Separatistų konferencija Maskvoje – už Kremliaus pinigus

Kremlius paprastai žiauriai užgniaužia bet kokias opozicines nuotaikas Rusijoje. Bet marga įvairių šalių separatistų publika Maskvoje savaitgalį Vakarus į miltus malė už vyriausybės pinigus.

Bet kokią opoziciją namuose smaugianti Rusija savaitgalį surengė viso pasaulio separatistinių judėjimų konferenciją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Bet kokią opoziciją namuose smaugianti Rusija savaitgalį surengė viso pasaulio separatistinių judėjimų konferenciją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 22, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 1:36 PM

Separatistinių judėjimų atstovai sekmadienį dalyvavo Maskvoje surengtoje konferencijoje „Tautų dialogas: apsisprendimo teisė ir daugiapolio pasaulio kūrimas“.

Tarp svečių iš svetur buvo Airijos nacionalistų partijos „Sinn Fein“, Katalonijos partijos „Solidarumas nepriklausomybei“ ir Europos komunitarų partijos Italijoje atstovai.

Maskvoje taip pat sulaukta konferencijos dalyvių ir iš tolimesnių kraštų – separatistinių Puerto Riko ir Havajų judėjimų bei radikalios JAV juodaodžių grupuotės „Uhuru“ narių.

Žinoma, į konferenciją rengusio Rusijos antiglobalistų judėjimo kvietimą atsiliepė ir prorusiškų separatistų atstovai iš Rytų Ukrainos.

Kritika Vašingtonui dėl karo Ukrainoje ir migrantų krizės Europoje buvo pagrindinė renginio tema, bet Kremliaus vaidmens aptarimo buvo išvengta.

Dalyvių kelionės ir apgyvendinimo išlaidas iš dalies padengė Nacionalinis paramos fondas, kurį 1999 metais įkūrė tuomet dar Rusijos premjero pareigas ėjęs Vladimiras Putinas. Dabar fondas lėšų gauna iš valstybinių bendrovių ir oligarchų.

Užsienio separatistus aktyviai palaikanti Rusijos valdžia savus aktyvistus smaugia remdamasi prieš porą metų V.Putino pasirašytu įstatymu, kuriuo buvo uždrausta bet kokia separatistinė veikla.

Antai praėjusią savaitę totorių aktyvistas Rafisas Kašapovas buvo nuteistas trejus metus kalėti dėl socialiniuose tinkluose skleistų kalbų prieš V.Putiną. Žmogaus teisių gynimo organizacija „Memorial“ pavadino R.Kašapovą sąžinės kaliniu.

Tuo pat metu Krasnodaro teismas pradėjo nagrinėti opozicionierės Darijos Poliudovos bylą. Moteris už protesto organizavimą taip pat buvo apkaltinta separatizmo kurstymu.

Vis dėlto konferencijos Maskvoje organizatorius Aleksandras Ijonovas neigė, kad Rusija naudojasi konferencija politiniais tikslais. Esą aktyvistai pačioje Rusijoje nėra tokie kaip konferencijos dalyviai.

Pavyzdžiui, airiai tikino neturintys jokių ryšių su Kremliumi ir teigė pasinaudoję galimybe viešinti savo problemas.

„Esame priėmę paramą ir iš Muammaro Gaddafi. Kai kovoji dėl tautos laisvės, nesuki galvos dėl tau padedančių žmonių praeities“, – pareiškė Airijos respublikonų socialistų partijos atstovas Michaelas McLaughlinas.

O Havajų karaliumi save tituluojančio Edmundo Silvos atstovas Lanny Sinkinkas tikino, kad jų kova su „JAV vykdoma kolonizacija“ yra taiki.

Tačiau Amerikoje veikiančio judėjimo „Uhuru“ nariai dievagojosi jėga kovosiantys su „valdžios imperializmu“.

„Prašome pripažinti afrikiečių teisę ginklais kovoti prieš kolonializmą Amerikoje. Taip pat norime pareikšti susižavėjimą Rusijos antiglobalistų judėjimu“, – kalbėjo atstovas Omali Yeshitela.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.