Estija nauju televizijos kanalu kovos prieš Kremliaus propagandą

Estijoje pradėtos pirmojo rusakalbiams skirto televizijos kanalo transliacijos. Juo bus siekiama patraukti nemažą šalies rusų bendruomenę nuo Maskvos įtakos sferos, skelbia „The Associated Press“.

Iki šiol dauguma Estijos rusakalbių buvo priklausomi nuo valstybinių Rusijos kanalų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Iki šiol dauguma Estijos rusakalbių buvo priklausomi nuo valstybinių Rusijos kanalų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-09-28 21:03, atnaujinta 2017-10-13 01:32

Valstybinis transliuotojas EER pranešė, kad kanalas ETV+, kuris pradėtas transliuoti pirmadienį, pasiūlys žinių, pramogines ir kitas laidas 10 valandų per dieną rusų kalba su estiškais subtitrais.

EER programų vadovas Ainaras Ruussaaras tikino, kad kanalas yra ilgalaikis projektas. Juo bus siekiama suvienyti estus ir etninius rusus, kurie sudaro ketvirtadalį iš 1,3 mln. žmonių siekiančios šalies populiacijos.

Iki šiol dauguma Estijos rusakalbių buvo priklausomi nuo valstybinių Rusijos kanalų.

„Jie nelabai žino apie tai, kas vyksta šalyje“, – pastebėjo A.Ruussaaras.

Kanalo rusų kalba steigimas tapo Estijos vyriausybės prioritetu po to, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį 2014 metais ir pradėjo galingą propagandos kampaniją.

Kartu su savo interneto puslapiu ETV+ kasmet bus finansuojamas iš 4 mln. eurų biudžeto.

Anksčiau vienas EER vadovų A.Ruussaaras buvo nusiteikęs skeptiškiau – pasak jo, naujam kanalui būtų sunku varžytis dėl žiūrovų, stebinčių laidas geriausiu eterio laiku.

Praėjusiais metais atliktos apklausos rodė, kad rusakalbiai linkę žiūrėti vieną kanalą, tokį kaip populiarusis PBK.

„Nematau jokios ateities kuriamam kontrpropagandos prieš Kremlių kanalui. Tai niekada neveiks, – praėjusią vasarą sakė A.Ruussaaras. – Kanalas turi visiškai nepriklausomai rinktis savo žurnalistikos stilių ir rodomas laidas.“

Gana uždarai savo bendruomenėse gyvenantys Baltijos šalių rusakalbiai iki šiol mažai reikšdavosi ir nelaikomi keliančiais grėsmę savo valstybių saugumai.

Anksčiau taip pat daugiau dėmesio skirta planams įkurti bendrą ES finansuojamą trijų Baltijos valstybių kanalą, kuris transliuotų rusų kalba ir galėtų tapti atsvaru Kremliaus propagandai.

Kovodamos su valstybinių Rusijos televizijų įtaka, Latvija ir Lietuva laikinai buvo uždraudusios retransliuoti kai kuriuos Kremliaus politiką palaikančius kanalus, tarp jų Maskvoje įsikūrusius „RTR Rossija“ ir „RTR Planeta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.