Mokykla žydus ir musulmonus pažymėjo raudonomis apykaklėmis

Vienoje Prancūzijos mokykloje pradėtas tyrimas dėl to, kad žydų ir musulmonų mokinukams pietų metu buvo liepta ant kaklo užsidėti spalvotas apykakles, rašo „The Independent“.

Mokinukus, kurie nevalgo kiaulienos, mokykla nusprendė pažymėti.<br>„123rf“ nuotr.
Mokinukus, kurie nevalgo kiaulienos, mokykla nusprendė pažymėti.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2015, 9:05 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 1:32 AM

Burgundijos regione, Osero mieste esančios mokyklos darbuotojai nurodė mokiniams, kurie nevalgo kiaulienos, kaklus apjuosti raudonomis apykaklėmis, o tiems, kurie išvis nevalgo mėsos – geltonomis.

„The Telegraph“ pranešė, kad užsidėti tokius atskiriamuosius ženklus buvo priversti 18 iš 1,5 tūkst. moksleivių.

Bet mokymo įstaigai tokios idėjos atsisakyti teko jau sekančią dieną, nes mokinių tėvai sukilo ir palygino šias apykakles su geltonomis žvaigždėmis, kurias žydus vertė nešioti naciai trečiojo reicho laikotarpiu.

Vietinė municipaliteto narė Malike Ounes tokį mokyklos sumanymą pavadino „bjauriu“, „nepriimtinu“ ir primenančiu „tamsiausius laikus“.

Mero biuro komunikacijos direktorius Christianas Sautieris teigė, kad valdžios pareigūnai „išvirto“ iš savo kėdžių, kai juos pasiekė žinia apie šią iniciatyvą, kuri, pasak jo, yra „izoliuojanti“ ir „netaktiška“.

Jis paaiškino, kad mokyklos valgykla šią taisyklę pritaikė tik vieniems pietums, o valdžios atstovai nieko apie tai nenutuokė. Vos tik pasklido žinia, kad mokykloje buvo imtasi tokios praktikos, ji buvo bematant nutraukta.

Meras pradėjo šio incidento tyrimą.

Vienas mokyklos darbuotojas tvirtino, kad apykaklės mokiniams buvo išdalintos tam, kad valgyklos darbuotojos nesusimaišytų ir duotų vaikams tinkamą patiekalą. Pasak jo, ši priemonė nebvo skirta diskriminacijai.

Šis incidentas įvyko po to, kai prieštaringai vertinamos dešiniųjų „Nacionalinio fronto“ partijos lyderė Marine Le Pen pasinaudojo šalyje vyraujančia rasine įtampa ir pareiškė, kad nebeleis mokykloms tiekti žydų ir musulmonų mokiniams pietų be kiaulienos.

Ji aiškino, kad ruošti žydams ir musulmonams pietus be kiaulienos, kurios jie nevalgo vien dėl religinių draudimų, prieštarauja šalies pasaulietinėms vertybėms.

„Mes nepriimsime jokių religinių pageidavimų mokyklų meniu. Religijai nėra jokio pagrindo maišytis viešojoje sferoje, tokie įstatymai“, – nukirto moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.