Ministrams – B. Netanyahu draudimas lankytis šventojoje vietoje

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu uždraudė visiems

B.Netanyahu gresia užsitraukti griežtosios linijos šalininkų savo valdančiojoje koalicijoje rūstybę.<br>AP nuotr. iš archyvo
B.Netanyahu gresia užsitraukti griežtosios linijos šalininkų savo valdančiojoje koalicijoje rūstybę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2015, 12:16 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 9:36 AM

Dėl šio žingsnio, kuriuo mėginama nuraminti padėtį, B.Netanyahu gresia užsitraukti griežtosios linijos šalininkų savo valdančiojoje koalicijoje rūstybę. Jie smarkiai spaudė premjerą reaguoti į suintensyvėjusį smurtą griežtomis saugumo priemonėmis ir spartinant plėtrą žydų nausėdijose.

Tačiau B.Netanyahu taip pat vengia pernelyg griežto atsako, kuris galėtų supykdyti JAV administracija ir išprovokuoti didelio masto palestiniečių sukilimą, taip pat pareikalauti daug aukų abiejuose pusėse.

Kompleksas ant Jeruzalės kalvos yra pagrindinis pastarųjų neramumų židinys. Musulmonai tą vietą gerbia, tikėdami, kad iš jos į dangų žengė pranašas Muhammadas, o judėjai ją brangina kaip dviejų savo biblinių šventyklų vietą.

Daugelis palestiniečių įsitikinę, kad Izraelis stengiasi sustiprinti žydų pozicijas toje teritorijoje, nors B.Netanyahu vyriausybė tai griežtai neigia ir tokius pareiškimus vadina šmeižtu. Pagal seniai galiojantį susitarimą, prižiūrimą musulmonų vyresniųjų, žydams leidžiama laikytis tame komplekse tam tikromis valandomis, bet neleidžiama ten melstis.

B.Netanyahu paskelbė tą draudimą, nes nuogąstauja, kad bet kokie pareigūnų ir parlamento narių vizitai tame komplekse gali išprovokuoti didesnį smurtą, sakė vienas Izraelio pareigūnas, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas.

2000 metais tuometis opozicijos lyderis Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) apsilankė ant Šventyklos kalno, ir tuojau po to palestiniečiai pradėjo savo Antrąją intifadą (sukilimą).

Naujasis B.Netanyahu įsakas sulaukė aprūpinimo būstu ministro Uri Arielio (Urio Arielio), atstovaujančio kabinete žydų naujakurių remiamai partijai „Žydų namai“, pikto atsako. Šis ministras neseniai apsilankė ant Šventyklos kalno ir pakurstė palestiniečių pareiškimus, kad tas žingsnis yra provokacija.

U.Arielis ketvirtadienį sakė aptarsiantis tą draudimą tiesiogiai su B.Netanyahu.

Naujausi neramumai tarp izraeliečių ir palestiniečių prasidėjo prieš tris savaites ir išplito iš Jeruzalės šventojo komplekso į kelias vietas Izraelyje bei Vakarų Krante.

Per pastarąsias kelias dienas jau keturi izraeliečiai žuvo nuo peilius ir šaunamuosius ginklus naudojančių palestiniečių užpuolikų, taip pat buvo nukauti penki palestiniečiai, tarp jų trys užpuolikai. Trečiadienį tokių išpuolių buvo įvykdyta prie vieno prekybos centro vidurio Izraelyje, viename pietiniame miestelyje ir Jeruzalės senamiestyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?