Prahoje susitinka keturių šalių ministrai

Keturių Centrinės Europos šalių

Keturių šalių ministrai aptars migrantų klausimus Prahoje.<br>AFP nuotr.
Keturių šalių ministrai aptars migrantų klausimus Prahoje.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-09-11 08:08, atnaujinta 2017-10-16 10:54

Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija atmetė Europos Komisijos (EK) pasiūlytas kvotas. Tikimasi, kad per derybas Prahoje didžiausias dėmesys bus skirtas šiam klausimui.

EK nori, kad iš viso po 28 Bendrijos šalis būtų paskirstyta 160 tūkst. pabėgėlių, šiuo metu besiglaudžiančių Graikijoje, Italijoje ir Vengrijoje. Dešimtys tūkstančių migrantų bando pabėgti nuo konfliktų Vidurio Rytuose ir Afrikoje. Dauguma jų keliauja per Vengriją, norėdami pasiekti turtingesnes Europos šalis, tokias kaip Vokietija, Austrija ir Švedija.

Prieš susitikimą Prahoje Čekijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad šiomis derybomis siekiama pagerinti „tarpusavio supratimą tarp ES narių atsižvelgiant į skirtingus požiūrius“.

Vengriją šiemet pasiekė daugiau nei 150 tūkst. pabėgėlių. Trečiadienį Vengrijos kariškiai pradėjo karines pratybas, kurių metu ruošiasi galimam dislokavimui prie pietinės šalies sienos su Serbija. Palei šią sieną jau išdygo kilometrinė tvora, neva ginanti šalį nuo pabėgėlių antplūdžio.

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) pritarė EK pirmininko Jeano Claude Junckerio pasiūlymui perskirstyti 160 tūkst. prieglobsčio ieškančių žmonių iš Graikijos, Vengrijos ir Italijos.

Tuo metu Sirijos informacijos ministras Omranas al-Zoubi pareiškė, kad Europa turėtų prisiimti visišką atsakomybę dėl krizės, pridūręs, kad dauguma sirų, kurie paliko šalį, bėgo iš teritorijų, kurias kontroliuoja vyriausybės priešininkai, įskaitant „Islamo valstybės“ kovotojus. Be to, ministras sukritikavo Europos šalis, esą šios siunčia „teroristus“ į Siriją, turėdamas omenyje europiečius, kurie Sirijoje ir Irake prisijungė prie radikalaus judėjimo „Islamo valstybė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?