Per katastrofos metines šiurpina nematytas vaizdo įrašas

Vaizdo įraše užfiksuotas momentas, kai separatistai supranta, kad numušė keleivinį lėktuvą.
Vaizdo įraše užfiksuotas momentas, kai separatistai supranta, kad numušė keleivinį lėktuvą.
Sudužus lėktuvui „Boeing 777“ žuvo visi 298 keleiviai ir įgulos nariai.<br>ViDA press nuotr.
Sudužus lėktuvui „Boeing 777“ žuvo visi 298 keleiviai ir įgulos nariai.<br>ViDA press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 17, 2015, 8:38 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 6:34 PM

Australija penktadienį pareiškė esanti „pasibjaurėjusi“ dėl naujo vaizdo įrašo, paskelbto minint oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofos pirmąsias metines, kuriame esą matoma, kaip Rytų Ukrainos prorusiški separatistai grobsto žuvusių keleivių bagažą.

Tą vaizdo įrašą gavo Sidnėjaus dienraštis „The Daily Telegraph“ ir paskelbė jį praėjus lygiai metams po to, kai Malaizijos keleivinis lėktuvas buvo numuštas per įprastą skrydį iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą.

Sudužus  lėktuvui „Boeing 777“ žuvo visi 298 keleiviai ir įgulos nariai. Dauguma tų žmonių buvo Nyderlandų piliečiai, taip pat 38 Australijos piliečiai ir gyventojai.

„Bjauru žiūrėti, o praėjus 12 mėnesių nuo MH17 numušimo labai trikdo, kad šis vaizdo įrašas pasirodė dabar“, – Australijos užsienio reikalų ministrė sakė televizijai „Nine Network“, tačiau ji negalėjo patvirtinti, kad tas įrašas yra autentiškas.

„Jis neabejotinai atitinka mūsų žvalgybos informaciją, kurią gavom prieš 12 mėnesių, – kad „Malaysia Airlines“ reiso MH17 (lėktuvas) buvo numuštas raketa „žemė–oras“, – pridūrė ministrė.

Laikraštis tvirtina, kad vaizdo įrašas, kuris esą buvo slapta išvežtas iš Ukrainos separatistų pagrindinės tvirtovės Donecko ir gautas tik šią savaitę, buvo nufilmuotas pačių kovotojų, kai jie įamžino nuolaužas, iš pradžių manydami, kad buvo numuštas Ukrainos oro pajėgų lėktuvas.

„The Daily Telegraph“ teigia, kad vaizdo įraše matyti, kaip kovotojai sutriko, supratę, kad tas lėktuvas yra komercinis laineris.

Tačiau jame taip pat matomi ginkluoti vyrai, vilkintys slepiamuosius drabužius, vaikštantys tarp smilkstančių nuolaužų, besirausiantys keleivių kuprinėse ir metantys ant žemės juose buvusius daiktus.

Laikraštis pabrėžė, kad įraše aiškiai matomas apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ tapatybės pažymėjimas, kabojęs ant kaklo vienam iš vyrų, atvykusių į katastrofos vietą.

Ši medžiaga buvo paskelbta tuo pačiu metu, kai Australijos sostinėje Kanberoje buvo surengtos gedulingos pamaldos, minint tragedijos pirmąsias metines. Toje ceremonijoje dalyvavo 120 žuvusiųjų artimųjų.

Premjeras Tony Abbottas atidengė žuvusiems australams atminti skirtą memorialinę lentą, po kuria buvo įdėta žemės, atvežtos iš lėktuvo sudužimo vietos.

„Šiandien prisimename žuvusiuosius; dėkojame tiems, kas pargabeno juos namo. Tačiau labiausiai suvokiame sielvarto prislėgtų žmonių kančią“, – pabrėžė jis.

„Išgyvenote blogiausius metus jūsų gyvenime. Šiandien mūsų šalis nuščiūva, pripažindama jūsų tragediją“, – pridūrė T.Abbotas.

Olandus tebeslegia sielvartas

Nyderlanduose penktadienį vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo, žuvusiųjų šeimoms minint prieš metus virš Rytų Ukrainos  numuštą MH17 reiso lainerį, o šalies prokurorai toliau dės pastangas, kad kaltieji būtų nustatyti ir nuteisti.

Numatoma, kad apie 2 tūkst. gedinčių aukų artimųjų susirinks į privačią ceremoniją Nyderlandų vidurio regione. Joje taip pat dalyvaus premjeras Markas Rutte ir kiti aukšto rango pareigūnai, sakė organizatoriai.

Žuvusiųjų per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ katastrofą praeitų metų liepos 17 dieną artimieji tebėra prislėgti sielvarto, bet dabar daugiausia dėmesio skiriama pastangoms surasti ir nuteisti kaltuosius dėl šios tragedijos.

Visi 298 keleiviai ir įgulos nariai, daugiausia Nyderlandų piliečiai, žuvo, kai lėktuvas „Boeing 777“, skridęs įprastu reisu iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo numuštas virš regiono, kuriame praėjusią vasarą vyko įnirtingos kautynes tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų.

Kijevas ir Vakarų šalys kaltina separatistus, sakydami, jog labiausiai tikėtina, kad jie numušė tą lėktuvą raketa „žemė–oras“, gauta iš Rusijos.

Tačiau Maskva neigia esanti kaip nors susijusi su ta katastrofa ir kelia prielaidą, jo lėktuvą numušusi Ukrainos kariuomenė.

„Didžiausias klausimas išlieka tas pats – kas atsakingas?“ – naujienų agentūrai AFP sakė MH17 aviakatastrofos fondo, įkurto atstovauti žuvusiųjų artimiesiems, pirmininkas Dennisas Schoutenas (Denisas Schutenas).

Nyderlandams buvo patikėta vadovauti aukų palaikų surinkimui ir katastrofos priežasčių tyrimui, taip pat tikėtinų kaltininkų paieškai ir teisiniam persekiojimui.

Visų aukų, išskyrus du keleivius olandus, palaikai buvo rasti ir atpažinti.

Olandijos saugumo taryba (OVV) tikisi spalio pirmąją savaitę paskelbti nekantriai laukiamą galutinę ataskaitą dėl katastrofos priežasčių.

Tačiau OVV atstovė Sara Vernooij pabrėžė, kad tame dokumente bus įvardyta tik katastrofos priežastis, o ne numanomi kaltininkai.

Malaizija, Nyderlandai ir kitos šalys siūlė įkurti Jungtinių Tautų palaikomą tarptautinį tribunolą, bet Rusija, turinti veto teisę JT Saugumo Taryboje, tam priešinasi.

Pasak D.Schouteno, aukų artimieji kantriai laukia tyrimų rezultatų.

„Norime užtikrinti, kad tai būtų atlikta tinkamai ir pačiu geriausiu būdu, – sakė jis. – Tačiau viena aišku: kad ir kas tai padarė, jie turi būti susekti ir nubausti. Teisingumas turi būti įvykdytas.“

Reikalauja tarptautinio tribunolo

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas penktadienį paragino įkurti Jungtinių Tautų palaikomą tarptautinį tribunolą, kuriam būtų patikėta persekioti kaltuosius dėl prieš metus įvykdyto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos.

„Turi būti įvykdytas teisingumas dėl 298 nekaltų žmonių, kurie neteko gyvybių“, – sakė Ph.Hammondas, kurio šalis yra viena iš JT Saugumo Tarybos nuolatinių narių.

„Tam reikalingas tarptautinis tribunolas, palaikomas rezoliucijos, įpareigojančios visas JT nares persekioti atsakinguosius, – pridūrė jis. – Bet koks mėginimas sužlugdyti šį procesą atimtų teisingumą iš aukų ir negali būti toleruojamas.“

Nyderlandai, kurių piliečiai sudarė daugumą tarp žuvusių per 2014 metų liepos 17 dieną įvykusią katastrofą, bendradarbiauja su Malaizija, Australija, Belgija ir Ukrainai, siekdami įkurti tarptautinį tribunolą, kuris persekiotų kaltininkus.

JT rezoliucijos projekte, kurį gavo naujienų agentūra AFP, raginama įkurti tribunolą pagal JT Chartijos 7-ąjį straipsnį. Tai reiškia, kad pastangos teisiškai persekioti atsakinguosius už katastrofą gali būti sustiprintos sankcijomis.

Ukraina ir daugelis Vakarų šalių tvirtina, kad tą lėktuvą numušė prorusiški separatistai, panaudoję iš Rusijos gautą raketą „žemė–oras“.

Rusija, kuri turi veto teisę JT Saugumo Taryboje, ir Rytų Ukrainos sukilėliai neigia savo atsakomybę ir tikina, kad lėktuvą numušė Kijevui pavaldžių pajėgų kariškiai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė, kad, prieš priimant bet kokį sprendimą, kaip turėtų būti teisiami kaltininkai, pirmiausia turi būti baigtas katastrofos tyrimas.

Savo pranešime Ph.Hammondas sakė, kad kaltininkų persekiojimas gali būti pradėtas, kai olandų pareigūnai baigs savo tyrimą. Tikimasi, kad tai bus padaryta iki šių metų pabaigos.

„Vėliau šiais metais Olandijos saugumo taryba paskelbs išsamią techninę ataskaitą, po kurios tikimės tolesnės pažangos baudžiamajame tyrime, siekiant nustatyti, kas yra atsakingas“, – pažymėjo Britanijos diplomatijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.