V. Putino kritikas: „Karo jam reikia tik tam, kad apmautų rusus“

Rusijos ir Ukrainos konfliktas nėra trumpalaikis karas, o tik dalis didesnės priešpriešos su Vakarais, kuria Vladimiras Putinas bando nukreipti paprastų rusų dėmesį nuo korupcijos ir valdžios nekompetencijos.

Anot M.Chodorkovskio, JAV ir Rusijos santykiai nebuvo prastesni nuo Šaltojo karo laikų. Rusijos valdžios elitas izoliuoja šalį nuo Vakarų ir tai naudoja kaip įrankį ilgiau išsilaikyti valdžioje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Anot M.Chodorkovskio, JAV ir Rusijos santykiai nebuvo prastesni nuo Šaltojo karo laikų. Rusijos valdžios elitas izoliuoja šalį nuo Vakarų ir tai naudoja kaip įrankį ilgiau išsilaikyti valdžioje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2015, 12:24 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 4:13 AM

Taip mano Michailas Chodorkovskis, trečiadienį teigęs, kad su Rusija Vakarai negalės atnaujinti santykių tol, kol šalį valdys V.Putinas, skelbia „Radio Free Liberty“.

Anksčiau buvęs vienu turtingiausių Rusijos žmonių, dabar M.Chodorkovskis pasitraukė iš šalies po to, kai prieš pusantrų metų buvo paleistas iš kalėjimo.

Už grotų jis praleido visą dešimtmetį, nors jo gynėjai ir tvirtino, kad kaltinimai jam buvo sufabrikuoti dėl politinės grėsmės, kurią jis kėlė V.Putinui.

Anot M.Chodorkovskio, JAV ir Rusijos santykiai nebuvo prastesni nuo Šaltojo karo laikų. Rusijos valdžios elitas izoliuoja šalį nuo Vakarų ir tai naudoja kaip įrankį ilgiau išsilaikyti valdžioje.

„Dabartinis konfliktas su Vakarais yra absoliučiai dirbtinis, – kalbėjo V.Putino kritikas. – Jiems beviltiškai reikia priešo, kuris nukreiptų visuomenės dėmesį nuo kitų problemų – korupcijos ir valdžios neefektyvumo.“

M.Chodorkovskis anksčiau vadovavo naftos gigantui „Jukos“. Šiuo metu nebeveikianti bendrovė anksčiau išgaudavo tiek pat naftos kiek visas Kataras. 2003 metais oligarchas buvo sulaikytas ir nuteistas 9 metams kalėti už mokesčių slėpimą ir neteisėtą turto pasisavinimą.

2013 metų pabaigoje prieš pat Sočio olimpines žaidynes jis buvo paleistas iš kalėjimo.

Dabar jis gyvena Šveicarijoje ir vadovauja Maskvoje įsikūrusiai žmogaus teisių gynimo grupei „Open Russia“.

M.Chodorkovskis teigė įsivaizduojantis į Vakarus orientuotą Rusiją po V.Putino, tačiau nekonkretizavo, kaip jo režimas galėtų žlugti.

JAV ir likęs Vakarų pasaulis turėtų ruoštis palengva priimti Rusją į savo gretas ir, anot M.Chodorkovskio, tai galėtų reikšti netgi narystes NATO ir ES.

Tačiau dabar Rusijos konfliktas su Ukraina, Krymo aneksija ir parama prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje vis dar tęsis.

„Konflikto „užšalimas“ yra vienintelis įmanomas kelias“, – teigė M.Chodorkovskis.

Buvęs naftos magnatas taip pat įspėjo Vašingtoną netiekti ginklų Ukrainai, kadangi dauguma rusų jau ir taip galvoja, kad konfliktas šalies Rytuose yra karas tarp Rusijos ir JAV.

Ši situacija vystysis būtent ta linkme, jeigu į Ukrainą bus pradėti tiekti ir ginklai. Tada jau reikės klausti, ar JAV pasiruošusi atvirai stoti į kovą ir ir laimėti, kadangi priešingai visi galvos, kad jos pralošė“, – kalbėjo M.Chodorkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.