Kas nubaus „Malaysia Airlines“ tragedijos kaltininkus?

Nyderlandai norėtų, kad būtų įsteigtas Jungtinių Tautų (JT) remiamas tarptautinis tribunolas, kuris siektų nubausti asmenis, atsakingus už pernykštį keleivinio lėktuvo numušimą virš Rytų Ukrainos.

Nyderlandų ir Malaizijos ekspertai dar dirba katastrofos vietoje.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Nyderlandų ir Malaizijos ekspertai dar dirba katastrofos vietoje.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 25, 2015, 11:38 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 9:14 AM

Daug galimybių, kad kaltieji atsidurtų tokio tribunolo teisiamųjų suole, nėra – tiek prorusiški separatistai, tiek Rusija tikina, kad „Malaysia Airlines“ orlaivį numušė ukrainiečiai.

Tačiau olandai esą tikisi, kad vien spaudimas dėl tribunolo įsteigimo padėtų priversti Rusiją bendradarbiauti.

Reiso MH17 lėktuvas buvo numuštas 2014 metų liepos 17-ąją. Iš 298 juo skridusių žmonių du trečdaliai buvo olandai.

Artėjant katastrofos metinėms Nyderlandų visuomenė spaudžia vyriausybę veikti. Kaip rodo apklausos, daugelis olandų įsitikinę, kad orlaivį raketa „Buk“ numušė separatistai, kurie reikiamą ginkluotę gavo iš Rusijos.

Todėl dabar esą siekiama kuo greičiau užbaigti užsitęsusį oficialų tragedijos priežasčių tyrimą ir įvardyti įtariamuosius.

„Tribunolas – geriausia priemonė“, – „Reuters“ teigė šaltinis Nyderlandų vyriausybėje.

Svarstyti bylos Ukrainoje neįmanoma – prorusiški sukilėliai neatvyktų. Patys olandai mano, kad jų teismams tokia užduotis per sunki, o Malaizija dar toliau nuo nusikaltimo vietos.

Kol kas tyrimas tęsiamas. Nyderlandų prokurorai tvirtina kaltinamąsias išvadas galėsiantys paskelbti tik spalį, kai tyrėjai pristatys ataskaitą.

Ekspertai jau surinko daug palydovinių nuotraukų, vaizdo įrašų, perimtų pokalbių radijo ryšiu įrašų. Visi įrodymai liudija, kad lemtingąją liepos 17 dieną raketinis kompleksas „Buk“ iš Rusijos buvo pervežtas į Rytų Ukrainą. Netrukus pranešta apie katastrofą.

Savo ruožtu Rusija atkakliai tikina, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvą numušė raketa, paleista iš Ukrainos naikintuvo. Be to, Kremlius greičiausiai spjautų į bet kokį tyrimą, jei jis būtų vykdomas Vakaruose.

Tačiau tarptautinio tribunolo įsteigimui turi pritarti JT Saugumo Taryba, kurioje Rusija gali panaudoti savo veto teisę.

Nyderlandai taip pat greičiausiai siektų išplėsti dabartines ES sankcijas Rusijai. Diplomatinio svorio pridėtų faktas, kad šalis pirmąjį 2016 metų pusmetį pirmininkaus Bendrijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.