Mianmaro opozicijos lyderės partija laimėjo istorinius rinkimus

Mianmaro demokratinės

Ši triuškinama pergalė Aung San Suu Kyi partijai atveria galimybę iš esmės pertvarkyti politinę sanklodą šalyje.<br>AP nuotr.
Ši triuškinama pergalė Aung San Suu Kyi partijai atveria galimybę iš esmės pertvarkyti politinę sanklodą šalyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Nov 13, 2015, 8:19 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:21 PM

Per rinkimus, kurie Aung San Suu Kyi Nacionalinei lygai už demokratiją (NLD) buvo pirmi nuo 1990 metų, piliečiai buvo labai aktyvūs, o ši partija užsitikrino parlamente daugiau negu 80 proc. mandatų.

Sąjungos rinkimų komisija iki šiol skelbė tik fragmentiškus rezultatus iš atskirų apygardų, bet penktadienį paaiškėjo, kad NLD užsitikrino didesnę negu dviejų trečdalių daugumą, kurios reikėjo, kad ji galėtų suformuoti vyriausybę. Kaip rodo negalutiniai rezultatai, NLD laimėjo mažiausiai 348 mandatus.

Ši triuškinama pergalė Aung San Suu Kyi partijai atveria galimybę iš esmės pertvarkyti politinę sanklodą šalyje, kurioje penkis dešimtmečius geležiniu kumščiu valdė kariuomenė.

Patogi dauguma leis NLD kontroliuoti žemuosius ir aukštuosius parlamento rūmuose, taip pat rinkti prezidentą ir suformuoti vyriausybę.

70-metė Nobelio taikos premijos laureatė dabar įgis svertų politinėse derybose su kariuomenės vadais, kurie triuškinamai pralaimėjo rinkimus, bet tebeturi labai didelę įtaką.

Pati Aung San Suu Kyi negali pretenduoti tapti prezidente pagal karinės chuntos parašytą konstituciją, kuri taip pat garantuoja armijai 25 proc. balsų parlamente.

Ji jau pažadėjo vadovauti būdama „aukščiau prezidento“, kai pareiškė, jog sugebės apeiti konstitucijoje numatytą suvaržymą, iškėlusi į valstybės vadovo postą savo statytinį.

NLD „galės priimti bet kokį įstatymą, kurio pageidaus; jiems nereikės formuoti koalicijų, jiems nereikės ištiesti rankos priešingai stovyklai“, naujienų agentūrai AFP sakė nepriklausomas Mianmaro analitikas Richardas Horsey.

Tačiau per pereinamąjį laikotarpį NLD privalės atsižvelgti į kariškių turimą įtaką ir „palikti visus ant žaidimo lentos“, pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.