.

„Tai tik dalinis problemos sprendimas“, – sakė aktyvistas Suadas Misini, reikalaudamas, kad valdžia paleistų sulaikymo centruose apgyvendintus žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.