Madridas nusisuko nuo šimtų kenksmingo vaisto aukų

Talidomido aukos Ispanijoje – teisybės neradę ir kentėti pasmerkti žmonės. Juos gyvenimas nuskriaudė dvigubai.

J.Marco (nuotr.), S.Garcia ir M.Bioque – tik trys iš šimtų talidomido sužalotų žmonių Ispanijoje. Nuo gimimo neįgalūs ispanai piktinasi šalies vyriausybe, kuri atsisako padėti sužalotiems žmonėms.
J.Marco (nuotr.), S.Garcia ir M.Bioque – tik trys iš šimtų talidomido sužalotų žmonių Ispanijoje. Nuo gimimo neįgalūs ispanai piktinasi šalies vyriausybe, kuri atsisako padėti sužalotiems žmonėms.
J.Marco, S.Garcia (nuotr.) ir M.Bioque – tik trys iš šimtų talidomido sužalotų žmonių Ispanijoje. Nuo gimimo neįgalūs ispanai piktinasi šalies vyriausybe, kuri atsisako padėti sužalotiems žmonėms.
J.Marco, S.Garcia (nuotr.) ir M.Bioque – tik trys iš šimtų talidomido sužalotų žmonių Ispanijoje. Nuo gimimo neįgalūs ispanai piktinasi šalies vyriausybe, kuri atsisako padėti sužalotiems žmonėms.
J.Marco, S.Garcia ir M.Bioque (nuotr.)– tik trys iš šimtų talidomido sužalotų žmonių Ispanijoje. Nuo gimimo neįgalūs ispanai piktinasi šalies vyriausybe, kuri atsisako padėti sužalotiems žmonėms.
J.Marco, S.Garcia ir M.Bioque (nuotr.)– tik trys iš šimtų talidomido sužalotų žmonių Ispanijoje. Nuo gimimo neįgalūs ispanai piktinasi šalies vyriausybe, kuri atsisako padėti sužalotiems žmonėms.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 13, 2015, 12:18 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 12:46 PM

Nieko apie šio vaisto šalutinį poveikį nežinojusios jų motinos gėrė talidomidą pirmaisiais nėštumo mėnesiais ir stebėjosi, kad susilaukė negalią turinčio naujagimio. O vėliau, kai tokios anomalijos jau buvo susietos su talidomidu, nuo aukų ir jų artimųjų nusisuko Ispanijos vyriausybė bei teisėsauga, rašo „Lietuvos rytas“.

Neteisybė – dviguba

Talidomidas – preparatas nuo pykinimo ir nerimo nėščiosioms, 1958–1963 metais sužalojęs apie 20 tūkstančių embrionų.

Šių vaistų aukoms dabar per 50 metų. Vieni jų neturi rankų pirštų, kitiems trūksta visų rankų, dar kitiems – kojų.

Preparatas paveikė ne tik embrionų galūnes, bet ir vidaus organus. Todėl dauguma aukų turi ne tik rimtų judėjimo sutrikimų, bet ir kitokių sveikatos problemų.

Ispanijoje yra apie 500 žmonių, kurių kūną ir likimą sužalojo šis baisus preparatas. Tačiau būtent šioje šalyje talidomido aukoms teko patirti dvigubą neteisybę.

Mat rugsėjo pabaigoje Ispanijos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad preparatą gaminusi Vokietijos farmacijos kompanija „Grunenthal“ neprivalo nukentėjusiesiems mokėti piniginės kompensacijos už jo padarytą žalą.

Faktas – talidomido aukos Ispanijoje yra vienintelės Europoje, už patirtą žalą negaunančios kompensacijos iš „Grunenthal“.

Tad Ispanijos Talidomido aukų asociacija ketina nepasiduoti ir toliau ieškoti teisybės Europos žmogaus teisių teisme.

Motinos jaučiasi kaltos

„Mes senstame laukdami teisybės. Gal ji ateis, kai mums jau bus 80 metų? O gal tada, kai jau būsime mirę?“ – klausė 56 metų Manuelis Bioque, neturintis nei plaštakų, nei alkūnių.

Vyriškio artimieji stebisi, kad Manueliui neįgalumas netrukdo vairuoti automobilio, žaisti teniso, darbuotis virtuvėje.

Bet jis, kaip ir tokio pat likimo Jesusas Marco, juk negali apsiauti batų, išsipūsti nosies ar paprasčiausiai nusiprausti.

Talidomido istorija primena siaubo filmą. Nieko apie siaubingų vaistų šalutinį poveikį nežinojusios moterys gėrė juos pirmaisiais nėštumo mėnesiais – manydamos, kad nusiramins ir kad jų nebepykins.

„Šis preparatas pažymėjo mūsų ir mūsų motinų gyvenimą. Aš norėčiau, kad mano mama mirtų žinodama, kad ji yra nekalta dėl mano negalios. Noriu, kad ji pagaliau tuo patikėtų“, – sakė Josefina Mompeo.

Talidomido detektyvai

Praėjus beveik metams nuo dienos, kai Vokietijos laboratorijos ėmė platinti talidomidą, o gydytojai – išrašinėti preparatą nėščiosioms, pediatrai susidūrė su kūdikių apsigimimu – trumpomis rankomis ir kojomis.

Vokiečių gydytojai Widukindas Lenzas ir Clausas Knappas pradėjo tyrimą ir ėmė lankytis pas gimusių neįgalių kūdikių motinas. Tirdami jų nėštumo aplinkybes, specialistai netrukus atskleidė siaubingą tiesą – visos šios moterys pirmaisiais nėštumo mėnesiais vartojo talidomidą.

Tiesa, praėjo dar daug laiko, kol laboratorija „Grunenthal“ pagaliau sutiko su faktu, kad kraupi kūdikių negalia nulemta būtent šios bendrovės sukurto preparato šalutinio poveikio.

Pavėlavo kreiptis į teismą

1963 metais laboratorija „Grunenthal“ atšaukė iš vaistų rinkos talidomidą. O 1971-aisiais Vokietijoje buvo išleistas įstatymas, kuriuo remiantis visoms šio preparato aukoms vėliau buvo išmokėtos kompensacijos.

Tačiau Ispanijoje viskas pakrypo kita linkme. Čia vyriausybė ilgai nesiėmė iniciatyvos ir tik 2010 metais Talidomido aukų asociacijos reikalavimu pripažino, kad dėl asociacijos narių kūnų subjaurojimo kaltas talidominas.

Bet pagal Ispanijos įstatymus kreiptis į teismą dėl vaistų padarytos žalos ieškovas gali per metus.

Todėl, pasak Aukščiausiojo teismo teisėjų, nukentėjusieji Ispanijoje turėjo kreiptis į teismą dėl kūno sužalojimų vos sulaukę pilnametystės, o ne praėjus penkiems dešimtmečiams.

Priblokštos talidomido aukos Ispanijoje bando aiškinti, kad negalėjo kreiptis į teismą, kol valstybė dar nebuvo oficialiai pripažinusi, jog dėl žmones kamuojančių anomalijų kaltas būtent šis preparatas.

Juk yra ir tokių atvejų, kai savo vaikų negalią su talidomidu šeimos susiejo dar visai neseniai.

„Apie talidomidą sužinojau prieš 10 metų, kai per televiziją kalbėjo Talidomido aukų asociacijos prezidentas. Tik tada aš supratau, kad mano dukters Sofios, kuri gimė be rankų ir kojų, problemos susijusios su talidomidu“, – sakė Sofios, kuriai yra 44 metai, motina Antonia Duran.

Moteriai skaudu, kad Ispanijoje talidomido aukoms valstybė atsuko nugarą, ir su pavydu žvelgia į šiauriau esančias ES nares.

„Vokietijoje ir kitose Europos šalyse šiems žmonėms farmacijos kompanija moka padorias kompensacijas, o čia, Ispanijoje, mūsų reikalavimus vadina pasenusiais.

Ką mums daryti? Suvežti sužalotus žmones valdžiai prie durų, kad ji galų gale imtųsi priežiūros?“ – klausė Sofios motina.

Daugybei ispanų talidomido pavadinimas yra lyg keiksmažodis. Šis preparatas sukėlė šimtus apsigimimų, o dabar nuo aukų nusigręžė ir šalies vyriausybė bei teisėsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.