Malyje ieškoma trijų įtariamųjų dėl atakos viešbutyje

V.Putinas pasmerkė išpuolį

Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malyje šeštadienį prasidėjo trijų dienų nacionalinį gedulas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 21, 2015, 11:24 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:35 PM

„Aktyviai persekiojame tris įtariamuosius, kurie gali būti susiję su penktadienio ataka „Radisson Blu“ viešbutyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė savo vardo nepanoręs atskleisti šaltinis, dalyvaujantis tyrime. 

„Daroma viskas, kad būtų susekti jų pėdsakai“, – pridūrė šaltinis, nesutikęs atskleisti daugiau detalių, kad nebūtų pakenkta tyrimui. 

Šaltinis pridūrė, kad atakos taikiniu tapęs viešbutis „dabar yra visiškai kontroliuojamas“ po devynias valandas trukusios įkaitų dramos, dėl kurios atsakomybę prisiėmė su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė „al Murabitoun“. Šią dramą nutraukė viešbutį šturmavusios Malio ir tarptautinės pajėgos. 

Vienas policijos šaltinis sakė, kad Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita (Ibrahimas Bubakaras Keita) šeštadienį tikriausiai aplankys išpuolio vietą. 

Malio saugumo šaltiniai sakė, kad daugiau negu 100 žmonių buvo paimti įkaitais per šią ataką, trys „teroristai“ buvo nukauti arba susisprogdino.  

V.Putinas pasmerkė išpuolį

 Prezidentas Vladimiras Putinas pasmerkė Malyje penktadienį surengtą išpuolį sostinės viešbutyje, kur patikslintais duomenimis žuvo 21 žmogus, tarp jų ir keli rusai, pranešė šeštadienį Kremlius ir Užsienio reikalų ministerija. 

Telegramoje Malio prezidentui Ibrahimui Boubacarui Keita (Ibrahimui Bubakarui Keitai), V.Putinas „pabrėžė, kad nežmoniškas nusikaltimas, padarytas Malio sostinėje vėl patvirtina, kad terorizmas nežino sienų ir kelia realią grėsmę visam pasauliui, jo aukomis tampa įvairiausių tautybių ir tikėjimų žmonės, ir priešintis šiai grėsmei galima tik remiantis plačiausiu tarptautiniu bendradarbiavimu“. 

Kiek anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pranešė, kad tarp nužudytų Malyje yra ir keli rusai. 

„Lapkričio 21 rytą mes galime patvirtinti, kad tarp negyvųjų yra Rusijos piliečių“, – sakė M.Zacharova, remdamasi Rusijos ambasados informacija. 

„Kai bus gauta patikima informacija apie skaičius ir pavardes, URM paskelbs atitinkamą pareiškimą“, – pridūrė ji. 

Žuvo trys Kinijos piliečiai

Teroristinį išpuolį pasmerkė ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

„Kinija stiprins bendradarbiavimą su tarptautine bendruomene, ryžtingai kovodama su teroristų veikla, dėl kurios nukenčia nekalti žmonės, kad pasaulyje būtų palaikoma taika ir ramybė“, – Kinijos centrinė televizija citavo Xi Jinpingą. 

Valstybinė įmonė „China Railway Construction Corp.“, kuri yra didžiausia Kinijoje inžinerijos projektų rangovė, patvirtino, kad per ataką viešbutyje „Radisson Blu“ žuvo trys jos aukšto rangos vadybininkai, atvykę į Bamaką tartis dėl bendradarbiavimo projektų su Malio vyriausybe. 

Dar keturi Kinijos piliečiai buvo išgelbėti, nurodė Užsienio reikalų ministerija. 

JAV apsisprendė dėl planų įveikti terorizmą

 JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad kovotojų išpuolis viešbutyje „Radisson Blu“ Bamake, per kurį žuvo 27 žmonės, tik sustiprino Jungtinių Valstijų ryžtą kovoje su tarptautine terorizmo grėsme, informuoja BBC. 

Pasak JAV prezidento, Jungtinių Valstijų valdžia tvirtai apsisprendusi dėl savo planų įveikti terorizmą. 

Kiek anksčiau JAV valstybės departamentas paskelbė, kad per išpuolį Malio sostinėje žuvo vienas JAV pilietis. 

Kaip pastebi B. Obama, JAV karinės pajėgos Malyje padėjo užkirsti kelią didesniam tragedijos aukų skaičiui. 

Paskelbtas gedulas

Malio vyriausybė dėl pastarojo išpuolio Bamake paskelbė 10 dienų nepaprastąją padėtį nuo šeštadienio vidurnakčio, taip pat nacionalinį gedulą dėl aukų, tarp kurių buvo trys Kinijos, vienas JAV ir vienas Belgijos pilietis.

Malio saugumo šaltiniai sakė, kad užpuolikai nužudė 27 iš daugiau negu šimto viešbutyje įkaitais paimtų žmonių; trys „teroristai“ buvo nukauti arba susisprogdino. Vėliau aukų skaičius buvo patikslintas – žuvo 21 žmogus.

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį pasmerkė „pasibaisėtiną“ ataką, sakydamas, kad „toks barbariškumas tik didina mūsų ryžtą atremti šį (ekstremistų smurto) iššūkį“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei pareiškė užuojautą nukentėjusiems ir aukų artimiesiems, pridūręs: „Kinija reiškia pasipiktinimą ir griežtai smerkia šiuos žiaurumus.“

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas taip pat pasmerkė „šiurpią teroristų ataką“ Malyje, keldamas prielaidą, kad šiuo smurtu siekiama sugriauti taikos procesą toje šalyje.

Malį krečia neramumai, prasidėję 2012 metais, kai didelį šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų grupuotės, susijusios su „al Qaeda“.

Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją islamistai buvo beveik visiškai išstumti, bet didelės teritorijos Malyje tebėra menkai kontroliuojamos ir pažeidžiamos atakų.

Devynių valandų apsiaustis

Ataka prasidėjo penktadienį apie 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku, kai užpuolikai atvažiavo prie viešbučio automobiliu su diplomatiniais numeriais ir šaudydami įsiveržė vidun, paimdami įkaitais svečius ir darbuotojus.

Malio televizija transliavo chaotiškus vaizdus iš pastato vidaus, rodyta, kaip viešbučio apsaugininkai paskubomis veda išsigandusius svečius koridoriais į saugias vietas.

Specialiosios pajėgos, tarp jų Malio ir Prancūzijos pareigūnai bei du JAV kariai, atsitiktinai buvę netoliese, surengė dramatišką įkaitų gelbėjimo operaciją, tikrindami vieną aukštą po kito. Ši apsiaustis truko apie devynias valandas.

Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita (Ibrahimas Bubakaras Keita), dėl šios atakos anksčiau nei planuota grįžęs iš viršūnių susitikimo, savo „Twitter“ paskyroje gyrė „Malio gynybos ir saugumo pajėgų profesionalumą“, taip pat padėkojo už pagalbą kitoms šalims.

Garso įraše, kurį transliavo Katare įsikūrusi televizija „al Jazeera“, M.Belmokhtaro grupuotė prisiėmė atsakomybę už tą išpuolį.

„Mes, „al Murabitoun“, dalyvaujant mūsų broliais iš Islamiškojo Magribo „al Qaeda“, prisiimame atsakomybę dėl įkaitų paėmimo operacijos viešbutyje „Radisson“, – įraše sakė nežinomas vyras.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sakė, kad M.Belmokhtaras, kuris yra vienas iš labiausiai ieškomų žmonių pasaulyje, „turbūt“ iš tikrųjų buvo šios operacijos smegenys.

Šis džihadistas dar kaltinamas 2013 metais organizavęs dujų įmonės Alžyre puolimą, per kurį buvo nužudyti apie 40 įkaitų, daugiausia Vakarų šalių piliečių.

Užpuolikai kalbėjosi angliškai

Prabangiame 190 kambarių viešbutyje „Radisson Blu“, kuris laikomas vienu geriausių Vakarų Afrikoje, dažnai apsistoja verslininkai, turistai ir vyriausybių pareigūnai iš viso pasaulio.

Įvykių liudininkai sakė, kad ginkluotų užpuolikų buvo keliolika, bet Malio kariuomenės šaltiniai nurodė, jog žuvo trys „teroristai, kurie buvo nušauti arba susisprogdino“, pridūrę, kad užpuolikų tikriausiai buvo ne daugiau keturių.

Per ataką gyvas likęs Gvinėjos dainininkas Sekouba Bambino Diabate sakė naujienų agentūrai AFP, kad užpuolikai tarpusavyje kalbėjosi angliškai.

„Jie šaudė viešbučio viduje, koridoriuose“, – aiškino S.B.Diabate.

Malio kariai, policija ir specialiosios pajėgos atvyko į incidento vietą vos prasidėjus atakai, kartu su JT taikdarių misijos MINUSMA nariais ir Prancūzijos kariais, dalyvaujančiais Vakarų Afrikoje vykdomoje operacijoje „Barchanas“ (Operation Barkhane).

Pekino valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad viešbutyje žuvo trys Kinijos piliečiai, odar keturi sugebėjo ištrūkti.

Vienas JAV Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas patvirtino, kad tarp aukų buvo bent vienas amerikietis, o dar apie 12 JAV piliečių liko gyvi per šią ataką. Vieno Belgijos regiono taryba nurodė, kad Bamake žuvo vienas iš jos pareigūnų.

Indija informavo, kad 20 jo piliečių buvo išvaduoti; Prancūzijos oro bendrovė „Air France“ paskelbė, kad tame viešbutyje buvę 12 jos darbuotojų yra saugūs. Taip pat buvo išvaduoti septyni Turkijos avialinijų darbuotojai, septyni alžyriečiai ir du vokiečiai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad yra žuvusių ir rusų, bet jų skaičiaus neatskleidė.

Prancūzija savo buvusioje kolonijoje yra dislokavusi per tūkstantį karių, kurie atlieka svarbų vaidmenį antiteroristinėje operacijoje „Barchanas“, vykdomoje penkiose šalyse Afrikos neramiame Sachelio regione.

Rugpjūtį Malio centrinio regiono mieste Sevarėje buvo įvykdyta ataka prieš kitą viešbutį, per kurią žuvo penki JT darbuotojai, keturi kariai ir keturi užpuolikai.

Dar penki žmonės, tarp jų po vieną Prancūzijos ir Belgijos pilietį, žuvo per kovą įvykdytą išpuolį viename Bamako restorane, kuris buvo pirmoji tokio pobūdžio ataka Malio sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.