Sirijos prezidentas netikėtai atvyko į Maskvą

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas vedė derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu nenumatyto vizito Maskvoje metu, praneša BBC.

V. Putinas susitiko su B. al Assadu.<br>Ria Novosti nuotr.
V. Putinas susitiko su B. al Assadu.<br>Ria Novosti nuotr.
B.al-Assadas antradienio vakarą su darbo vizitu atvyko į Maskvą, kur susitiko su V.Putinu.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
B.al-Assadas antradienio vakarą su darbo vizitu atvyko į Maskvą, kur susitiko su V.Putinu.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
B.al-Assadas antradienio vakarą su darbo vizitu atvyko į Maskvą, kur susitiko su V.Putinu.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
B.al-Assadas antradienio vakarą su darbo vizitu atvyko į Maskvą, kur susitiko su V.Putinu.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-10-21 09:52, atnaujinta 2017-10-08 20:06

Sirijos prezidentas atvyko į Maskvą antradienio vakarą. AFP praneša, kad tai yra pirmasis B.al-Assado oficialus vizitas nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas. 

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį pranešė, kad B.al-Assadas į Maskvą atvyko su darbo vizitu. 

„Sirijos Arabų Respublikos prezidentas Basharas al-Assadas vakar atvyko į Maskvą su darbo vizitu ir susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu“, – žurnalistams pranešė D.Peskovas. 

Atstovo teigimu, prezidentai aptarė savo kovą su vadinamosiomis teroristinėmis grupuotėmis Sirijoje, besitęsiančius Rusijos antskrydžius Sirijoje ir planus dėl Damasko pajėgų.

„Sky News“ praneša, kad Sirijos prezidentas pareiškė „milžinišką padėką“ dėl Kremliaus pagalbos, ir patikino, kad Rusijos intervencija į Siriją apsaugojo jo režimą nuo „tragiško scenarijaus“. 

V.Putinas susitikimo metu pažadėjo bendradarbiausiantis su kitomis pasaulio galiūnėmis tam, kad būtų pasiektas taikus Sirijos konflikto sprendimas. 

B.al Assadas taip pat padėkojo Maskvai už aviacijos smūgių kampaniją prieš kovotojus Sirijoje.

Visų pirma, norėčiau pareikšti savo didelį dėkingumą visai Rusijos Federacijai už pagalbą, kurią jie teikia Sirijai“, - B.al Assadas sakė Kremliaus vadovui.

„Jeigu ne jūsų veiksmai ir jūsų sprendimai, tai terorizmas, kuris plinta regione, būtų apėmęs daug didesnes sritis ir išplitęs didesniuose plotuose“, – pažymėjo jis.

Kol kas neaišku, ar B.al-Assadas vis dar yra Maskvoje, ar jau sugrįžo į Siriją. 

Ilgametė Sirijos sąjungininkė Rusija rugsėjo pabaigoje pradėjo oro antskrydžių kampaniją Vakarų Sirijoje. 

Maskva tvirtina, kad pastarieji antskrydžiai yra nukreipti į teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ objektus ir kitas ginkluotas grupuotes, kovojančias su B.al-Assado režimu.

Sirijos lyderio vizitas įvyko tą pačią dieną, kai JAV ir Rusija pasirašė supratimo memorandumą, įpareigojantį abiejų šalių karinių oro pajėgų pilotus laikytis atokiai vieniems nuo kitų vykdant atskiras bombardavimo kampanijas Sirijoje. 

Kalbėdamasis su žurnalistais Pentagono atstovas spaudai Peteris Cookas sakė, kad tas dokumentas buvo pasirašytas anksčiau antradienį ir iškart įsigaliojo.

Tačiau Pentagono atstovas pabrėžė, kad šis memorandumas nereiškia platesnio pritarimo Rusijos strategijai Sirijoje, kur Maskva teikia palaikymą prezidentui B. al Assadui

„Supratimo memorandumas nenustato bendradarbiavimo zonų, dalijimosi žvalgybos duomenimis arba dalijimosi kokia nors informacija apie taikinius Sirijoje“, – aiškino P.Cookas.

„Tebemanome, kad Rusijos strategija Sirijoje duoda priešingų rezultatų ir kad jų palaikymas B.al-Assado režimui tik paaštrins pilietinį karą Sirijoje“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.