Popiežius Pranciškus iškeliavo į Kubą

Popiežiaus Pranciškus

Pranciškus pirmąkart lankysis JAV. Šventasis tėvas nebijo kritikuoti supervalstybės.<br>AP nuotr.
Pranciškus pirmąkart lankysis JAV. Šventasis tėvas nebijo kritikuoti supervalstybės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-09-19 14:27, atnaujinta 2017-10-15 01:34

Baltus popiežiaus apdarus vilkintis ir juodą odinį portfelį, kurį visada ima į savo keliones, laikantis Pranciškus buvo išlydėtas garbingų Italijos ir Vatikano asmenų lipo į „Alitalia“ lėktuvą, įeidamas pro duris jis atsisuko ir atsisveikinimui pamojavo ranka.

1,3 mlrd. pasaulio katalikų lyderis Havanos oro uoste, matyt, bus sutiktas Kubos lyderio Raulio Castro, o vėliau Pranciškus turėtų susitikti ir su prezidento Raulio broliu Fideliu, kuris anksčiau valdė Kubą. Viešnagė Kuboje truks tris naktis.

78 metų argentinietis pontifikas ateinančią savaitę taip pat pasakys svarbias kalbas JAV Kongrese ir Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

Pranciškus pirmąkart lankysis supervalstybėje, kurios politikos jis niekada nevengdavo kritikuoti.

Katalikų Bažnyčios vadovas pirmiausiai taps trečiuoju popiežiumi, aplankiusiu komunistinę Kubą per trumpesnį negu dviejų dešimtmečių laikotarpį.

Ši viešnagė bus reikšminga dar ir dėl to, kad ji vyks po istorinio Kubos ir JAV susitaikymo, leidusio atkurti diplomatinius santykius. Prie to slapta vykusio proceso labai prisidėjo Pranciškus – pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius.

Nors Pranciškus vadina absurdiškais pareiškimus, kad jo pažiūros yra iš dalies marksistinės, bet jis, kaip ir broliai Castro, griežtai kritikuoja globalųjį kapitalizmą. Kita vertus, pontifikas tai pat negaili pastangų įtikinti vienpartinį Kubos režimą labiau gerbti žmogaus teises ir tikėjimo laisvę.

Savo pranešime, paskelbtame Kuboje prieš vizitą, Pranciškus gyrė šios salos dvasią, kuri išlieka tvirta netgi patirdama didžiausių sunkumų.

„Tai man daro daug gera ir padeda man galvoti apie jūsų tikėjimą Viešpačiu, apie dvasią, su kuria jūs atremiate kasdienius sunkumus, – sakė jis. – Noriu būti tarp jūsų kaip užuojautos misionierius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.