Respublikonas Paulas Ryanas tapo JAV Atstovų Rūmų pirmininku

JAV įstatymų leidėjai

Respublikonai į Atstovų Rūmų pirmininko postą siūlo P.Ryaną,<br>Getty Images/AFP/Scanpix nuotr.
Respublikonai į Atstovų Rūmų pirmininko postą siūlo P.Ryaną,<br>Getty Images/AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2015, 6:48 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 4:26 AM

Devynias kadencijas Viskonsinui atstovavęs politikas, kuris žadėjo užimti svarbiausią postą Kongrese tik tuo atveju, jeigu jam pavyks suvienyti susiskaldžiusius respublikonus, gavo 236 balsus 435 vietų rūmuose ir tapo trečiuoju pagal rangą JAV pareigūnu po prezidento ir viceprezidento.

Demokratų lyderė Nancy Pelosi pelnė 184 balsus, o maištingasis konservatorius Danielas Websteris  – devynis.

P.Ryano išrinkimą įstatymų leidėjai bei svečiai pasitiko ilgai netilusiais audringais plojimais ir džiugiais šūksniais; tarp kviestų svečių buvo ir 2012 metų prezidento rinkimų kandidatas Mittas Romney (Mitas Romnis), pasirinkęs P.Ryaną savo pagalbininku.

Charizmatiškas 45 metų respublikonas pakeis dabartinį ketverius metus šį postą užėmusį pirmininką Johną Boehnerį, kuris praėjusį mėnesį paskelbė, kad atsistatydins spalio 30 dieną. Buvęs valstybės sekretorius Colinas Powellas , kaip ir kongresmenai Johnas Lewisas bei Jimas Cooperis pelnė po vieną balsą.

J.Boehneris nusprendė atsistatydinti spaudžiamas maištingų konservatyviųjų veikėjų savo partijoje, tuo atskleisdamas ryškų susipriešinimą tarp šių įstatymų leidėjų ir nuosaikesnių respublikonų Atstovų Rūmuose.

„Tai pradeda naują dieną Atstovų Rūmuose, – P.Ryanas sakė žurnalistams po balsavimo. – Rūmai nebebus tokie, kaip jie atrodė pastaruosius kelerius metus. Ketiname judėti į priekį, ketiname susivienyti.“

„Visi beveik galėjo pajusti palengvėjimą salėje, kad radome tinkamą lyderį tinkamu laiku, kuris gali mus sutelkti kartu“, – sakė Kongreso narys Tomas Cole'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.