Irano prezidento noras vakarieniauti be vyno nepatiko prancūzams

Savaitgalį Irano prezidentas Hassanas Rouhani pradeda istorinę kelionę po Europą. O visi, pas kuriuos svečiuosis lyderis, turi derintis prie jo valgiaraščio pageidavimų. Tačiau Prancūzija nenusileidžia.

Prancūzai nenusileidžia H.Rouhani prašymui per oficialius pietus nepatiekti vyno.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prancūzai nenusileidžia H.Rouhani prašymui per oficialius pietus nepatiekti vyno.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 6:49 PM

H.Rouhani su Prancūzijos prezidentu François Hollande’u greičiausiai nevakarieniaus, nepietaus ir net nepusryčiaus. Kad šalių lyderiai nesės prie bendro vaišių stalo, lėmė kivirčas dėl valgiaraščio, rašo „Lietuvos rytas“.

Mat Irano prezidento H.Rouhani delegacija iš anksto paprašė, kad per vakarienę Prancūzijoje ant stalo būtų tik chalalinė mėsa, paruošta pagal musulmonų tradicijas ir itin griežtas taisykles.

Be to, pareikalauta, kad nebūtų patiekiama vyno, kuris yra vienas didžiausių Prancūzijos pasididžiavimų.

Prancūzijai, kuriai pasaulietiškos respublikos idėja yra itin svarbi, nepatiko prašymas paisyti islamo tradicijų.

Todėl prancūzai Irano prezidento padėjėjams pasiūlė surengti bendrus pusryčius, kuriuose alkoholinių gėrimų nebūtų.

Tačiau iraniečiai įsižeidė: prancūzų pasiūlymas jiems pasirodė per pigus. Tad nutarta, kad H.Rouhani ir F.Hollande’as kitos savaitės antradienį paprasčiausiai susės pasikalbėti.

Toks nesutarimas dėl vakarienės rodo įdomų Paryžiaus ir Teherano santykių aspektą.

Tarptautinėse derybose dėl Irano branduolinės programos Prancūzija visada laikėsi vienos griežčiausių pozicijų, o Irano prezidento apsilankymas turėjo būti skirtas šalims suartėti. Tačiau ar taip iš tiesų įvyks, neaišku.

Šis suartėjimas bene svarbiausias Prancūzijos verslininkams. Pradėjus įgyvendinti susitarimą dėl branduolinės programos apribojimo, Iranui būtų panaikintos tarptautinės sankcijos ir šalis vėl atsivertų tarptautinei prekybai bei investicijoms.

Italija, Vokietija ir kitos šalys jau parengė prekybos planus ir išsiuntė pareigūnus į Teheraną – jie lauks, kol bus uždegta žalia šviesa verslo ryšiams su Iranu atnaujinti.

Tačiau prancūzai nuogąstauja, kad dėl aršios retorikos derybose daugybė prekybos galimybių Prancūzijai bus sunkiai pasiekiamos.

Be to, šalyje dabar vis garsiau kalbama apie vykstantį kultūrinį karą: kraštutiniai dešinieji skambina pavojaus varpais dėl šalies kultūros „islamizacijos“.

Pastarasis reiškinys esą persismelkė net į šalies maisto kultūrą – ultradešiniųjų „Nacionalinis frontas“ ragina apriboti kebabų kioskelių skaičių šalyje.

Kadangi tvyro tokios nuotaikos, prancūzai nė nesistebi, kad Eliziejaus rūmai atsisakė patiekti chalalinę mėsą ant Irano ir Prancūzijos prezidentų pietų stalo.

Galbūt šių H.Rouhani reikalavimų bus paisoma kitur: ateinančią savaitę Irano prezidentas susitiks su Italijos premjeru Matteo Renzi, šios šalies verslininkais ir net popiežiumi Pranciškumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.