Skausmas dėl brolio žūties įkvėpė ieškoti jo skriaudiko pėdsakų

Lėktuvo katastrofoje virš Lokerbio žuvusio Davido Dornsteino brolis įsitikinęs, kad jam pavyko įminti prieš 27 metus įvykusios nelaimės mįslę ir rasti žmogų, kuris sukonstravo orlaivį pasmerkusį sprogmenį.

K.Dornsteinas palaidojo savo brolį Davidą ir puolė ieškoti kaltųjų dėl jo žūties.
K.Dornsteinas palaidojo savo brolį Davidą ir puolė ieškoti kaltųjų dėl jo žūties.
Keleivinis lėktuvas, kuriuo skrido 243 keleiviai ir 16 įgulos narių, buvo susprogdintas virš Škotijos Lokerbio miesto.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Keleivinis lėktuvas, kuriuo skrido 243 keleiviai ir 16 įgulos narių, buvo susprogdintas virš Škotijos Lokerbio miesto.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 12, 2015, 10:32 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 12:46 PM

25-erių D.Dornsteinas buvo vienas iš 270 žmonių, žuvusių per 1988 metų gruodžio 21 dienos oro linijų „Pan American“ 103-iojo reiso lėktuvo katastrofą, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš Londono į Niujorką skridusio orlaivio „Boeing 747“ bagaže paslėptas sprogmuo išmušė skylę lėktuvo fiuzeliaže.

Smūgio jėga suardė lėktuvą į gabalus ir jie nukrito ant Škotijos Lokerbio miesto. Čia nuolaužos pražudė dar mažiausiai 11 ant žemės buvusių žmonių.

Manoma, kad dauguma keleivių lėktuve buvo gyvi iki pat tos akimirkos, kai orlaivis smigo į žemę. Todėl jų asmeniniai daiktai išliko beveik nepažeisti – D.Dornsteino pasas ir kišenėje buvęs cigarečių pakelis vėliau net buvo perduoti jo šeimai.

Per katastrofą žuvusio D.Dornsteino brolis Kenas daugiau nei 20 savo gyvenimo metų skyrė žmogui, kuris iš tikrųjų yra kaltas dėl Davido mirties, surasti.

Žurnalistas K.Dornsteinas savo paieškas sudėjo į naują trijų dalių dokumentinį filmą „Mano brolio sprogdintojas“ („My Brother’s Bomber“).

Mįslinga katastrofa

1988 metais įvykusi Lokerbio katastrofa nėra tokia sena, bet ji – iš visiškai skirtingos eros. Todėl surasti išpuolio kaltininkus buvo sunkiau, nei būtų galima pamanyti dabar.

Šiuolaikiniai teroristai apie savo išpuolius dažniausiai patys paskelbia socialiniuose tinkluose arba SMS žinutėmis sėbrams. Tačiau Lokerbis buvo tikra mįslė.

Šį teroro aktą tyrė Jungtinės Karalystės teisėsauga, o JAV atsiuntė savo agentus. Kaltųjų medžioklė netrukus pasiekė Libiją.

Tačiau jų kelyje stojo įvairios kliūtys. Muammaro Gaddafi geležinio kumščio valdomoje Libijoje rasti teroristus tapo beveik neįmanoma.

Be to, tai nebuvo klasikinis savižudiškas teroro aktas. Po nelaimės iškilo tūkstančiai klausimų. Kas sukonstravo bombą? Kas ją paslėpė radijuje? Ir kas paliko jį lėktuvo bagaže?

Ėmėsi ieškoti pats

Kai K.Dornsteinas Filadelfijos laikraštyje perskaitė, kad liepsnojančios oro linijų „Pan American“ orlaivio liekanos nukrito ant nedidelio miestelio Škotijoje, jis dar nežinojo, kad tarp aukų yra ir jo vyresnysis brolis.

Izraelyje besimokantis Davidas namo Kalėdoms turėjo grįžti tik kitą savaitę. Bet vakare šeima sulaukė skambučio iš oro linijų.

Pasirodo, jaunas vyras nusprendė grįžti anksčiau ir nustebinti artimuosius.

Ilgus metus apie savo istoriją K.Dornsteinas niekam nepasakojo. Tačiau uolus ir kruopštus vaikinas rinko visą informaciją, susijusią su Lokerbio nelaime.

Baigęs mokslus jis įsidarbino detektyvų agentūroje, tačiau pats tylomis pradėjo svajoti, kad jam pavyks surasti visus dėl brolio žūties kaltus asmenis.

„Man buvo įdomu, kaip galima rasti žmones. Nebuvau matęs daug pasaulio, bet mąsčiau – tie žmonės kažkur yra“, – dabar prisimena K.Dornsteinas.

Už sprogdinimo organizavimą į kalėjimą 2001 metais sėdo vienintelis Libijos pilietis Abdelbasetas al-Megrahi.

Tačiau K.Dornsteinas buvo įsitikinęs, kad A.al-Meghrahi negalėjo veikti vienas.

Tripolio pėdsakas istorijoje

Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje Libijos vyriausybė paramą teroristams dalijo į kairę ir į dešinę. Turbūt todėl Jungtinių Valstijų prezidentas Ronaldas Reaganas yra pavadinęs M.Gaddafi „pasiutusiu Artimųjų Rytų šunimi“.

1986 metais libiai susprogdino vieną Berlyno diskoteką, kurioje lankydavosi daug amerikiečių.

Už šį teroro aktą, nusinešusį dviejų JAV karių gyvybę, R.Reaganas atsilygino Tripolio ir Benzgazio bombardavimu.

Kadangi M.Gaddafi per šias atakas vos išvengė žūties, pamanyta, kad Lokerbis buvo jo asmeninis keršto planas Vakarams.

2003 metais Libijos diktatorius išplatino atsargų pranešimą, kad jo valdomos šalies piliečiai galėjo būti atsakingi už Lokerbio katastrofą, tačiau griežtai atmetė tai, kad pats yra su ja susijęs.

Sugebėjo patekti į Libiją

O K.Dornsteinas, uoliai nagrinėdamas kalnus įkalčių, galiausiai išskyrė aštuonis vyrus, kurie galėjo suplanuoti išpuolį.

Dalis jų jau buvo mirę. Tačiau būdami gyvi jie nevengė pasirodyti M.Gaddafi draugijoje.

A.al-Megrahi 2009 metais buvo paleistas iš kalėjimo Škotijoje ir parskraidintas į Libiją. Nuo prostatos vėžio kenčiantis libis į lėktuvą įsėdo atrodydamas kaip visiškas ligonis.

Tačiau ant Tripolio oro uoste nusileidusio lėktuvo laiptų pasirodė visiškai kitas žmogus.

Triumfuojantį A.al-Megrahi pasitiko minios džiūgaujančių tautiečių ir kiti dėl sprogdinimo įtariami asmenys.

Būtent faktas, kad vienintelis oficialiai dėl lėktuvo katastrofos nuteistas asmuo yra ne tiktai gyvas, bet dar ir laisvėje, paskatino K.Dornsteiną savo ilgamečius tyrinėjimus paversti filmu.

Tiesa, žurnalistas kurį laiką negalėjo patekti į Libiją – juk ją vis dar valdė M.Gaddafi.

Vis dėlto 2011-aisiais, jau sužydėjus Arabų pavasariui, amerikietis susirado patyrusį karo operatorių Timą Gruzcą ir kirto Libijos sieną.

Aptiko paslaptingą figūrą

Per tris keliones į šalį K.Dornsteinas vieną po kito iš savo sąrašo išbraukė visus aštuonis įtariamuosius.

M.Gaddafi saugumo vadovo ir tikėtiniausiu sprogdinimų architektu laikyto Abdullah Senussi namo vietoje jis rado NATO raketos paliktą duobę.

A.al-Megrahi pusbrolis Saidas Rashidas užėmė svarbią vietą režimo valdžioje, bet po revoliucijos jo nužudymą užsakė pats M.Gaddafi.

Po subombarduotas vilas ir apleistus žvalgybos bunkerius žurnalistus vedžiojo Sulimanas Ali Zway.

„Iš pradžių maniau, kad jie yra tik dar vieni televizijos žurnalistai, atvykę nufilmuoti trumpo reportažo. Tačiau vėliau supratau, kokie apsėsti jie buvo“, – pasakojo vedlys.

K.Dornsteiną paieškos atvedė ir į Šveicariją. Čia jį atsiuntė nykščio nago dydžio elektroninės plokštės gabaliukas, kurį JAV pareigūnai rado keli kilometrai nuo lėktuvo nelaimės vietos.

Lokerbio katastrofa įvyko, kai į beveik 10 kilometrų aukštį pakilusiame lėktuve elektroninis laikmatis įjungė sprogmenį, paslėptą nešiojamajame radijuje „Toshiba“, ir taip pražudė lėktuvą.

Dėl Škotijos laukuose surastos nuolaužos tyrėjams pavyko nustatyti prie bombos pritaisyto laikmačio modelį, jį pagamino šveicaras Edwinas Bollier.

Šis elektroninių dalių gamintojas neslėpė bendradarbiavęs su Libijos piliečiais, tačiau griežtai neigė bet kokias sąsajas su Lokerbio sprogdinimu.

K.Dornsteinas jį spaudė ir dėl JAV Federaliniam tyrimų biurui (FTB) duotų parodymų. Kai jį apklausė pareigūnai, E.Bollier tikino, kad Libijoje buvo susitikęs su ypač „tamsios odos spalvos“ pulkininku.

Atradimai sudomino FTB

Galiausiai išslaptintose Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) bylose žurnalistas aptiko duomenų apie Abu Agilą Mas’udą – technikos ekspertą iš Libijos. Jis kartu su A.al-Megrahi keliavo į Maltą.

A.A.Mas’udas buvo M.Gaddafi režimui dirbęs bombų gamintojas. Bet tai amerikietis sužinojo ne iš karto.

K.Dornsteino komanda visoje Libijoje klausinėjo žmonių, ką jie žino apie A.A.Mas’udą, kuris, jų manymu, ir sukonstravo bombą, pražudžiusią lėktuvą virš Lokerbio. Bet niekas jiems nepadėjo.

„Mes nuolatos daužėmės į sieną. Net pradėjome svarstyti, kad jis neegzistuoja. Jis buvo kaip vaiduoklis“, – prisimena vietos vedlys S.Ali Zway.

Vis dėlto K.Dornsteinui pavyko surinkti beveik visas dėlionės dalis. Padėjo itin įtikinama 1986 metais Berlyno klubą susprogdinusios gaujos nario Musbaho Eterio išpažintis.

Libis apibūdino bombos gamintoją, taip pat atpažino jį nuotraukoje.

„Mes įtarėme, kad A.A.Mas’udas buvo technikos ekspertas, kuris ir pagamino sprogmenį, bet niekaip negalėjome to įrodyti“, – vėliau sakė vyriausiasis specialiosios FTB komandos tyrėjas Richardas Marquise’as.

Dabar šiuos K.Dornsteino rastus įkalčius tiria JAV ir Jungtinės Karalystės pareigūnai.

A.A.Mas’udas visada buvo greta kitų įtariamųjų Lokerbio sprogdinimu, tačiau sugebėjo likti šešėlyje.

Kai iš Škotijos kalėjimo paleistas A.al-Megrahi 2009 metais grįžo į Libiją, Tunise gimęs inžinierius buvo vienas pirmųjų jį pasveikinusių žmonių.

K.Dornsteinas taip pat teigė, kad vienas Libijos pareigūnas patikino girdėjęs, kaip A.A.Mas’udas pasakojo keliavęs į Maltą rengtis išpuoliui.

Jo pavardė įtariamųjų sąraše atsidūrė dar 1999 metais, bet kaltinimai A.A.Mas’udui taip ir nebuvo pateikti.

„Mane labiausiai pribloškė tai, kad jis ir toliau neatsisakė savo tariamo pašaukimo“, – stebėjosi dokumentinio filmo režisierius.

A.A.Mas’udas ir toliau dirbo M.Gaddafi režimui. Bet diktatorius per 2011-ųjų revoliuciją buvo nužudytas, režimas žlugo, tad pernai įtakingas libis be didesnių kaprizų buvo nuteistas dėl sprogmenų gamybos.

Tiesa, kaltinimai jam nėra susiję su Lokerbio arba Berlyno sprogdinimais.

Ar rizikuoti dėl pabaigos?

Sužinojęs, kad žmogus, kurį gali pavadinti savo brolio sprogdintoju, yra kalėjime, K.Dornsteinas pradėjo svarstyti, kaip užbaigti filmą. Juk jis tikėjosi susitikti su A.A.Mas’udu akis į akį.

„Tai viską pakeitė. Jis – kalėjime. Paslaptingoji figūra dabar nuteista viešame teisme. Negalėjo būti geresnio patvirtinimo, kad jis yra kaltas dėl sprogdinimo“, – tikino režisierius.

Vėliau su režisieriumi netgi susisiekė sukilėlių koalicijos „Libijos aušra“ atstovas Maltoje ir pasisiūlė tapti tarpininku – surengti interviu su A.A.Mas’udu.

„Atrodo, kad gavau labai aukšto lygio kvietimą atvykti į Maltą, specialiu reisu nuskristi į Tripolį, pasikalbėti su A.A.Mas’udu ir dingti lauk“, – prisimena K.Dornsteinas.

Tačiau amerikietis nusprendė, kad atiduoti savo likimą į Libijos sukilėlių rankas dėl vienintelio pokalbio būtų pernelyg didelė rizika.

„Negalėjau rizikuoti savo gyvybe dėl žuvusio brolio. Tai būtų nesąžininga prieš mano žmoną ir vaikus“, – pripažino žurnalistas.

Emociškai sudėtingų kelionių jam jau pakako. Pasinaudodamas išsamiais Lokerbio katastrofos aprašais K.Dornsteinas surado tikslią vietą Škotijos laukuose, kur nukrito jo brolio kūnas.

O su netekties skausmu jis susidorojo paskirdamas savo gyvenimą atsakymų paieškoms.

„Aš radau ne tokį skausmingą būdą ilgėtis brolio, – atviravo režisierius. – Tiesiog kruopščiai įamžinau tai, kas jam nutiko.“

Oro linijų „Pan American“ 103iasis reisas kursuodavo tarp Frankfurto ir Detroito su dviem nusileidimais – Londone ir Niujorke. Į kelionę virš Atlanto pakilęs lėktuvas virš Škotijos Lokerbio miesto sprogo 1988 metų gruodžio 21 dienos vakarą.

Orlaivis „Boeing 747“ sprogo dėl bagaže paslėpto sprogmens. Įtaisas buvo paslėptas radijo aparate, o šis – lagamine, kuris buvo slapta paliktas lėktuve.

Lėktuvas nukrito iš beveik 10 kilometrų aukščio. Žuvo visi jame buvę 243 keleiviai ir 16 įgulos narių. Kelių kvadratinių kilometrų plote pasklidusios nuolaužos taip pat pražudė 11 ant žemės buvusių Lokerbio gyventojų.

Po trejus metus trukusių tyrimų Jungtinės Karalystės ir JAV pareigūnai išdavė arešto orderį dviem Libijos piliečiams. 2001 metais dėl 270 žmonių žūties į kalėjimą sėdo A.al-Megrahi. Kitas Libijos pilietis Laminas Khalifah Fhimah buvo išteisintas.

2009 metais A.al-Megrahi buvo paleistas iš kalėjimo Škotijoje dėl prastėjančios sveikatos ir po trejų metų mirė nuo prostatos vėžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?