Iranas pirmą kartą nuo 1979-ųjų ambasadore paskyrė moterį

Moterį ministerijoje pakeis Jaberas Ansari.

Iranas pirmą kartą nuo 1979 metų Islamo revoliucijos ambasadore paskyrė moterį – Marzieh Afkham.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Iranas pirmą kartą nuo 1979 metų Islamo revoliucijos ambasadore paskyrė moterį – Marzieh Afkham.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-11-10 10:02, atnaujinta 2017-10-05 01:43

„Išrinkti M. Afkham ambasadore prireikė kelių minučių, tačiau išrinkti jos įpėdinį – keturių mėnesių“, – per ceremoniją 50-metei karjeros diplomatei Teherane kalbėjo užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

Moterį ministerijoje pakeis Jaberas Ansari.

Irano žiniasklaida pirmą kartą apie siūlymą M. Afkham paaukštinti iki ambasadorės pranešė balandį, tačiau šie pranešimai nebuvo patvirtinti.

M. J. Zarifas pagerbė M. Afkham, kuri taip pat buvo pirmoji moteris, po Islamo revoliucijos tapusi užsienio reikalų ministerijos atstove, sakydamas, kad per dvejus metus ji atliko savo pareigas oriai, drąsiai ir su tam tikra įžvalga.

Savo ruožtu naujoji ambasadorė Kvala Lumpūre, kurią citavo naujienų agentūra IRNA, gyrė M. J. Zarifą už drąsą priimant tokį sprendimą ir už jo tikėjimą moterimis.

Po 2013 metų rinkimų Irano nuosaikių pažiūrų prezidentas Hasanas Rouhanis ragino ministrus paskirti moteris į aukštus postus, pats viceprezidentėmis paskyręs tris moteris.

Nors Iranas laikomas liberalesniu nei kitos arabų šalys, valstybės įstatymai nuo revoliucijos kritikuojami dėl moterų nelygybės santuokoje, taip pat dėl skyrybų ir paveldėjimo atvejų.

Nors moterims leidžiama užimti aukštus postus, įskaitant parlamente ir vyriausybėje, tačiau joms draudžiama būti teisėjomis ir dalyvauti prezidento rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.