Lenkijos referendume – rekordiškai mažai rinkėjų

Lenkijos rinkimų komisija

Referendumą paskyrė buvęs prezidentas Bronislawas Komorowskis po netikėtai prasto pasirodymo pirmajame prezidento rinkimų rate.<br>Rueters nuotr.
Referendumą paskyrė buvęs prezidentas Bronislawas Komorowskis po netikėtai prasto pasirodymo pirmajame prezidento rinkimų rate.<br>Rueters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 8, 2015, 10:11 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 11:30 PM

Kad referendumo rezultatai galiotų, jame turi balsuoti mažiausiai 50 proc. visų registruotų rinkėjų.

Rinkimų komisija nurodė, kad per sekmadienį vykusį balsavimą rinkėjų aktyvumas buvo rekordiškai mažas – vos 7,8 procento.

Šį referendumą paskyrė buvęs prezidentas Bronislawas Komorowskis po netikėtai prasto pasirodymo pirmajame prezidento rinkimų rate gegužės mėnesį. Galutinį ratą jis pralaimėjo naujajam konservatorių prezidentui Andrzejui Dudai.

Tas žingsnis buvo laikomas paskutiniu lyderio mėginimu išlikti valdžioje, suteikiant nepatenkintiems rinkėjams pareikšti savo nuomonę dėl tuo metu jiems buvusių aktualių klausimų. Vis dėlto prezidentas rinkimus galutinai pralaimėjo.

78,75 proc. sekmadienį balsavusių lenkų pasisakė už vienmandačių rinkimų apylinkių įkūrimą per artėjančius Seimo rinkimus. 82,63 proc. balsavo prieš dabartinę politinių partijų finansavimo iš biudžeto lėšų sistemą, o 94,51 proc. palaikė pasiūlymą abejotinus mokesčių įstatymų taikymo atvejus spręsti mokesčių mokėtojų naudai.

Opozicinės dešiniosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) parlamentinės frakcijos vadovas Mariuszas Blaszczakas sakė, kad nesėkmingas referendumas yra geras reziumė B.Komorowskio prezidentavimui, o šios partijos kandidatė į premjero postą Beata Szydlo pažymėjo, kad valdančiajai liberaliai partijai „Pilietinė platforma“ (PO) plebiscitas buvo politinės kovos elementas.

„Rugsėjo 6-osios referendumas buvo paskelbtas ne tam, kad atneštų naudos piliečiams arba patenkintų jų teisę spręsti svarbius reikalus balsuojant. Jis buvo surengtas, nes PO politikai tikėjo, kad tai bus geras elementas Bronislawo Komorowskio rinkimų kampanijoje“, – aiškino B.Szydlo.

„Šis referendumas buvo politinės kovos elementas. ... PO politikai patvirtino prezidento Komorowskio raginimą surengti referendumą, bet vėliau jie atmetė pasiūlymą surengti kitą referendumą, pateiktą prezidento Andrzejaus Dudos“, – pridūrė ji.

Demokratinės kairės sąjungos lyderis Leszekas Milleris sakė, kad tas referendumas buvo „juodasis sekmadienis Lenkijos demokratijai“ ir pridūrė, kad masinis atsisakymas balsuoti rodo Lenkijos rinkėjų brandą ir nesutikimą, kad jais būtų manipuliuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.