Jungtinėse Valstijose atsikrato rasistinės vėliavos

JAV sukrėtusios žudynės parodė, kad kova su rasizmu vis dar reikalinga. Todėl Amerikos valstijų valdžia imasi naujos iniciatyvos – nukabina juodaodžius žeidžiančias istorines konfederatų vėliavas.

Amerikiečiai reiškia nepasitenkinimą dėl konfederatų vėliavos, kuri simbolizuoja skaudžią šalies juodaodžių praeitį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Amerikiečiai reiškia nepasitenkinimą dėl konfederatų vėliavos, kuri simbolizuoja skaudžią šalies juodaodžių praeitį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 25, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 12:35 PM

Čarlstono miesto bažnyčioje Dylano Roofo įvykdytas išpuolis prieš juodaodžius atvėrė senas šalies žaizdas. Dabar visų akys krypsta į buvusias Konfederacijos – taip JAV pilietinio karo metu vadintos pietinės valstijos – vėliavas, kurios vis dar plevėsuoja prie kai kurių namų ir valdžios pastatų.

Raudoną vėliavą su mėlynu įstrižu kryžiumi ir baltomis žvaigždėmis kaip simbolį per pilietinį karą 1961–1965 metais naudojo vergovės gynėjai pietinėse valstijose.

Būtent su šia skaudžią juodaodžių praeitį primenančia vėliava fotografavosi ir žudynes maldos namuose surengęs D.Roofas.

Nors vieni amerikiečiai šią vėliavą laiko pietinių valstijų istoriniu paveldu, kitiems atrodo, kad tai rasistinis simbolis, kuris turi būti nustumtas į užmarštį. Pastarųjų itin padaugėjo po žudynių Čarlstone.

Tokios nuomonės laikosi ir dabartinis šalies prezidentas Barackas Obama, kuris jau anksčiau yra sakęs, kad vienintelė tinkama vieta konfederatų vėliavai yra muziejus.

Po D.Roofo surengtų šaudynių dėl šios vėliavos užvirė karštos diskusijos. Jas pradėjo Pietų Karolinos valstijos gubernatorė Nikki Haley. Respublikonų politikė ragino nukabinti vėliavą, kuri iki šiol bangavo prie valstijos Kapitolijaus.

Vėliau N.Haley pavyzdžiu pasekė ir Virdžinijos valstijos gubernatorius Terry McAuliffe’as. Jis liepė nebevaizduoti konfederatų vėliavos ant valstijos automobilių numerių.

„Labai vertinu tai, ką pradėjo gubernatorė ir kiti lyderiai Pietų Karolinoje, – kalbėjo viena demokratų kandidačių į JAV prezidentus Hillary Clinton. – Jie pripažino vėliavą kaip mūsų tautos rasistinę praeitį. Jai nėra vietos mūsų dabartyje ar ateityje.

Vėliava neturi plevėsuoti Pietų Karolinos Kapitolijaus rūmų teritorijoje, neturėtų plevėsuoti ir kitur.“

Į kilusį šurmulį sureagavo ir didžiausias pasaulyje parduotuvių tinklas „Walmart“. Jo vadovai nutarė, kad nutrauks prekybą Konfederacijos vėliavomis iš pagarbos išpuolio Čarlstone aukoms ir visiems juodaodžiams Jungtinėse Valstijose.

„Mes niekada nenorime įžeisti žmonių produktais, kuriuos parduodame, – kalbėjo „Walmart“ atstovas Brianas Nickas. – Išimsime visas prekes su konfederatų vėliava iš prekybos ir parduotuvėse, ir internete.“

Konfederatų vėliavos nebepardavinės ir tokios interneto prekybos galiūnės kaip „Amazon“ ir „eBay“.

Tuo metu JAV pilietinio karo entuziastai šiais pokyčiais nesidžiaugia ir iš parduotuvių lentynų šluoja visas vėliavas ir konfederatų simboliką – kol dar gali.

„Amazon“ atstovai teigia, kad nuo tos akimirkos, kai bendrovė pranešė nebeparduosianti vėliavų, jų pardavimas per 24 val. išaugo net 3,6 tūkst. proc.

„Ši vėliava yra paveldas. Jei ją nuimsite, neatsikratysite rasizmo, – į vėliavos nuėmimą Pietų Karolinos valstijoje skeptiškai žvelgė amerikietis Markas Garmanas. – Vėliava nieko nenužudė. Tai padarė vienas asmuo.“ („The New York Times“, „The Washington Post“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.