Lenkijoje prisaikdinta premjerė ir konservatyvi vyriausybė

Kontroversiškos figūros

Lenkijoje prisaikdinta premjerė ir konservatyvi vyriausybė.<br>AP nuotr.
Lenkijoje prisaikdinta premjerė ir konservatyvi vyriausybė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 16, 2015, 3:06 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 5:22 AM

B.Szydlo ir jos ministrai, priklausantys Lenkijos tradicinės katalikiškosios visuomenės sluoksniui, priesaiką baigė neprivaloma fraze „Tepadeda man Dievas“.

Per ceremoniją, kuri prasidėjo vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) laiku, susirinkusieji pagerbė praeitą penktadienį Paryžiuje įvykdytos kruvinų išpuolių virtinės aukas.

Paminėjęs apie „dramatiškas ir tragiškas“ atakas Paryžiuje, prezidentas Andrzejus Duda pagyrė B.Szydlo, kad ji greitai suformavo stabilią vyriausybę.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad šalies ir visuomenės saugumas, bendradarbiavimas su NATO ir ES turėtų būti vyriausybės prioritetai.

Po B.Szydlo buvo prisaikdinti kiti dešiniosios vyriausybės nariai, kurių konservatyvioji euroskeptiška partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) praeitą mėnesį triuškinamai laimėjo parlamento rinkimus ir įgijo galimybę valdyti viena.

Anksčiau pirmadienį naujosios vyriausybės nariai pagerbė velionį savo partijos įkūrėją Lechą Kaczynskį, kuris žuvo 2010 metais per vyriausybinio lėktuvo katastrofą Rusijoje. Velionio prezidento brolis dvynys Jaroslawas yra PiS lyderis, atvedęs savo partiją į prezidento neturinčią rinkimų pergalę nuo komunistinio režimo žlugimo 1989 metais.

B.Szydlo ir jos ministrai padėjo vainiką prie memorialinės lentos L.Kaczynskio atminimui, o vėliau ketina padėti gėlių prie Prancūzijos ambasados, pagerbdami teroro atakų aukas.

Nepaisant sklandžiusių prielaidų, kad J.Kaczynskis gali apsigalvoti dėl savo pavaduotojos kandidatūros, prieš savaitę B.Szydlo buvo pasiūlyta į premjerus ir tapo trečiąja moteris šiame poste nuo pirmųjų demokratinių rinkimų Lenkijoje 1991-aisiais.

Angliakasio šeimoje gimusi 52 metų B.Szydlo yra įgijusi etnografijos studijų laipsnį Krokuvoje įsikūrusiame Jogailos universitete. Karjerą politikoje ji pradėjo kaip pietinio Bžeščių miesto merė. 2005 metais jis buvo išrinkta į Seimą pagal PiS sąrašą.

Būdama įstatymų leidėja ji tvirtai gynė konservatyvias pozicijas svarstant įvairius opius klausimus, tokius kaip abortai, dirbtinis apvaisinimas ar 2011 metų Stambulo konvencija – pirmasis pasaulyje teisiškai įpareigojantis tarptautinis dokumentas, kuriuo siekiama užkirsti kelią smurtui prieš moteris.

Kontroversiškos figūros

Daug naujojo ministrų kabineto narių jau yra dirbę ankstesnėje PiS vyriausybėje 2005-2007 metais. Šis laikotarpis išsiskyrė ryžtingomis valdžios pastangomis išvaduoti šalį nuo korupcijos ir buvusių komunistų įtakos. Tačiau kritikai kaltino J.Kaczynskį ir jo sąjungininkus, kad šie, uoliai stengdamiesi apvalyti šalį, neretai nueidavo per toli, nepaisydami deramo proceso ir pasitelkdami prieš savo politinius oponentus slaptąsias tarnybas.

Bene labiausiai kontroversiška figūra naujajame kabinete yra dešiniojo sparno politikos veteranas, 67 metų Antonis Macierewiczius (Antonis Macerevičius), eisiantis gynybos ministro pareigas.

Dirbdamas gynybos viceministro poste ankstesnėje 2005–2007 metų PiS vyriausybėje, A. Macierewiczius išardė karinės žvalgybos agentūrą, kad išvalytų ją nuo komunistinio laikotarpio šnipų, ir paviešino agentų, dalis kurių buvo susiję su Maskva, pavardes.

A.Macierewicziaus šalininkams tai buvo seniai lauktas žingsnis, tačiau kritikai tvirtino, kad jis nuėjo per toli ir savo veiksmais susilpnino šalies saugumo tarnybas.

Po 2010 metais Rusijos Smolensko mieste įvykusios Lenkijos vyriausybinio lėktuvo katastrofos, kurioje žuvo L.Kaczynskis ir dar beveik 100 žmonių, įskaitant įtakingiausius PiS įstatymų leidėjus ir kariuomenės vadovybę, A.Macierewiczius pareiškė, jog tai galėjo būti tyčinis nužudymas, įvykdytas panaudojant bombą.

Nepateikdamas jokių įtikinamų įrodymų, buvęs antikomunistinio judėjimo aktyvistas, kuriam komunistinio režimo metais yra tekę kalėti, apkaltino Maskvą ir tuometinį Lenkijos premjerą Donaldą Tuską, kuris šiuo metu yra Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, susimokius surengti išpuolį prieš L.Kaczynskio lėktuvą.

Net kai Maskvos bei Varšuvos tyrėjai priėjo prie išvados, kad katastrofa Smolenske įvyko dėl piloto klaidos, velionio prezidento brolis J.Kaczynskis toliau tvirtino, jog tai nebuvo nelaimingas atsitikimas.

Kita svarbi figūra kabinete yra 58 metų diplomatas veteranas Witoldas Waszczykowskis, kuris stoja vadovauti Užsienio reikalų ministerijai.

Proamerikietiškų pažiūrų buvęs užsienio reikalų viceministras atliko reikšmingą vaidmenį derybose su JAV dėl George'o W.Busho prezidentavimo laikų plano steigti Lenkijoje priešraketinės gynybos sistemos bazę. Baltųjų rūmų šeimininku tapęs Barackas Obama, daugelio lenkų nusivylimui, atšaukė šį planą.

1997-1999 metais W.Waszczykowskis užėmė Lenkijos ambasadoriaus prie NATO postą. 1999-aisiais Lenkija kartu su Čekija ir Vengrija pirmosios iš buvusių komunistinių valstybių tapo Šiaurės Atlanto aljanso narėmis.

Neseniai jis kritikavo Varšuvą už tendenciją užsienio reikaluose sekti Berlyno pavyzdžiu, sakė, kad šalis turėtų laikytis tvirtos pozicijos santykiuose su Vokietija, ir ragino „uoliai ginti lenkų nacionalinius interesus“ Europos Sąjungoje.

Buvęs teisingumo ministras 45 metų Zbigniewas Ziobro, kuris eidamas šias pareigas buvo smarkiai kritikuojamas už pernelyg uolias pastangas kovoti su korupcija ir kišimąsi į tam tikrų politinių oponentų baudžiamąjį persekiojimą, po aštuonerių metų pertraukos sugrįžta į šį postą.

Šis kvalifikuotas teisininkas buvo vienas iš asmenų, kurie 2001-aisiais įkūrė PiS, tačiau 2011 metais jis buvo išmestas iš partijos, kai susipyko su J.Kaczynskiu. Vis dėlto jie suvienijo jėgas prieš visuotinius rinkimus.

Dar viena kontroversiškai vertinama figūra kabinete – Mariuszas Kaminskis, buvęs Centrinio antikorupcijos biuro (CBA) vadovas, kuris paskirtas specialiųjų tarnybų koordinatoriumi, prižiūrėsiančiu policijos ir žvalgybos agentūras.

M.Kaminskis kovą buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais 2007 metais, kai vadovavo CBA. Teismas jam skyrė lygtinę trejų metų bausmę ir dešimčiai metų uždraudė dirbti valstybės tarnyboje. Jo advokatai sakė, jog skųs šią nutartį, kuri dar neįsigaliojo.

„Nuosprendis dar gali būti apskųstas, ir aš tikiu, kad teisingumas bus pono M.Kaminskio pusėje. Jis kovojo su korupcija, ir nėra jokių abejonių dėl jo naudingumo (naujajai vyriausybei)“, – sakė praėjusią savaitę žurnalistams sakė B.Szydlo, komentuodama kontroversišką M.Kaminskio paskyrimą.

Švelnins idėjas

Euroskeptiškų pažiūrų 47 metų ekonomistas Mateuszas Morawieckis, vadovavęs Lenkijos bankui „Bank Zachodni WBK“, buvo pasirinktas užimti vicepremjero, kuris bus atsakingas už ekonomikos klausimus, postą.

Politikos ekspertai sako, kad M.Morawieckio kandidatūra į svarbų ekonomikos reikalus kuruosiančio vicepremjero postą buvo pasirinkta siekiant suteikti patikimumo partijos, kuri žadėjo didinti socialines išlaidas, finansų programai. Kritikai būgštauja, jog šių pažadų įgyvendinimas gali skaudžiai smogti valstybės biudžetui.

„Bus pasikeitimų ekonomikoje, tai visiškai aišku, – sakė Lenkijos banko „Pekao“ vyriausiasis ekonomistas Marcinas Mrowiecas. – Mano nuomone, M.Morawieckis užtikrins tų pokyčių racionalumą. Jis sušvelnins radikalesnes idėjas.“

Ekonomistai sako, kad M.Morawieckis atneš labai reikalingos ekonomikos srities kompetencijos bei patirties į euroskeptišką J.Kaczynskio partijos, žadančios sumažinti pensinį amžių ir gyventojų mokesčius nepadidinant fiskalinio deficito, kabinetą.

M.Morawieckiui 2007-ųjų viduryje stojus prie „Bank Zachodni WBK“ – trečiojo didžiausio skolintojo Lenkijoje, priklausančio Ispanijos bankui „Santander“, – vairo, banko rinkos kapitalizacija išaugo maždaug 80 procentų.

„Lenkijai reikia stiprios ekonomikos, paremtos lenkišku, inovaciniu kapitalu, – praėjusią savaitę lenkų žiniasklaidai sakė M.Morawieckis. – Būtina remti mažas ir vidutines įmones, nes ten sukoncentruotas lenkiškas kapitalas.“

Dėmesys anglių kasybai

Teisės ekspertas 46 metų Pawelas Szalamacha, kurio profesinės veiklos sritis – privatizacija, vadovaus Finansų ministerijai.

Analitikai prognozuoja, kad iš šios ministerijos gali būti perimtos kai kurios jos funkcijos ekonomikos politikos srityje ir ji dėmesį turėtų sutelkti į mokesčių surinkimą bei valstybės finansus.

Dawidas Jackiewiczius tapo naujuoju iždo ministru, prižiūrėsiančiu sunkumų patiriančias ar problemiškas valstybės kontroliuojamas bendroves. Jo atsakomybės sritis sumažėjo sukūrus naują Energetikos ministeriją, kurios vadovu paskirtas Krzysztofas Tchorzewskis.

K.Tchorzewskis ne kartą griežtai kritikavo kadenciją baigusią Pilietinės platformos vyriausybę už tai, jog nieko nedarė, kad padėtų rimtų sunkumų patiriančiam Lenkijos anglių kasybos sektoriui. K.Tchorzewskis laikomas geriausiu šio sektoriaus ekspertu J.Kaczynskio partijoje, ir manoma, kad naujoji energetikos ministerija jam skirs ypatingą dėmesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: pabėgėlių integracija – nauda ar žala darbo rinkai?