Atsistatydinęs A.Tsipras užsispyrė – nenori formuoti vyriausybės

„Nebendradarbiausime su senąja sistema“, – sakė jis.

A. Tsipras nenori formuoti naujos vyriausybės.<br>AFP nuotr.
A. Tsipras nenori formuoti naujos vyriausybės.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 27, 2015, 12:03 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 4:10 PM

A.Tsipras, nurodęs surengti naujus rinkimus, kai susidūrė su dideliu deputatų maištu savo radikalioje kairiojoje partijoje „Syriza“ dėl Graikijai skirto naujo didžiulio finansinės pagalbos paketo sąlygų, atmetė spėliones, kad jis galėtų suvienyti jėgas su konservatyvia opozicine Naujosios demokratijos partija, socialistų „Pasok“ arba centro dešiniąja „Potami“, jeigu per balsavimą neišaiškėtų tvirtų nugalėtojų.

„Netapsiu premjeru, kuris bendradarbiautų su Naująja demokratija, „Pasok“ arba „Potami“, – A.Tsipras sakė duodamas interviu televizijai „Alpha TV“, kuris buvo pirmasis nuo jo atsistatydinimo praeitą ketvirtadienį.

„Jeigu neturėsime daugumos, aš nebendradarbiausiu su (partijomis, kurios vadovavo) ankstesnėms vyriausybėms“, – pabrėžė jis.

Rinkimų, kurie Graikijoje bus jau penkti per pastaruosius šešerius metus, oficialią datą prezidentas Prokopis Pavlopoulos turėtų paskelbti iki šios savaitės pabaigos, bet labiausiai tikėtina, kad balsavimas vyks rugsėjo 20 dieną.

A.Tsipras išlieka populiarus, bet pastaruoju metu nebuvo paskelbta naujų apklausų rezultatų, todėl sunku prognozuoti, ar jis gali tikėtis vėl užsitikrinti absoliučią daugumą.

„Nebendradarbiausime su senąja sistema“, – sakė jis.

„Neketiname grąžinti to, ką žmonės nusprendė išmesti“, – pridūrė atsistatydinęs premjeras, turėdamas omenyje sausį vykusius rinkimus, per kuriuos į valdžią atėjo „Syriza“.

Kai buvo išrinktas, šis charizmatiškas jaunas premjeras daugelio buvo laikomas žyminčiu atotrūkį nuo ankstesnių lyderių, laikytų korumpuotais ir labiausiai paisančiais galingųjų interesų.

„Syriza“ iškovojo triuškinamą pergalę, išnaudodama visuomenės pasipiktinimą dėl griežto taupymo priemonių, kurias reikalavo vykdyti Graikijos skolintojai mainais į du ankstesnius finansinės pagalbos paketus.

Tačiau šios partijos narių nuomonė smarkiai išsiskyrė dėl A.Tsipro sprendimo sutikti su netgi griežtesnėmis reformomis mainais į naują 86 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo programą. Kraštutinių kairiųjų pažiūrų maištininkai kaltino premjerą kapituliavus prieš kreditorių „šantažą“.

Dėl to maišto masto A.Tsipras buvo priverstas kliautis opozicijos balsais, kad prastumtų tris teisės aktų paketus, susijusius su ta programa, o tas žingsnis faktiškai reiškė, kad premjeras prarado daugumą parlamente.

Penktadienį 25 „Syriza“ maištininkai paskelbė įkuriantys naują politinę grupę – Liaudies vienybės partija, vadovaujamą Panagiotis Lafazanis, buvusio įtakingo komunistų veikėjo, kuris argumentavo, kad Graikija galėtų puikiausiai apseiti be euro.

A.Tsipras sakė, kad jam liūdna dėl jo partijoje kilusio „pilietinio karo“.

Jis dar kartą pabrėžė, kad priimti naujausią finansinės pagalbos programą buvo sunkus, bet būtinas sprendimas, turėjęs užkirsti kelią „pilietiniam konfliktui“ Graikijoje.

„Pasitraukimas iš euro zonos būtų buvęs ekonomikos katastrofa“, – pridūrė A.Tsipras.

 “Klastingas žingsnis“

A.Tsipras teisino savo atsistatydinimą ir anksčiau šį mėnesį pasiektą susitarimą dėl finansinio gelbėjimo paketo. „Jaučiuosi patogiai, suteikdamas žmonėms pagrindą įvertinti mane dėl visų dalykų, kuriuos pasiekiau ir kurių nepasiekiau“, – sakė jis. Atsistatydinęs lyderis teigė dėjęs visas pastangas, kad apgintų Graikijos interesus per derybas su skolintojais – Europos Sąjunga, Europos centriniu banku (ECB) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

„Ne“ blogam susitarimui aš paverčiau „Taip“ susitarimui, kuris turi trūkumų, bet suteikia potencialą“, – aiškino jis, pridūręs, kad rugpjūčio 11 dieną sudaryta finansinės pagalbos sutartis suteikia Graikijai „fiskalinės erdvės grąžinti skolas“. Trečiadienį atsistatydino 53 iš 201 „Syriza“ centrinio komiteto nario. Daugelis jų prisidėjo prie naujosios Liaudies vienybės partijos. A.Tsiprą taip pat atakavo parlamento pirmininkė Zoe Konstantopoulou, kuri irgi gali įkurti atskirą partiją. Z.Konstantopulu balsavo prieš susitarimą su skolintojais ir kaltino A.Tsiprą, kad jo sprendimas paskelbti pirmalaikius rinkimus yra „klastingas žingsnis“.

A.Tsipro  biuras praeitą savaitę reagavo pareiškęs, parlamento pirmininkė „elgiasi kaip diktatorė“ ir kad jos paskyrimas į tą postą buvo „tiesiog klaidingas“. Jeigu Z.Konstantopulu įkurtų savo partiją, kuri, anot jos, glaudžiai bendradarbiautų su P.Lafazanio „Liaudies vienybe“, ją galbūt palaikytų įtakingas „Syriza“ veikėjas Manolis Glezos. 91 metų M.Glezos savo šalyje yra labai gerbiamas kaip žmogus, kuris nuplėšė nacių vėliavą nuo Akropolio 1941 metais.

Buvęs A.Tsipro finansų ministras Yanis Varoufakis, nors ir neketina kandidatuoti, yra dar vienas kritikuojantis balsas šioje kampanijoje. J.Varoufakis, balsavęs prieš naują finansinio gelbėjimo planą, kaltina A.Tsiprą išsižadėjus ankstesnių įsipareigojimų. „Partija, kuriai tarnavau, nusprendė visiškai pakeisti kursą ir palaikyti ekonomikos politiką, neturinčią absoliučiai jokios prasmės, kuri buvo mums primesta“, – J.Varoufakis sakė JAV televizijai ABC. Buvęs finansų ministras dabar nori sukurti Europos masto tinklą, nusistačiusį prieš griežto taupymo politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.