Graikijoje pabėgėliai prieglobsčio reikalavo akmenimis

Kipras išgelbėjo pabėgėlių laivelį

Šeštadienį šimtai pabėgėlių ir migrantų surengė protestą prieš uždelstą registravimo procesą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šeštadienį šimtai pabėgėlių ir migrantų surengė protestą prieš uždelstą registravimo procesą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 6, 2015, 1:41 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 5:59 AM

Pasak šaltinio policijoje, dviejų mėnesių kūdikis mirė kelios valandos po to, kai ta šeima, kuri atplaukė iš Turkijos, pasiekė Agatonisį. Kūdikis buvo gydomas vietos ligoninėje, bet jos medikai turi tik ribotas galimybes, visuomeninei televizijai ERT sakė meras Evangelos Kottoros.

Informacijos apie to vaiko tapatybę ir mirties priežastį pareigūnai kol kas nepateikė.

Tuo tarpu Lesbos saloje policija šeštadienio vakarą panaudojo ašarines dujas, norėdama nustumti tūkstančius pabėgėlių ir migrantų, bandžiusių prasiveržti pro barjerus ir įlipti į specialiai užsakytą laivą, kuriuo kai kurie iš jų turėjo būti nuplukdyti į Atėnus, sakė šaltinis policijoje.

Per susirėmimus vienas pabėgėlis buvo sužeistas, jis nuvežtas į ligoninę.

Anksčiau šeštadienį šimtai pabėgėlių ir migrantų surengė protestą prieš uždelstą registravimo procesą, kuris trukdo jiems keliauti toliau į šiaurę, į kitas Europos šalis.

„Prieglobsčio, prieglobsčio!“ – šaukė jie priešais pagrindinį salos pabėgėlių centrą. Kai kurie jų į policininkus svaidė akmenis.

Graikijos pakrantėse šiemet jau išsilaipino daugiau kaip 230 tūkst. žmonių, kurių didžioji dauguma nori vykti į kitas Europos Sąjungos šalis, tokias kaip Vokietija ir Švedija.

Kipras išgelbėjo pabėgėlių laivelį

Viduržemio jūroje prie pietinių Kipro krantų iš pavojuje atsidūrusio laivelio buvo išgelbėta daugiau kaip 100 pabėgėlių iš Sirijos, sekmadienį pranešė Kipro pareigūnai.

Tie 114 sirų, tarp jų – 54 moterys ir vaikai, iš Sirijos bėgo mažu žvejybiniu laiveliu, kuris vėlai šeštadienį atsidūrė pavojuje už maždaug 40 jūrmylių nuo Kipro Larnakos uosto, sakė šaltinis salos Jungtiniame gelbėjimo koordinavimo centre.

Visi tie keleiviai buvo saugiai nugabenti į krantą Larnakoje, pranešimų apie sužeidimus nėra, sakė šaltinis.

Kipras yra vos už 100 km nuo Sirijos krantų, bet į jį didelio pabėgėlių iš šios šalies srauto nebuvo, nes dauguma jų stengėsi pasiekti žemyninę Europos dalį.

Skubina rengti susitikimą

Austrijos kancleris Werneris Faymannas sekmadienį paragino skubiai surengti Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą dėl migrantų krizės ir sakė, jog tai, kad jo šalis įsileido tūkstančius pabėgėlių, kirtusių sieną iš Vengrijos, yra tik „laikina“ priemonė.

Migrantai į Austriją iš Vengrijos plūsta nuo penktadienio, Vengrijai suorganizavus autobusus ir traukinius nuvežti juos prie sienos – po kelias dienas trukusių konfrontacijų, kai policija neleido migrantams tęsti savo kelionės į vakarus.

Atvykę į Austriją daugelis migrantų įlipo į traukinius bei autobusus vykti į Vokietiją – galutinį daugumos pabėgėlių iš Sirijos, Irako ir kitų šalių kelionės tikslą.

Austrija parūpino specialius traukinius pervežti juos per sieną.

„Tokio tipo priemonė negali būti sprendimas“, – sakė W.Faymannas, kurį citavo naujienų agentūra APA ir kuris pabrėžė, kad ši pagalba yra laikinas Vienos „geros valios“ pademonstravimas susidūrus su kritiška humanitarine padėtimi.

„Nėra alternatyvos bendram Europos sprendimui“, – pažymėjo socialdemokratas W.Faymannas, kuris ES lyderių susitikimą paragino surengti „iškart po“ rugsėjo 14 dieną įvyksiančio vidaus reikalų ministrų susitikimo.

Austrija yra tarp šalių, raginančių nustatyti įpareigojamas kvotas dėl pabėgėlių, kuriuos turi priimti kiekviena ES valstybė, skaičiaus.

Viena taip pat nori, kad ES narės priimtų bendras taisykles dėl prieglobsčio suteikimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.