Du Irano zuikiai: susitarė ir su rusais, ir su Vakarais

Pasaulio galingieji džiūgavo, kai šių metų liepą pavyko susitarti dėl Irano branduolinės programos. Tačiau dabar aiškėja, jog maždaug tuo pat metu Teheranas su rusais tarėsi dėl puolimo Sirijoje.

Su rusais dėl karinių veiksmų Sirijoje susitarė Irano generolas Q.Soleimani.
Su rusais dėl karinių veiksmų Sirijoje susitarė Irano generolas Q.Soleimani.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 8, 2015, 10:04 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:40 AM

Rusijos orlaivių smūgius, kurių kruša pasipylė praėjusią savaitę, jau lydi ir puolimas sausuma. Sirijos sukilėlius centrinėje šalies dalyje vakar jau atakavo vyriausybės pajėgos.

Be to, prasidėjo puolimas ir iš vandens: vakar Rusija paleido raketas iš Kaspijos jūroje dislokuotų laivų.

Netikėta? Strategams Maskvoje, Damaske ir Teherane – tikrai ne. Mat aiškėja, kad sirai, rusai ir iraniečiai susitarimą dėl Kremliaus oro pajėgų intervencijos pasiekė dar liepą.

Būtent tada į Maskvą atvyko aukšto rango Irano generolas Qasemas Soleimani, išvyniojo Sirijos žemėlapį ir jį priėmusiems rusams pasakė: „Basharui al-Assadui dar įmanoma nugalėti.“

Q.Soleimani vadovauja „Quds“ pajėgoms – elitiniam Irano revoliucinės gvardijos sparnui, o jo tiesioginis viršininkas – pats teokratinės respublikos aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei.

Būtent nuo generolo vizito į Maskvą prasidėjo Rusijos karinės intervencijos planavimas. Vladimiras Putinas įsakė gabenti į Siriją karinę techniką, o Iranas atsiuntė specialiųjų pajėgų karių.

Tada, liepą, B.al-Assado režimui buvo kilęs išties rimtas pavojus. Vakarų ir Persijos įlankos šalių remiami sukilėliai jau kėsinosi į pagrindines valdžios tvirtoves, taip pat į Rusijos laivyno bazę Tartuse – vienintelę tokią Artimuosiuose Rytuose.

„Tad kai generolas Q.Soleimani ištiesė žemėlapį ant stalo, rusai puolė į paniką. Bet iraniečiai juos ramino sakydami, kad dar yra galimybių susigrąžinti iniciatyvą. Kad tereikia veikti“, – „Reuters“ teigė šaltinis Irane ir pridūrė, kad V.Putinas sutiko.

Pagal planą pirmiausia turėjo pradėti veikti iraniečiai. Jie į Siriją atsiuntė 3 tūkst. šiitų kovotojų iš grupuotės „Hezbollah“, kurie prisidėjo prie vyriausybės pajėgų, taip pat patarėjų iš Revoliucinės gvardijos – iš tikrųjų specialiųjų agentų.

Svečiai turėjo laukti, kol prasidės Rusijos orlaivių antskrydžiai, o tada kartu su sirais pradėti sausumos puolimą prieš sukilėlius.

Manoma, jog į Siriją atvyko ir pats Q.Soleimani – kad imtųsi rusų ir iraniečių koordinuojamo puolimo.

Suplanuota operacija, regis, einasi kaip iš pypkės. Rusai sukilėlių – daugiausia nuosaikių, kuriuos remia Vakarai – pozicijas bombarduoja jau daugiau nei savaitę, o vakar prasidėjo ir sausumos puolimas bei atakos iš Kaspijos jūros.

Sirijos pajėgos, remiamos provyriausybinių grupuočių, tarp kurių yra ir iraniečių, pradėjo puolimą Sirijos vakaruose. Atakas rėmė Rusijos aviacija.

Q.Soleimani panašiai veikė ir anksčiau – jis buvo nuvykęs į Iraką, kur dirigavo šiitų kovotojams, dalyvavusiems mūšiuose su „Islamo valstybe“ (IV).

Vakarai, ypač JAV prezidento Baracko Obamos administracija, liepą džiūgavo, kad pagaliau pavyko susitarti su grėsmės esą nebekeliančiu Iranu.

Tuomet sankcijų pančiai buvo nuimti ir nuo Q.Soleimani.

Dabar atrodo, kad paskubėta. 2003 m. prasidėjus JAV invazijai į Iraką, Irano generolas siuntė į šią šalį šiitus kovotojus, kad jie žudytų amerikiečių karius, o dabar tiesina už daugybės civilių žūtį atsakingo Sirijos diktatoriaus B.al-Assado stuburą. („The Daily Beast“, „Reuters“, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.