Antikorupcinės agentūros vadovui – Lenkijos prezidento malonė

Lenkijos prezidentas

Lenkijos teismas skyrė Mariuszui Kaminskiui trejus metus laisvės atėmimo už piktnaudžiavimą įgaliojimais 2007 metais, kai jis vadovavo Centriniam antikorupcijos biurui (CBA).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos teismas skyrė Mariuszui Kaminskiui trejus metus laisvės atėmimo už piktnaudžiavimą įgaliojimais 2007 metais, kai jis vadovavo Centriniam antikorupcijos biurui (CBA).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-11-18 09:32, atnaujinta 2017-10-04 01:12

Šalies opozicija griežtai pasmerkė šį valstybės vadovo žingsnį, pareiškusi, jog tai yra politiškai motyvuotas sprendimas.

Lenkijos teismas skyrė Mariuszui Kaminskiui trejus metus laisvės atėmimo už piktnaudžiavimą įgaliojimais 2007 metais, kai jis vadovavo Centriniam antikorupcijos biurui (CBA). Jis apskundė šį teismo nuosprendį.

M.Kaminskis laikomas artimu Jaroslawui Kaczynskiui, vadovaujančiam konservatyviai, euroskeptiškai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuri neseniai grįžo į valdžią, laimėjusi spalio 25 dieną vykusius Seimo rinkimus. Dabar M.Kaminskis turėtų užimti postą naujoje administracijoje.

Pastarąjį kartą PiS dirbo vyriausybėje 2007 metais, kai prie jos vairo stovėjo J.Kaczynskis, o M.Kaminskis vadovavo CBA.

„Prezidento požiūriu, ši byla buvo politinio pobūdžio“, – žurnalistams sakė A.Dudos patarėjas Andrzejus Dera.

„Žmonės, kovojantys su korupcija... nusipelno specialios apsaugos“, – sakė prezidento patarėjas ir pridūrė, kad M.Kaminskis yra labai doras žmogus, kurio sąžiningumu niekada nebuvo suabejota.

A.Duda gegužę laimėjo prezidento rinkimus, kuriuose jį aktyviai palaikė PiS.

Kritikai tvirtina, kad M.Kaminskis ir jo sąjungininkai pernelyg uoliai kovojo su korupcija, neretai nepaisydami deramo proceso, ir persekiojo nekaltus žmones.

M.Kaminskis atsikerta, kad korupcija yra Lenkijos demokratijos maras, ir su ja turi būti veiksmingai kovojama.

Lenkijos naujoji premjerė Beata Szydlo paskyrė M.Kaminskį specialiųjų tarnybų koordinatoriumi, prižiūrėsiančiu policijos ir žvalgybos agentūras.

Didžiausia opozicinė partija, Pilietinė platforma (PO), kuri nuo 2007-ųjų iki praėjusio mėnesio buvo valdžioje, pareiškė, kad prezidento malonė buvo suteikta siekiant atverti kelią M.Kaminskiui užimti naują postą be baimės, kad galiausiai visgi bus nuteistas ir pasiųstas už grotų.

„Tai (malonės suteikimas) yra precedento neturinti ataka prieš įstatymo viršenybę“, – sakė PO frakcijos Seime vadovas Slawomiras Neumannas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.