V. Putinas Niujorke sieks nukreipti dėmesį nuo Ukrainos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį atvyks į Niujorką su trenksmu. Taip jis bandys įrodyti, kad neketina būti atstumtasis per pirmąjį savo pasirodymą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje po dešimtmečio pertraukos, rašo „The Washington Post“.

Kariniu ir diplomatiniu posūkiu Sirijos link V.Putinas jau mėgino sušvelninti praėjusių metų veiksmus Ukrainoje.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Kariniu ir diplomatiniu posūkiu Sirijos link V.Putinas jau mėgino sušvelninti praėjusių metų veiksmus Ukrainoje.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2015, 9:37 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 4:21 AM

Kariniu ir diplomatiniu posūkiu Sirijos link V.Putinas jau mėgino sušvelninti praėjusių metų veiksmus Ukrainoje, tačiau nežinia, ar šis būdas padės apeliuoti į šaltą Vakarų logiką.

Staigus Rusijos karinių laivų ir kovinių tankų perkėlimas į Siriją yra viena iš priežasčių, kodėl įvyks V.Putino ir B.Obamos susitikimas. Vos prieš kelias savaites toks planas būtų atrodęs neįmanomas.

Vakarų diplomatai Maskvoje šią savaitę pastebėjo augantį norą su V.Putinu susitikti dėl Sirijos krizės – ypač tokiu metu, kai Europa sunkiai kovoja su didėjančiu migrantų srautu, kuris plūsta ir dėl pilietinio karo Sirijoje.

„Ne jam būtinas susitarimas. Jo pusėje yra visos galimybės. Būtent mums reikia ką nors daryti. Kad ir kas vyktų Sirijoje, suprantame, kad V.Putinas tikriausiai prie to prisidės“, – tikino anonimu išlikti norėjęs Vakarų diplomatas.

Jis pridūrė, kad Rusijos vadovas dabar akivaizdžiai siekia nukreipti kalbą nuo Ukrainos.

Bet koks kompromisas tarp Rusijos ir Vakarų bus nelengvas. Jam trukdo vis dar išlikęs pyktis dėl Krymo aneksijos ir paramos prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Šie Rusijos žingsniai ypač pakenkė diplomatiniams santykiams visais lygiais. Tačiau net ir tai, kad B.Obama dabar sutiko susėsti su V.Putinu prie vieno stalo, nereiškia, kad bus pasiekta kokių nors rezultatų.

„Vakarai vis dar absoliučiai nepasitiki V.Putinu – nei tuo, ką jis daro, nei tuo, ką sako“, – pabrėžė Vašingtone įsikūrusio tyrimų centro „Carnegie Endowment for International Peace“ viceprezidentas mokslui Andrew Weissas. Pirmadienį V.Putinas kalbės ir Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusią savaitę pagrasino, kad prezidentas iš tribūnos ketina pulti JAV dėl jo šaliai pritaikytų sankcijų.

Tačiau dabar tiek valdžios atstovai, tiek analitikai yra įsitikinę, kad V.Putinas kiek įmanoma daugiau dėmesio mėgins nukreipti į Sirijos krizę ir kylančią tarptautinio terorizmo grėsmę.

„Jungtinių Tautų tribūna nėra vieta darbo planams išdėstyti. Aš įsitikinęs, kad jis kalbės apie griūvančią pasaulio tvarką, bet išlaikys taikų toną. Nemanau, kad jo kalba bus pilna aiškaus turinio“, – samprotavo Maskvoje veikiančių Politinių technologijų centro vadovas Borisas Makarenka.

Kasmetinėje Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje, prasidėjusiose penktadienį, kalbas sakys daug žinomų pasaulio lyderių, įskaitant popiežių Pranciškų, Kinijos, Irano ir Vokietijos vadovus.

JAV ambasadorė JT Samantha Power Laisvajam Europos radijui teigė, kad šių metų Generalinė Asamblėja pasieks rekordą, nes joje tikimasi sulaukti daugiausia lyderių per visą JT istoriją.

Penktadienį JT būstinėje kalbą sakė JAV viešėjęs popiežius Pranciškus.

Jubiliejinėje 70-ojoje JT Generalinėje Asamblėjoje pasirodys tokie reti svečiai kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Irano vadovas Hassanas Rohani ir Kubos lyderis Raulis Castro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.