Atgailaujantis V. Janukovyčius: „V.Putinas išgelbėjo man gyvybę“

Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius prabilo. Ilgai viešumoje nesirodęs ir interviu nedalijęs V.Janukovyčius, šiuo metu gyvenantis Rusijoje, BBC radijui teigė, kad prisiima dalį atsakomybės už įvykius 2014-ųjų vasarį, kai jam pasitraukus iš posto Ukrainos sostinėje prasidėjo žudynės.

V.Janukovyčius (kairėje) neslepia, kad tik V.Putino dėka yra gyvas.<br>M.Kulbio ir AP nuotr.
V.Janukovyčius (kairėje) neslepia, kad tik V.Putino dėka yra gyvas.<br>M.Kulbio ir AP nuotr.
V.Janukovyčius pirmą kartą po žudynių Kijeve kalbėjo su Vakarų žiniasklaida.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
V.Janukovyčius pirmą kartą po žudynių Kijeve kalbėjo su Vakarų žiniasklaida.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

BBC ir lrytas.lt inf.

Jun 23, 2015, 9:33 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 7:01 PM

„Neneigiu savo atsakomybės“, – BBC „Newsnight“ atsakė jis, kai buvo paklaustas apie nušautus demonstrantus Kijevo Maidano aikštėje.

Tiesa, jis tikino, kad nedavė įsakymo jėgos struktūroms šaudyti į žmones, tačiau užsiminė, jog neįdėjo pakankamai pastangų, kad kruvini įvykiai būtų sustabdyti.

„Nedaviau jokių įsakymų (naudoti ugnį), tai nebuvo mano nurodymas. Buvau prieš bet kokį jėgos naudojimą ir kraujo praliejimą. Tačiau saugumo pajėgos vykdė savo pareigą pagal tuo metu egzistavusius įstatymus. Jie turėjo teisę naudoti ginklus“, – sakė V.Janukovyčius,  pirmą kartą nuo kruvinų įvykių Kijeve davęs interviu Vakarų žiniasklaidai.

Pagrindinėje Kijevo aikštėje per 2014 metų vasarį vykusius protestus buvo nušauta daugiau kaip 100 protestuotojų. Nuverstasis prezidentas V.Janukovyčius Rusijos specialiosioms pajėgoms padedant buvo saugiai išgabentas į Rusiją.

Netrukus po šių įvykių Rusija okupavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, o pavasarį prasidėjo iki šiol šalies rytuose tebesitęsiantis karas.

V.Janukovyčius bendraudamas su BBC teigė, kad karas buvo „košmaras“, kuris virto realybe. Jis tikino, kad Rusijos įvykdytas Krymo užėmimas – tragedija, kurios nebūtų, jei jis būtų likęs prie Ukrainos vairo.

„Tai, kas atsitiko, yra labai blogai. Dabar turime rasti būdą, kaip išspręsti šią situaciją. Dabar vyksta karas. Jie kalba apie Krymo susigrąžinimą. Kaip tai padaryti? Kariaujant? Ar mums reikia dar vieno karinio konflikto?“ – klausimais atsakinėjo V.Janukovyčius, kuris šių metų sausį atsidūrė Interpolo ieškomų asmenų sąraše dėl išvaistytų milijoninių valstybės lėšų.

Jis taip pat atkakliai neigė, kad pasisavino Ukrainos valstybės lėšas ir didžiules sumas slepia užsienio valstybių bankuose.

Jis taip pat patvirtino, kad, prasidėjus lemtingiems įvykiams Ukrainoje, jo gyvybę išgelbėjo Valdimiras Putinas. Būtent Rusijos prezidento iniciatyva 2014-ųjų vasario 23-iosios naktį specialiosios pajėgos jį išgabeno į Rusiją.

„Faktas, kad Vladimiras Putinas priėmė tokį sprendimą, patarus jo specialiosioms pajėgoms. Tai buvo jo teisė ir pasirinkimas. Jis nesikonsultavo su manimi.

Esu jam dėkingas, nes būtent jis davė įsakymą ir padėjo mano apsaugai mane išgabenti. Tokiu būdu jis išgelbėjo mano gyvybę“, – pasakojo V.Janukovyčius ir pridūrė, kad pavojus jo gyvybei vis dar egzistuoja.

Buvęs Ukrainos vadovas taip pat išreiškė viltį, kad jis kada nors galės grįžti į savo šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.