Stebėtojai: „Baltarusijos rinkimuose buvo „reikšmingų problemų“

A. Lukašenka tikisi, kad kiti rinkimuose išvydo demokratijos elementų

„Akivaizdu, kad Baltarusijai dar reikia nueiti ilgą kelią, kad šalis vykdytų savo demokratinius įsipareigojimus“, – sakė tarptautiniai stebėtojai Baltarusijos rinkimuose.<br>Ria Novosti nuotr.
„Akivaizdu, kad Baltarusijai dar reikia nueiti ilgą kelią, kad šalis vykdytų savo demokratinius įsipareigojimus“, – sakė tarptautiniai stebėtojai Baltarusijos rinkimuose.<br>Ria Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 12, 2015, 2:58 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 2:25 PM

Autoritarinis Baltarusijos lyderis šiuose rinkimuose, kurie vyko Europos Sąjungai svarstant galimybę vėl užmegzti glaudesnius santykius su šia šalimi, užsitikrino penktą kadenciją, surinkęs 83,49 proc. balsų.

„Akivaizdu, kad Baltarusijai dar reikia nueiti ilgą kelią, kad šalis vykdytų savo demokratinius įsipareigojimus“, – savo pareiškime nurodė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijos vadovas Kentas Harstedtas.

„Pastarasis žingsnis, kai buvo paleisti politiniai kaliniai, ir palankus požiūris į stebėtojus buvo teigiami pokyčiai. Tačiau viltis, jog tai paskatins didesnę pažangą rinkimų procese iš esmės neišsipildė“, – sakoma pareiškime.

Dokumente priduriama, kad „tam tikros reikšmingos problemos, ypač skaičiuojant ir suvedant balsus, pakenkė rinkimų sąžiningumui“.

A. Lukašenka tikisi, kad kiti rinkimuose išvydo demokratijos elementų

Penktą kartą Baltarusijos prezidento rinkimus laimėjęs Aliaksandras Lukašenka tikisi, kad per praėjusią rinkimų kampaniją Vakarai išvydo šalyje demokratijos elementų, praneša „RIA Novosti“.

„Mes padarėme visa, kad mums niekas nepriekaištautų, ypač partneriai ir stebėtojai iš Vakarų. Ko mes dar nepadarėme, kad Vakarai pagaliau pamatytų demokratiškumo elementus Baltarusijoje?“ – retoriškai paklausė A. Lukašenka pirmadienį per susitikimą su NVS vykdomojo komiteto vadovu Sergejumi Lebedevu.

„Žinoma, jie tai pamatė. Bet svarbiausia – kaip jie tai pateiks“, – sakė Baltarusijos prezidentas. Jis teigė jaudinęsis dėl padėties šalyje rinkimų metu. „Kur ramu, ten visada kažkas gali atsitikti. Mėginimų buvo nemažai, bet kadangi to niekas negirdėjo ir nematė, vadinasi, mes išmokome tyliai ir ramiai dirbti, užkirsti kelią mėginimams destabilizuoti situaciją“, – sakė A. Lukašenka.

„Ateis laikas, mes apie juos papasakosime“, – pridūrė Baltarusijos vadovas. Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, A. Lukašenka laimėjo savo penktuosius rinkimus – jis surinko 83,5 procento balsų. Galutiniai balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.