Dešimtis senjorų pražudė kraupi kaktomuša

Penktadienį įvykęs autobuso ir vilkiko susidūrimas Pietvakarių Prancūzijoje įeis į istoriją kaip vienas tragiškiausių šalies eismo įvykių. Avarija pražudė net 43 žmones, daugiausia – garbaus amžiaus keleivius.

Pietvakarių Prancūzijoje po tragiškos avarijos greitosios pagalbos darbuotojai mėgino išgelbėti sunkiai sužeistų autobuso keleivių gyvybę, įvykio vietoje buvo sutelktos ir gausios policijos pajėgos.<br>AP nuotr. ir AFP nuotr.
Pietvakarių Prancūzijoje po tragiškos avarijos greitosios pagalbos darbuotojai mėgino išgelbėti sunkiai sužeistų autobuso keleivių gyvybę, įvykio vietoje buvo sutelktos ir gausios policijos pajėgos.<br>AP nuotr. ir AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Oct 25, 2015, 3:01 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 11:20 PM

Penktadienio rytą 49 senyvo amžiaus turistai keleiviniu autobusu išvyko į ekskursiją Pietvakarų Prancūzijoje, tačiau pakeliui juos ištiko tragiška lemtis.

Keleivinis autobusas prie Piuisgino miestelio susidūrė su medieną gabenančiu vilkiku. Abi transporto priemonės užsiliepsnojo.

Dauguma garbaus amžiaus keleivių – net 41 žmogus – žuvo įvykio vietoje. Žuvo ir sunkvežimio vairuotojas bei kartu važiavęs jo trimetis sūnus.

Ši nelaimė smarkiai sukrėtė visą Prancūziją, kurioje tokio tragiško eismo įvykio nebuvo daugiau nei tris dešimtmečius.

Įvyko avaringame ruože

Nelaimė įvyko Prancūzijos Žirondos departamente, netoli Piuisgino miestelio, 7 val. 30 min. ryto vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Grupė garbaus amžiaus prancūzų turistų, priklausančių vienam senjorų vaikščiojimo klubui, važiavo iš Pti Palė miestelio į ekskursiją Bearno provincijoje Pietvakarių Prancūzijoje, kur turėjo praleisti dieną žvalgydamiesi po apylinkes ir ragaudami vietos patiekalus.

Turistai autobusu buvo nuvažiavę vos septynis kilometrus, kai įvyko kraupi avarija.

Kaip sakė Piuisgino meras Xavier Sublettas, priešpriešiais važiuojantis sunkvežimis ėmė slysti keliu, o jo vairuotojas nesugebėjo transporto priemonės suvaldyti.

Pasak nelaimės liudininkų, autobuso vairuotojas mėgino avarijos išvengti, tačiau to padaryti buvo beveik neįmanoma: vilkikas slydo ir trenkėsi tiesiai į priešpriešine juosta važiuojantį autobusą.

Tiesa, oficialios nelaimės versijos policijos pareigūnai vis dar nepatvirtino. Kol kas taip pat nėra žinoma, kodėl vilkikas prarado stabilumą.

Oras Žirondos departamente buvo darganotas, tačiau nelijo. Nebuvo ir įspėjamųjų pranešimų apie slidžią kelio dangą.

Tiesa, liudininkai Prancūzijos televizijai „I-tele“ teigė, kad posūkis, kuriame įvyko kaktomuša, jau yra paženklintas nelaimių ir pramintas juoduoju posūkiu.

Čia itin dažnai kartojasi eismo įvykiai.

Keleiviai nespėjo išsigelbėti

Tačiau penktadienį čia įvykusi avarija – tragiškiausia.

Susidūrus dviem transporto priemonėms, medieną gabenęs vilkikas netrukus ėmė liepsnoti. Ugnis įsiplieskė ir autobuse.

Greitai plintančios liepsnos pražudė 41 į kelionę važiavusį garbaus amžiaus keleivį. Užsiliepsnojus sunkvežimiui žuvo jo vairuotojas ir drauge važiavęs jo sūnus.

Nors autobuso vairuotojas iškart po avarijos atvėrė autobuso duris, į lauką spėjo išlipti tik 8 keleiviai.

Penki jų buvo kritinės būklės ir buvo skubiai išvežti į ligoninę: du dėl stipraus smegenų sukrėtimo, kiti – dėl sunkių nudegimų. Tik trys į ekskursiją važiavę senjorai nepatyrė jokių sužeidimų ir liko gyvi.

Išsigelbėjo bei jokių sužalojimų nepatyrė ir keleivius vežęs vairuotojas, jis iškart po avarijos išbėgo į lauką.

Jis mėgino iš išorės išdaužti autobuso langus ir išgelbėti viduje esančius keleivius, tačiau liepsnos buvo greitesnės.

Į nelaimės vietą atvyko daugiau nei 60 ugniagesių ir dešimt greitosios pagalbos automobilių, tačiau jau buvo per vėlu – greitai plintančios liepsnos buvo pasiglemžusios dešimčių žmonių gyvybę.

Vietos policijos teigimu, aukų skaičius nebūtų buvęs toks didelis, jei transporto priemonės būtų tik susidūrusios, bet ne užsidegusios.

Prancūzijos televizijų rodomuose reportažuose buvo matyti sudegusio autobuso karkasas.

Ugnis iš transporto priemonės su keleiviais nepaliko nieko – tik apanglėjusį, lūžtantį rėmą, supamą didžiulių dūmų debesų.

Miestelio gyventojai priblokšti

„Tai tragedija. Visas miestelis patyręs šoką, – po kraupios nelaimės kalbėjo Paludetto pavarde prisistatęs Piuisgine mėsininku dirbantis vyras. – Visi keliai dabar užblokuoti.“

Liudininko teigimu, virš nelaimės vietos skraidė trys sraigtasparniai, o aplink būriavosi mažiausiai 10 greitosios pagalbos automobilių bei dešimtys gaisrininkų.

Sraigtasparniais į vietos ligonines buvo išgabenti penki sunkių nudegimų patyrę autobuso keleiviai.

„Tai įvyko visiškai šalia mūsų miestelio, tačiau to nematėme.

Apie nelaimę sužinojome, kai išgirdome daugybę sirenų“, – teigė kitas vietos gyventojas.

Kitas liudininkas, matęs avarijos vietą, pasakojo negalintis atsigauti nuo patirto šoko.

„Pamačiau didžiulį dūmų stulpą, buvau tiesiog priblokštas, – pasakojo liudininkas, vardu Nicolas. – Tuomet pastebėjau policijos automobilį ir ugniagesių sunkvežimius.

Neperlenkiu, viskas tikrai atrodė taip, lyg tai būtų karo laukas. Buvo akivaizdu, kad nutiko kažkas tikrai baisaus.“

Vaikščiojimo klubo, kuriam priklausė dauguma į ekskursiją vykusių žmonių, prezidentas François Decauze’as buvo sukrėstas šios nelaimės. Vyras pasakojo, kad jo žmona tik paskutinę minutę nutarė nevykti į šią kelionę.

„Ji rengėsi važiuoti, bet pasiliko su motina, kuriai tą dieną darė akių operaciją.

Ji išvengė tragiškos lemties, – negalėdamas atsigauti pasakojo F.Decauze’as. – Mano žmona yra tikras stebuklas.“

O miestelio, iš kurio išvyko autobusas, merė Patricia Raichin pranešė, kad neteko trijų artimųjų – visi jie važiavo autobusu.

Kol bus nustatyta kitų žuvusiųjų tapatybė – užtruks. Liepsnos smarkiai sudarkė keleivių kūnus.

Vyriausybė reagavo skubiai

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as apgailestavo dėl didžiulės tragedijos ir pareiškė užuojautą aukų artimiesiems bei „solidarumą su prancūzų tauta, gedinčia žuvusiųjų“.

„Vyriausybė dėl šios tragiškos nelaimės yra sutelkusi visas pajėgas. Pažadu, kad tai, kas įvyko, bus nedelsiant ištirta“, – vakar pareiškė prezidentas F.Hollande’as, kuris šios nelaimės metu buvo išvykęs su oficialiu vizitu į Graikiją.

Nelaimės vietoje lankėsi ne vienas vyriausybės atstovas: atvyko vidaus reikalų ministras Bernard’as Cazeneuve’as, transporto sekretorius Alainas Vidalies’is ir premjeras Manuelis Vallsas.

Prancūzai šią tragediją jau vadina baisiausia transporto nelaime nuo 1982 metų, kai netoli Bono autobuso avarija pražudė 53 žmones. Tuomet dauguma aukų buvo vaikai.

Nuo tada šalyje buvo įvesti griežtesni greičio apribojimai ir nelaimių keliuose labai sumažėjo.

Remiantis oficialiais duomenimis, praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje Prancūzijoje kasmet žūdavo 16 tūkst. žmonių. O pastaraisiais metais šis skaičius buvo sumažėjęs iki 4 tūkst. žūčių per metus. (AP, „Le Monde“, „The Local“, LR)

Sukėlė skaudžius kitos avarijos prisiminimus

Prancūzai vakar įvykusią nelaimę jau spėjo pavadinti baisiausia avarija per 33 metus. Šalis iki šiol prisimena lemtingą 1982 metų liepos 31-ąją, kai tragiškoje autobusų avarijoje žuvo 53 žmonės. Beveik visos nelaimės aukos buvo vaikai nuo šešerių iki 15 metų.

Iš Valua Krepi miestelio važiavę du autobusai moksleivius vežė į vasaros stovyklą. Netoli Bono Rytų Prancūzijoje susidarius spūsčiai šie autobusai susidūrė su dviem automobiliais.

Vieno autobusų degalai išsiliejo ant asfalto ir iškart užsiliepsnojo. Keturiolikai vaikų ir vienam ekskursijos palydovui pavyko ištrūkti iš liepsnų.

Tragedija nusinešė 44 vaikų, dviejų suaugusiųjų, abiejų autobusų vairuotojų ir penkių automobiliuose buvusių žmonių gyvybę. Medikams pavyko atpažinti tik nedidelę dalį aukų, nes DNR tyrimų pareigūnai tada dar netaikė.

Po nelaimės nustatyta, kad avarija įvyko dėl sunkių meteorologinių sąlygų ir transporto spūsčių. Avarija paskatino leistino greičio automagistralėse limitą Prancūzijoje sumažinti iki 110 kilometrų per valandą ir uždrausti vaikus gabenantiems autobusams važiuoti spūsčių valandomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.