Lenkiją purtantys politiniai skandalai – be pabaigos

Svarbių Seimo rinkimų laukiančią Lenkiją krečia vis didesnė politinė karštligė. Nors premjerė Ewa Kopacz perstumdė kėdes nepopuliarioje vyriausybėje, jai kilstelėti valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) reitingų gali ir nepavykti.

Garsusis širdies ligų specialistas M.Zembala tapo profsąjungos „Solidarnosc“ taikiniu. Tiesa, jį aktyviai užstoja pati Lenkijos premjerė E.Kopacz.
Garsusis širdies ligų specialistas M.Zembala tapo profsąjungos „Solidarnosc“ taikiniu. Tiesa, jį aktyviai užstoja pati Lenkijos premjerė E.Kopacz.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos ryto“ korespondentas Varšuvoje)

Jun 23, 2015, 8:29 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 7:12 PM

Siekdama gelbėti sparčiai krintantį PPP populiarumą E.Kopacz reformuoti ministrų kabinetą ryžosi likus vos 4 mėnesiams iki Seimo rinkimų.

Vyriausybės vadovė netikėtai atstatydino tris ministrus, tris viceministrus ir dar keturis aukštas pareigas einančius savo pavaldinius.

Vis dėlto toks žingsnis norimo efekto gali ir nesukelti.

Praėjus vos trims dienoms po naujų iždo, sveikatos apsaugos ir sporto ministrų paskyrimo didžiausia šalies profsąjunga „Solidarnosc“ ėmė reikalauti nušalinti ką tik pradėjusį eiti pareigas sveikatos ministrą Marianą Zembalą.

Premjerė užstojo ministrą

Garsus kardiochirurgas, profesorius, Lenkijos mokslų akademijos ir Tarptautinės transplantologų asociacijos narys „Solidarnosc“ pyktį užsitraukė savo pareiškimu televizijoje.

Paprašytas pakomentuoti Vyškovo ligoninės direktoriaus sprendimą atleisti iš darbo dėl didesnių atlyginimų streiką paskelbusias slaugytojas, 65 metų ministras paskelbė, kad būtų pasielgęs lygiai taip pat.

M.Zembala pasigyrė, jog jo vadovaujamoje Silezijos širdies ligų klinikoje slaugytojos nedrįsta streikuoti, nes žino, kad tuoj pat išlėktų iš darbo.

„Solidarnosc“ pirmininkas Andrzejus Duda iš karto pareiškė, kad ministro posto negali užimti pareigūnas, iš savo pavaldinių atimantis konstitucinę teisę protestuoti.

Organizacija kartu su respublikine slaugytojų profsąjunga pareikalavo, kad premjerė E.Kopacz atstatydintų M.Zembalą.

E.Kopacz atsisakė tai padaryti. Esą ji kalbėjosi su ministru ir žino, jog M.Zembala iš tikrųjų norėtų ne drausti streikus, bet užtikrinti, kad slaugytojos nepaliktų ligonių be priežiūros.

Ministras esą ragina slaugytojas ieškoti kitų protesto formų, kad streiko aukomis netaptų pacientai. E.Kopacz priminė, kad M.Zembalą jo klinikoje labai mėgsta tiek jo pavaldiniai, tiek ligoniai, nes specialistas „darbui aukoja visą save“.

Vyriausybėje tiksi bomba

Tiesa, siekdamas įtikti profsąjungoms, M.Zembala netrukus pažadėjo 300 zlotų (beveik 72 eurais) pakelti atlyginimus visoms slaugytojoms ir Vyškovo ligoninės direktoriui nurodė atšaukti sprendimą atleisti iš darbo streikavusias pavaldines.

Tačiau „Solidarnosc“ nepasitenkino pažadais pakelti atlyginimus ir pareiškė rugsėjį rengsianti visuotinį medicinos darbuotojų streiką.

A.Duda priminė, kad kardiologijos profesorius M.Zembala per metus uždirba daugiau kaip milijoną zlotų – tai prilygsta pusšimčio slaugytojų atlyginimams.

Be to, M.Zembalos klinikoje slaugytojos gauna didesnius atlyginimus nei kitų ligoninių darbuotojai, todėl ministro pavaldinės ir nestreikuoja.

Dalis apžvalgininkų teigia, kad pripažintas širdies ligų specialistas M.Zembala garsėja aštriais pareiškimais, todėl eidamas ministro pareigas dar gali sukelti ne vieną konfliktą. Pavyzdžiui, ekonomistas Ryszardas Petru pareiškė, kad M.Zembalos paskyrimas ministru prilygsta laikrodinės bombos, kuri gali sprogti bet kurią akimirką, paslėpimu vyriausybėje.

Puola, nes žemi reitingai

Vis dėlto nemažai ekspertų giria premjerės E.Kopacz ryžtą griebtis permainų ministrų kabinete, iš kurio buvo pašalinti negrįžtamai susikompromitavę ministerijų vadovai, nors ir apgailestauja, kad tai nebuvo padaryta anksčiau.

Manoma, jog „Solidarnosc“ iš tiesų užsipuolė M.Zembalą vien todėl, kad palaiko opozicinę Teisės ir teisingumo partiją ir nori padėti jai laimėti rinkimus.

Esą vien todėl nesilaikoma tradicijos leisti ministrui ramiai dirbti šimtą dienų ir tiktai tuomet pradėti kritiškai vertinti jo veiklą.

Kita vertus, opozicinės partijos bet kurioje šalyje pasinaudos kiekviena galimybe užsipulti vyriausybę, jei valdančiųjų reitingai Seimo rinkimų išvakarėse bus pavojingai nusmukę – net jei valdžios ketinimai geri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.