Žvalgyba Irane piktina ir vokiečius

Pasaulio galingiesiems ir Iranui pasiekus susitarimą dėl šios valstybės branduolinės programos, Vokietija ilgai nesnaudė – tartis dėl būsimų sandorių į Teheraną buvo išsiųstas šalies vicekancleris Sigmaras Gabrielis. Bet Berlyne patenkinti ne visi.

Vokietijos vicekancleris S.Gabrielis Irane viešėjo tris dienas ir susitarė dėl didelės bendros ekonomikos konferencijos, tačiau tuo patenkinti ne visi.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Vokietijos vicekancleris S.Gabrielis Irane viešėjo tris dienas ir susitarė dėl didelės bendros ekonomikos konferencijos, tačiau tuo patenkinti ne visi.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2015, 6:55 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:03 PM

S.Gabrielio, kuris taip pat yra Vokietijos ekonomikos ministras, pareiškimai po trijų dienų viešnagės Irane buvo optimistiški.

Po susitikimo su nuosaikios politikos atstovu laikomu Irano prezidentu Hassanu Rouhani Vokietijos socialdemokratų, kartu su kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjunga valdančių šalį, lyderis džiaugėsi Vakarų ir Teherano santykių atšilimu.

Ir iš tiesų Berlynas mato didžiules galimybes užsidirbti iš prekybos ir įvairių sandorių su Iranu.

Jau sutarta surengti bendrą ekonomikos konferenciją – pirmąją per 13 metų.

Tačiau S.Gabrielio vizitas dabar Vokietijoje peikiamas net kolegų Socialdemokratų partijoje.

„Ar Vokietija per derybas tikrai sugebėjo eliminuoti galimybę, kad Iranas tęs branduolinę programą, ar vis dėlto pirmenybė buvo teikiama ekonominiams interesams?“ – klausė Kevinas Kuhnertas, vadovaujantis socialdemokratų jaunimui Berlyne.

„Valdant H.Rouhani Irane buvo surengta daugiau egzekucijų nei tada, kai prezidento pareigas ėjo Mahmoudas Ahmadinejadas. Nenorėčiau, kad žmonės būtų kariami ant Vokietijoje pagamintų kranų. Nemanau, kad atnaujinti prekybą su šia šalimi yra tinkamas metas“, – pridūrė K.Kuhnertas.

Kitas Socialdemokratų partijos narys Reinholdas Robbe, kuris yra Vokietijos ir Izraelio draugijos pirmininkas, taip pat pareiškė, kad „S.Gabrielio kelionė buvo klaidingas sprendimas“.

Savo ruožtu Amerikos žydų komiteto skyriaus Berlyne vadovė Deidre Berger atkreipė dėmesį, kad iraniečiai demonstratyviai ignoravo Vokietijos pasiūlymą pripažinti Izraelį.

„Tiems, kurie pastebi, kad Teheranas nuolat pažeidžia tarptautinius susitarimus, ir girdi prieš Izraelį bei žydus nukreiptus ajatolos Ali Khamenei pareiškimus, nenuostabu, jog šis Irano aukščiausiasis lyderis būtent S.Gabrielio vizito metu dar kartą pavadino JAV ir Izraelį priešais“, – teigė D.Berger.

Vokietijos ir Izraelio santykiai dėl istorinių priežasčių yra itin jautrūs. Todėl žydų valstybės nepasitenkinimas Berlyno flirtu su Iranu, kurio lyderiai yra grasinę nušluoti Izraelį nuo žemės paviršiaus, suprantamas.

Didžiausias Vokietijos dienraštis „Bild“ į S.Gabrielio susitikimą su Irano parlamento pirmininku Ali Larijani, kuris 2009 metais Miuncheno saugumo konferencijoje neigė, kad naciai vykdė Holokaustą, reagavo tūžmingai.

„S.Gabrielis klysta: režimo Teherane lyderiai nėra Vokietijos draugai.

Tie draugai kankina savo valstybės piliečius ir finansuoja teroristus visame pasaulyje – „Hezbollah“ Libane bei šiitus Irake, kurie daug metų sprogdino Vakarų karius“, – redakcijos skiltyje rašė Julianas Reicheltas.

Irano lyderis A.Khamenei penktadienį, kalbėdamas ramadano pabaigos proga, Amerikos valdžią pavadino arogantiška, o Izraelį – „teroristine, kūdikius žudančia šalimi“. („The Jerusalem Post“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.