Sunaikinta Belo šventykla Palmyroje

Jungtinių Tautų (JT) teigimu,

Belo Šventykla Palmyre patyrė didelį sprogimą.<br>Reuters nuotr.
Belo Šventykla Palmyre patyrė didelį sprogimą.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-09-01 09:30, atnaujinta 2017-10-18 02:11

Anksčiau buvo pranešta apie sprogimus Belo šventykloje Palmyroje, kurią kontroliuoja „Islamo valstybės“ kovotojai. Sirijos senienų tarnybos vadovas iš pradžių skelbė, kad pagrindinė 2 000 metų stovėjusios šventyklos konstrukcija buvo nepaliesta, tačiau JT palydovinių nuotraukų analitikai iš „Unosat“ teigia, kad iš šventyklos nieko neliko.

„Deja, tačiau nuotraukos, kurias mes gavome, rodo, kad pagrindinis šventyklos pastatas buvo sunaikintas“, – antradienį BBC sakė „Unosat“ vadovas Einaras Bjorgas, pridūręs, kad netoli šventyklos buvusios kolonos taip pat buvo sugriautos.

Pirmadienį Sirijos senienų ir muziejų departamento vadovas Maamounas Abdulkarimas teigė, kad Belo šventykla patyrė didžiulį sprogimą, tačiau jis vylėsi, kad didžioji vietovės dalis liko neapgadinta.

Praėjusią savaitę buvo patvirtinta, kad Baalšamino šventykla Palmyroje buvo susprogdinta. „Unosat“ pirmadienį paviešintose palydovinėse nuotraukose matyti šventyklai padaryta žala. Iš jos taip pat beveik nieko neliko.

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą Palmyros miestą „Islamo valstybė“ užėmė gegužę. Džihadistai anksčiau taip pat sunaikino istorinius paminklus Irake. Senovines šventyklas ir skulptūras islamistai vadina eretiškomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.