JAV valstijoje nuteistieji, kad išvengtų kalėjimo, mokėjo krauju

JAV pilietinių teisių grupė paskalbė, kad Alabamos teisėjas ragina kaltinamuosius, kurie neturi galimybės susimokėti teismo skirtų bausmių, vietoj to, kad atliktų įkalinimo bausmę paaukoti kraujo, rašo BBC.

Buvo pareikšta, kad toks teisėjo poelgis prieštarauja JAV Konstitucijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvo pareikšta, kad toks teisėjo poelgis prieštarauja JAV Konstitucijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 9:24 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 10:15 AM

„Jei neturite pinigų ir nenorite sėsti už grotų – apsvarstykite galimybę šiandien duoti kraujo“, – įraše sako teisėjas Marvinas Wigginsas.

Apie 500 kaltinamųjų davė kraujo, kad išvengtų kalėjimo, tačiau jų skola vis tiek nebuvo nubraukta.

Teisiniai ekspertai teigė, kad toks metodas pažeidžia JAV Konstituciją.

Kai su teisėju M.Wigginsu susisiekė „The New York Times“, jis atsisakė pakomentuoti tokius pareiškimus.

„Alabamoje mes per daug dažnai regime situacijas, kuriose žmonių juridinės teisės būna surištos su banko sąskaita“, – antradienį pranešime sakė Pietinio skurdo mažinimo teisinio centro (SPLC) Montgomeryje personalo įgaliotinė Sara Zampierina.

„Tai dviejų pakopų teisinė sistema: viena tiems, kurie gali sumokėti, o kita tiems, kurie negali. Mes turime nustoti išnaudoti skurdžiai gyvenančius žmones“, – tęsė moteris.

S.Zampierina sakė, kad jos organizacija pateikė J.Wigginsui, kuris JAV Peri grafystėje teisėjo pareigas eina nuo 1999 metų, etinį skundą.

„Tai kas nutiko yra neteisinga maždaug trim tūkstančiais perspektyvų. Iš esmės kažkas yra nuteisiamas grobikiškai procedūrai, iš kurios tie žmonės negauna jokios naudos bei kuri neapsaugo visuomenės sveikatos“, – sakė Niujorko universiteto medicinos etikos profesorius Arthuras Caplanas.

Rugsėjo 17 dieną kaltinamieji buvo nuteisti už įvairiausius nusikaltimus: medžioklę tamsoje, užpuolimus ir už tai, kad turėjo narkotinių medžiagų.

Svarstymas buvo agresyvių Alabamos pastangų dalis surinkti dideles baudas, nuostolių atlyginimo sumas bei mokesčius teismui ir teisėjams.

Aukos nepanaudotos

Pastaruoju metu visuomenės dėmesio vėl sulaukė didžiuliai teisiniai mokesčiai ir skolos, kurias kai kurie kaltinamieji gauna JAV baudžiamosios teisės sistemoje.

Šiais metais JAV teisingumo departamentas pranešė, kad Misūrio valstijoje esančiame Fergusono miesto teisės sistemoje yra plačiai išplitęs išnaudojimas. Tyrėjai teigė, kad pareigūnai nepelnytai skyrė skurstantiems gyventojams pinigines bausmes, kad papildytų miesto biudžetą.

Kraujo bankas „LifeSouth“, kuriam teismas perdavė paaukotą kraują, galiausiai beveik viską išmetė.

„LifeSouth“ sakė, kad draudžia tokias aukas, kaip ši, nes donorams už tai buvo pasiūlytas „potencialiai nepriimtina paskata.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.