Šiaurės Korėjoje pavogtus įrodymus vyras atgabeno į Europą

Šiaurės Korėjos režimas piliečiais naudojasi kaip įrankiais. Būtent tai nori įrodyti iš šios šalies pabėgęs mokslininkas – įrodymus apie biologinio ginklo bandymus su žmonėmis vyras atsivežė į Europą.

Įtariama, kad Šiaurės Korėjoje biologinis ginklas bandomas su žmonėmis.
Įtariama, kad Šiaurės Korėjoje biologinis ginklas bandomas su žmonėmis.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 7, 2015, 2:17 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:00 PM

Jungtinės Tautos (JT) jau seniai įtaria, kad Kim Jong-uno vadovaujamoje Šiaurės Korėjoje vyksta biologinio ginklo bandymai su žmonėmis. Tačiau iki šiol nebuvo surinkta pakankamai įrodymų šiems įtarimams pagrįsti.

Dabar žmogaus teisių sergėtojams sužibo nauja viltis, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Helsinki Times“ informacija.

Pietų Korėjos nacionalinė naujienų agentūra pranešė, jog prieš mėnesį iš Šiaurės Korėjos pabėgo biologinio ginklo ekspertas, turintis svarių įrodymų apie šiuos nusikaltimus.

Mokslininkas esą spruko į Suomiją, pasiėmęs daugybę informacijos apie šalyje atliekamus bandymus su žmonėmis. Apie vyrą žinoma tik tiek, kad jam 47 metai, o jo vardas yra Lee. Specialistas dirbo mikrobiologinių tyrimų centre Čagango provincijos Kangjė mieste. Jis paliko Šiaurės Korėją dar birželio 6 dieną ir išskrido į Suomiją per Filipinus.

„Šiaurės Korėja – labai uždara šalis. Faktiškai neįmanoma iš jos išvykti, o tokie nukrypimai yra labai reti“, – teigė patarėja teisės klausimais organizacijos „Amnesty International“ Suomijos skyriuje Susanna Mehtonen.

Mokslininkas esą pasiėmė net 15 gigabaitų duomenų apie Šiaurės Korėjoje atliekamus bandymus su žmonėmis. Šį mėnesį pabėgėlis turėtų kalbėti Europos Parlamente.

Tiesa, kol kas nei Suomijos užsienio reikalų, nei Vidaus reikalų ministerija negalėjo patvirtinti, kad toks pabėgimas įvyko.

Vyras teoriškai gali patekti į Suomiją kaip prieglobsčio prašytojas, pabėgėlis ar kai kuriais atvejais gauti leidimą gyventi dėl šeimos ryšių.

Suomijos imigracijos tarnybos praneša, kad pernai iš Šiaurės Korėjos atvyko iš viso 4 prieglobsčio prašytojai. Panašus skaičius buvo pernai ir užpernai.

S.Mehtonen teigė, kad uždaroje ir nuo pasaulio izoliuotoje Šiaurės Korėjoje nuolat pažeidžiamos žmogaus teisės.

„Šimtai žmonių sėdi kalėjimo stovyklose nežinodami, kuo prasikalto, ir net nepadarę jokių nusikaltimų. Šalyje taip pat nuolat vyksta sisteminiai kankinimai, dingsta žmonės, rengiamos egzekucijos“, – pasakojo teisės ekspertė.

Žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ kiek anksčiau siūlė, kad JT Saugumo Taryba įtariamus žmogaus teisės pažeidimus pavestų tirti Tarptautiniam teisingumo teismui. Be to, anot S.Mehtonen, į šalį turėtų būti įleisti nepriklausomi žmogaus teisių stebėtojai.

„Jeigu iš tiesų buvo įvykdytas šis pabėgimas, tai tik dar kartą patvirtina, kad tyrimai yra reikalingi“, – sakė suomė S.Mehtonen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.