Rusijos teismas įkalino Ukrainos režisierių O. Sencovą 20 metų

Palaikymas – iš Ukrainos prezidento

39-erių O. Sencovas yra vienas iš daugelio ukrainiečių, kalinamų Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
39-erių O. Sencovas yra vienas iš daugelio ukrainiečių, kalinamų Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O.Sencovą 2011 m. išgarsino jo kurta juosta „Gamer“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O.Sencovą 2011 m. išgarsino jo kurta juosta „Gamer“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos teismas skyrė Ukrainos režisieriui Olegui Sencovui 20 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>AP asociatyvi nuotr.
Rusijos teismas skyrė Ukrainos režisieriui Olegui Sencovui 20 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 25, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 12:14 AM

O. Sencovas buvo sulaikytas 2014 m. gegužę per protestus prieš Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją.

Teisėjas skyrė ilgą įkalinimo bausmę O.Sencovui, pripažintam kaltu dėl vadovavimo teroristinei grupuotei, kuri neva planavo ir vykdė išpuolius Kryme, kai Ukrainai priklausantis pusiasalis jau buvo aneksuotas Rusijos praėjusių metų kovą.

Vyriškis neigia jam pareikštus kaltinimus ir tvirtina, kad jie yra politiškai motyvuoti. Tuo metu Rusija aiškina, kad ukrainietis nėra politinis kalinys.

Kitam Krymo aktyvistui, Aleksandrui Kolčenkai, kuris buvo teisiamas kartu su O. Sencovu, skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Po verdikto paskelbimo Šiaurės Kaukazo apygardos kariniame teisme abu kaltinamieji uždainavo Ukrainos nacionalinį himną.

O. Sencovas, kurį 2011 m. išgarsino jo kurta juosta „Gamer“, buvo apkaltintas sąmokslu susprogdinti Lenino skulptūrą Kryme ir padegti tame pusiasalyje įsikūrusių promaskvietiškų politinių organizacijų biurus.

Ukrainos vyriausybė tvirtina, kad režisierius buvo apkaltintas, kadangi palaiko Kijevo vyriausybę ir smerkia Krymo aneksiją.

39-erių O. Sencovas yra vienas iš daugelio ukrainiečių, kalinamų Rusijoje. Tarp jų – Ukrainos karinių oro pajėgų pilotė Nadežda Savčenko, kaltinama dviejų rusų žurnalistų nužudymu. JAV teigia, kad šie ukrainiečiai yra Rusijos kalinami belaisviai.

Palaikymas – iš Ukrainos prezidento

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paragino Rusijoje nuteistą režisierių Olehą Sencovą laikytis, pareiškęs, kad teismas jam nebuvo teisingas.

„Sutinku su Sencovo žodžiais: okupantų teismas, kaip žinoma, negali būti teisingas. Laikykis, Olehai“, – sakoma prezidento pareiškime, kuris skelbiamas P.Porošenkos tinklaraštyje socialiniame tinkle antradienį, teismui paskelbus 20 metų laisvės atėmimo nuosprendį režisieriui.

Panašiai teismo nuosprendį apibūdino ir Ukrainos vidaus reikalų ministerijos atstovė Mariana Beca: „Teisingumo parodija Rusijoje! Mes griežčiausiai smerkiame neteisėtą nuosprendį Sencovui ir Kolčenkai. Laisvę mūsų didvyriams!“ – parašė M.Beca tinkle „Twitter“.

Rusijos karinis teismas antradienį skyrė ukrainiečiui kino kūrėjui Olehui Sencovui 20 metų laisvės atėmimo bausmę, pripažinus jo kaltę byloje dėl terorizmo, kurią pasmerkė Kijevas, žmogaus teisių organizacijos ir kai kurie iškilūs kino režisieriai.

Pasipiktino garsūs režisieriai

Garsūs filmų kūrėjai iš viso pasaulio, tarp jų ispanas Pedro Almodovaras ir britas Kenas Loachas, parašė atvirą laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl iškilusio ir daug žadančio ukrainiečių režisieriaus baudžiamojo persekiojimo.

Europos kino akademijos paskutiniame laiške 15 filmų kūrėjų, tarp kurių yra ir vokietis Wimas Wendersas, taip pat sakė esantys „didžiai sunerimę“ dėl šio proceso.

Rusų režisierius Andrejus Zviagincevas, kurio naujausias filmas „Leviatanas“ (Leviafan) buvo apdovanotas Auksiniu gaubliu, pirmadienį paskelbė atvirą laišką laikraštyje „Novaja Gazeta“, kuriame rašo, kad „siaubinga yra įkalinti jauną žmogų, daug žadantį filmų kūrėją“.

A.Zviagincevas paragino Rusiją „jį paleisti arba teisti tik už tai, ką gali nepaneigiamai įrodyti“.

2012 metais O.Sencovas dalyvavo Roterdamo kino festivalyje, kur pristatė savo pirmąjį meninį filmą „Žaidėjas“ (Gamer), pasakojantį apie paauglį, priklausomą nuo kompiuterinių žaidimų.

Skaitant teismo nuosprendį, O.Sencovas maištingai parodė pergalės ženklą ir kartu su O.Kolčenka užgiedojo Ukrainos nacionalinį himną stikliniame teisiamųjų aptvare.

Savo paskutiniame pareiškime teismui O.Sencovas pasmerkė Maskvos valdymą. „Jūsų propaganda yra labai gera, bet yra dar kitų tokių žmonių kaip jūs, kurie labai gerai supranta, kad Ukrainoje nėra „fašistų“, kad Krymas buvo užimtas neteisėtai ir kad jūsų kariai yra Donbase“, – sakė jis kalbėdamas apie konflikto zoną rytinėje Ukrainoje.

Gynybos advokatas Dmitrijus Dinze praėjusį mėnesį, prasidėjus bylos nagrinėjimui teisme naujienų agentūrai sakė, kad teisiamieji, jo nuomone, bus pripažinti kaltais, tačiau išreiškė viltį, kad jie bus sugrąžinti į Ukrainą per apsikeitimą kaliniais.

Pasak advokato, parodymus davę liudininkai buvo kankinami, kol paliudijo, kad O.Sencovas ir A.Kolčenko dalyvavo Rusijos uždraustos ukrainiečių ultradešiniosios organizacijos „Dešinysis sektorius“ (Pravyj sektor) veikloje.

Du prieš O.Sencovą ir A.Kolčenktą turėję liudyti ir toje pačioje byloje teisiami numanomi režisieriaus sąmokslininkai buvo pripažinti kaltais dėl priklausymo teroristinei organizacijai ir nuteisti kalėti septynerius metus, kai atsisakė liudyti teisme.

Praėjusį mėnesį „Amnesty International“ sakė, kad yra „rimtai susirūpinusi dėl abiejų vyrų teisės į teisingą teismą“ dėl daugybės jiems pateiktų kaltinimų ir pranešimų apie įtariamus kankinimus.

O.Sencovas ir A.Kolčenka yra du iš 11 Rusijos kalėjimuose laikomų ukrainiečių, kuriuos Kijevas laiko politiniais kaliniais, sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas.

Tarp Rusijos nelaisvėje laikomųjų yra Nadija Savčenko. 34 metų sraigtasparnio navigatorei gresia iki 25 metų laisvės atėmimo dėl jos įtariamo vaidmens pernai Rytų Ukrainoje įvykusiame incidente, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.