Tragedija Mekoje: mirtinai sutrypti 717 piligrimų

Gelbėtojai nelaimės vietoje padeda sužeistiesiems.<br>„Twitter“ nuotr.
Gelbėtojai nelaimės vietoje padeda sužeistiesiems.<br>„Twitter“ nuotr.
Nelaimė įvyko per „velnio apmėtymo akmenimis“ ritualą, per kurį minios piligrimų mėto akmenis į uolą. Apeigos simbolizuoja velnio atsisakymą.<br>AP nuotr.
Nelaimė įvyko per „velnio apmėtymo akmenimis“ ritualą, per kurį minios piligrimų mėto akmenis į uolą. Apeigos simbolizuoja velnio atsisakymą.<br>AP nuotr.
Gelbėtojai nelaimės vietoje padeda sužeistiesiems.<br>„Twitter“ nuotr.
Gelbėtojai nelaimės vietoje padeda sužeistiesiems.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2015, 11:33 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 4:55 AM

Mažiausiai 717 įvairių tautybių piligrimų žuvo kelionėje Mekoje kilus žmonių spūsčiai, pranešė Saudo Arabijos pareigūnai.

Maždaug už 5 kilometrų į rytus nuo šventojo Mekos miesto esančioje Minoje įvykusio incidento metu sužeista dar mažiausiai 805 žmonės. Tarp aukų yra atvykėlių iš kelių šalių. 

Saudo Arabijos saugumo pareigūnai patvirtino žmonių žūtis socialiniame tinkle „Twitter“ ir pranešė, kad Minos rajone sužeistiesiems buvo įkurti du medikų pagalbos centrai.

„Čia įvyko mirtina žmonių grūstis. Saugumo pajėgos buvo iškviestos į nelaimės vietą“, – pareiškė Vidaus reikalų ministerijos atstovas brigados generolas Mansouras al-Turki. 

Pareigūnai į Miną nusiuntė 4 tūkst. darbuotojų ir 220 greitosios pagalbos automobilių. 

Nelaimė įvyko per „velnio apmėtymo akmenimis“ ritualą, per kurį minios piligrimų mėto akmenis į uolą. Apeigos simbolizuoja velnio atsisakymą. 

Hadžo apeigos yra vienas svarbiausių islamiškojo kalendoriaus renginių ir vienas daugiausiai žmonių sutraukiančių susibūrimų pasaulyje. 

Daugumai musulmonų tai yra dvasinio gyvenimo tikslas, o šiai piligriminei kelionei kai kurie taupo dešimtmečius. Šiemet du milijonai musulmonų iš viso pasaulio atvyko dalyvauti šventose hadžo apeigose, kurios trunka kelias dienas. 

Hadžo piligriminę kelionę būtina atlikti kiekvienam musulmonui, kuris turi finansinių galimybių ir fiziškai gali nuvykti iki Mekos. 

Penkias dienas trunkančioje piligriminėje kelionėje vyksta įvairūs ritualai, o jų dalyviai turi dėvėti baltus rūbus, kurie simbolizuoja žmonių lygybę ir vienybę prieš Dievą. Musulmonai taip pat eina procesijoje aplink švenčiausią islame Kabos akmenį. 

Ketvirtadienis yra trečioji hadžo diena. 

Prieš tai žmonių grūstys hadžo apeigų metu jau buvo kilusios šešis kartus. 1990 metais tokioje grūstyje, kuri susidarė tunelyje, žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių. 

Šiais metais pasiruošimą religiniam ritualui jau apkartino praėjusią savaitę šventykloje nuvirtęs kranas. Nelaimės metu žuvo 109 ir sužeista mažiausiai 200 žmonių. 

Praėjusią savaitę daugiau nei tūkstantis piligrimų turėjo būti evakuoti iš viešbučio Mekoje, kai ankstyvą rytą ten kilo gaisras.

Vieni reiškia užuojautą, kiti pavydą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą Saudo Arabijos karaliui Salmanui dėl daugybės maldininkų žūties per ritualinį musulmonų renginį Mino slėnyje, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba. „V.Putinas perdavė nuoširdžios užuojautos žodžius žuvusiųjų artimiesiems ir draugams, palinkėdamas kuo greičiau pagyti sužeistiesiems“, – sakoma pranešime.

Tuo tarpu musulmoniškos Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas BBC naujienų rusų kalba tarnybai sakė, kad žuvusiems šventoje žemėje belieka tik pavydėti.

„Tai, kas įvyko Minoje, žinoma, tragiškas atvejis. Bet mes negalime taip kalbėti, nes kiekvienas musulmonas, atlikdamas hadžą Saudo Arabijoje svajoja numirti ten. Alachas atleidžia nuodėmes visiems, kas numirė, atlikdamas hadžą. Kiekvienas musulmonas trokšta pamatyti Alachą. Taigi, tai ir tragedija, ir didžiulė Aukščiausiojo dovana“, – kalbėjo R.Kadyrovas.

Įsitikinęs, kad Saudo Arabijos valdžia padarys viską įmanoma ir neįmanoma, kad būtų užtikrintas tikinčiųjų saugumas, R.Kadyrovas pažymėjo: „Bet viskam yra Aukščiausiojo valia. Kas įvyko, tai įvyko. Aš tariu visiems užuojautos žodžius. Tegu Alachas priims jų hadžą. Jie mirė per švenčiausią dieną, švenčiausioje musulmonams vietoje, todėl jie labai laimingi žmonės, mes jiems pavydime. Duok Dieve, kad mes juos sutiktume rojuje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.