Migrantai į Europą plūsta apsimetę karo pabėgėliais iš Sirijos

Pakistaniečių tapatybės kortelės krūmuose, Bangladešo piliečių dokumentai kukurūzų lauke. Suplėšytas irakiečio vairuotojo pažymėjimas, kuriame kukliai šypsosi plaukus prisidengusi moteris.

Tiesiausias kelias į politinį prieglobstį yra buvimas karo pabėgėliu, o ne ekonominiu migrantu, bėgančiu nuo skurdo.<br>AP nuotr.
Tiesiausias kelias į politinį prieglobstį yra buvimas karo pabėgėliu, o ne ekonominiu migrantu, bėgančiu nuo skurdo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 9:22 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 12:25 AM

Visi šie dokumentai, rasti vos keli metrai nuo Serbijos sienos su Vengrija, rodo, kad daug migrantų, bėgančių į Europą nuo karo ar skurdo, mėgina atsisakyti savo tautybę įrodančių dokumentų ir ES pradėti gyvenimą iš naujo, praneša „Associated Press“.

Mat daugelis šių keliautojų mano, kad, turėdami padirbtus dokumentus arba neturėdami jokių, jie gauna geresnius šansus pelnyti prieglobstį Vokietijoje arba kitoje Vakarų Europos šalyje.

Taip yra todėl, kad tiesiausias kelias į politinį prieglobstį yra buvimas karo pabėgėliu, o ne ekonominiu migrantu, bėgančiu nuo skurdo. Tuo pasinaudodami kai kurie migrantai noriai apsimeta sirais.

Serbijos pasienio pareigūnai teigė, kad 90 proc. atvykstančių iš Makedonijos migrantų teigia, kad jie keliauja iš Sirijos, tačiau neturi jokių dokumentų, kurie galėtų tai patvirtinti . Kartais tokių žmonių kasdien prie sienos pasirodo iki trijų tūkstančių.

Vadinamasis Balkanų migracijos koridorius prasideda Turkijoje, tęsiasi per Makedoniją ir Serbiją, kol galiausiai pasiekia ES per Vengriją.

„Galima pastebėti, kad kažkas ne taip, kai daugelis į Serbiją atvykusių pabėgėlių užrašo, jog yra gimę sausio 1 dieną, – teigė pasienietis Miroslavas Jovičius. – Spėju, kad tai yra pirma diena, kuri jiems ateina į galvą.“

ES sienų agentūros „Frontex“ vadovas Fabrice'as Leggeri teigė, kad pabėgėlių gabenimas su netikrais Sirijos pasais šiuo metu yra tikrai išaugęs.

„Daug žmonių atvyksta į Turkiją su padirbtais Sirijos pasais, nes žino, kad taip lengviau gaus prieglobstį ES“, – tikino agentūros vadovas.

Vokietijos muitinės pareigūnai aptiko ne vieną siuntinį, kuriame į šalį bandyta įvežti Sirijos pasus – ir tikrus, ir padirbtus.

Per Serbiją keliaujantiems sirams šie procesai taip pat kelia nerimą.

„Visi sako esantys iš Sirijos, net ir tie, kurie tikrai neatvyko iš ten, – rodydamas į grupelę Belgrado parke stovyklaujančių žmonių kalbėjo Kamalas Saleh. – Mums, sirams, tai labai nenaudinga, nes tik ribotas skaičius žmonių gaus prieglobstį.“

K.Saleh Sirijoje paliko viską, ką labiausiai brangino, – savo žmoną, sūnelį ir sugriautą namą Damasko priemiestyje.

Tačiau, priešingai nei daugelis migrantų, atvykstančių į Europą, jis mano, kad jam pasisekė. Jis turi Sirijos pasą, kurį  įvyniojęs į plastikinę įmautę saugo slaptoje kelnių kišenėje.

Jeigu šis dokumentas yra tikras, jis įrodytų, kad K.Saleh yra karo pabėgėlis, o ne ekonominis migrantas, savo tėvynę palikęs dėl skurdo. Tai – milžiniškas skirtumas prieglobsčio prašymus svarstančių pareigūnų akyse.

„Yra per daug žmonių, bandančių apsimesti sirais. Kai kurie juodaodžiai teigia esantys iš Sirijos. Neįtikėtina“, – piktinosi kitas Yemenu prisistatęs jo tautietis.

Tarptautinės paramos organizacijos skaičiuoja, kad beveik 340 tūkst. žmonių jau bandė kirsti ES sieną nuo sausio mėnesio.

Du trečdaliai migrantų atvyksta iš Sirijos, Afganistano, Irako, Somalio ir Eritrėjos – šalių, kurias tarptautinės organizacijos laiko vietomis, iš kurių pabėgėliai išvyksta dėl besitęsiančių karinių konfliktų ir nuolatinių žmogaus teisių pažeidimų.

Pagal 1951 metais priimtą pabėgėlių konvenciją, tiems, kurie bėga nuo smurto ir susidorojimo, pagal tarptautinę teisę turi būti užtikrintos pagrindinės teisės. Jų negalima iškart deportuoti ir sugrįžti atgal į šalį, iš kurios jie pabėgo.

Migrantas tarptautinės teisės požiūriu yra toks asmuo, kuris pasirinko persikelti į kitą šalį ieškodamas geresnio gyvenimo, todėl jį galima deportuoti.

Pagal ES taisykles šalis, į kurią pirmiausia patenka atvykėlis, turi svarstyti jo prieglobsčio prašymą. Tačiau praėjusią savaitę Vokietija panaikino šią prievolę sirams. Dėl to vis daugiau žmonių keliauja į Vakarus norėdami pasiekti šią šalį. O migrantai, kuriems prieglobstis gali kelti problemų dėl tautybės, išvis atsisako savo tapatybės dokumentų.

Tarp tokių, kuriems nekyla minčių dėl savo tapatybės atsisakymo yra ir Rafikas iš Pakistano.

„Palieku savo seną gyvenimą ir pradedu naują. Neturiu jokio paso ar tapatybės dokumento. Pasižiūrėsiu, į kurią šalį jie nuspręs mane grąžinti“, – neslėpė per spygliuotą vielą į Vengriją keliaujantis vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.