Irano susitarimas įžiebė viltį dėl Šiaurės Korėjos

Kinija nusprendė pasekti Irano derybų pavyzdžiu. Oficialus Kinijos vyriausybės laikraštis rašė, jog sėkmingas susitarimas Irane parodė šaliai, jog kantrios kalbos yra geresnė priemonė nei grasinimai jėga. Toks būdas jų manymu turėtų būti taikomas ir Šiaurės Korėjos atveju, rašo „The Guardian“.

Kinija patikėjo, jog ginčus su Šiaurės Korėja taip pat galima išspręsti diplomatiškai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinija patikėjo, jog ginčus su Šiaurės Korėja taip pat galima išspręsti diplomatiškai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-18 11:30, atnaujinta 2017-10-25 13:15

Pagal susitarimą, JAV, Europos Sąjunga ir Jungtinės tautos atšauks Iranui skirtas sankcijas. Už tai šalis turės apriboti savo branduolinę programą. Galingosios šalys jau ilgą laiką baiminosi, kad ši programa yra skirta pasigaminti branduolinį ginklą.

Kinija taip pat dalyvavo derybose su Iranu ir jau seniai pasisakė prieš vienašališkas sankcijas, kurias Iranui skyrė JAV ir ES. Bet kartą ji pritarė Jungtinėms Tautoms ir pasmerkė grasinimus jėga.

Komunistų partijos laikraštis „The People's Daily“ teigė, kad šis susitarimas pasauliui „skelbia apie viltį“, jog diplomatinės pastangos galiausiai atsipirko po daugiau nei dešimtmetį tvyrojusios įtampos.

„Faktai rodo, kad pokalbiai ir derybos buvo vienintelis teisingas ir veiksmingas kelias tinkamai išspręsti ginčą su Iranu dėl branduolinės programos. Kai kurių šalių grasinimai panaudoti jėgą ir vienašališkos sankcijos – nepriimtinos“, – rašė laikraštis.

Laikraštis taip pat rašė, jog Kinija buvo viena pagrindinių politinio nutarimo paieškų šalininkė. Tad Irano susitarimas įrodė, kad tokia filosofija yra labai svarbi.

„Tai gali būti puikus pavyzdys kaip spręsti kitus opius klausimus regione. Tarp jų ir Korėjos pusiasalio branduolinę problemą“, komentavo laikraštis.

Kalbos tarp Šiaurės Korėjos, Pietų Korėjos, JAV, Rusijos ir Japonijos dėl Pchenjano branduolinių ambicijų užklimpo dar 2009 metais, kai Šiaurės Korėja pasitraukė iš diskusijos.

„The People's Daily“ rašė, jog Kinija atliko lemiamą vaidmenį, kad derybos pagaliau kirstų finišo liniją.

Anot laikraščio, pati sunkiausia buvo paskutinė derybų atkarpa, kai buvo pamintas pirmasis galutinis susitarimo terminas. Tuomet būtent Kinija paskelbė, jog turi pasiūlymą ir žino kaip reikia mąstyti, kad išspręsti ginčą.

„Žmonės pripažįsta, kad Kinijos sprendimas ir mąstymo būdas, kurį šalis pasiūlė nutiesti tiltams tarp šalių skirtumų neliko nepastebėtas“, teigiama laikraštyje.

Kinija ir Iranas glaudžiai bendradarbiauja diplomatijos, ekonomikos ir energetikos srityse. Todėl šalies užsienio reikalų ministras Wangas Yi aktyviai spaudė Vašingtoną ir Teheraną pasiekti susitarimą ginče dėl branduolinės programos.

Parengė Eglė Tamošauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.