Tėvai žudikai pašiurpino ispanus

Asuntos Yong Fang Basterros Porto nužudymo byla prikaustė visos šalies dėmesį.

Ispanija iki šiol nesupranta, kodėl prieš vienuolika metų Asuntą įsivaikinę A.Basterra (dešinėje) ir R.Porto nusprendė žiauriai nužudyti savo įdukrą.
Ispanija iki šiol nesupranta, kodėl prieš vienuolika metų Asuntą įsivaikinę A.Basterra (dešinėje) ir R.Porto nusprendė žiauriai nužudyti savo įdukrą.
Miške, kuriame buvo rastas Asuntos kūnas, prie medžio iš gėlių ir pliušinių žaislų sukrautas improvizuotas paminklas. Jį prižiūri buvusi mergaitės auklė.
Miške, kuriame buvo rastas Asuntos kūnas, prie medžio iš gėlių ir pliušinių žaislų sukrautas improvizuotas paminklas. Jį prižiūri buvusi mergaitės auklė.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

2015-11-23 07:01, atnaujinta 2017-10-03 08:36

Ispaniją žinia apie mažosios Asuntos nužudymą sukrėtė dar prieš dvejus metus. Netrukus paaiškėjo, kad vieninteliai įtariamieji yra jos įtėviai A.Basterra ir R.Porto, mergaitę įsivaikinę prieš 11 metų, rašo „Lietuvos rytas“.

Teismo procesas, prie televizorių ekranų pritraukęs milijonus žiūrovų, baigėsi praėjusią savaitę, o jo metu paaiškėjo įvairių šio šiurpaus nusikaltimo detalių.

Teisėjas Asuntos įtėvius pripažino kaltais ir skyrė jiems 18 metų kalėjimo.

Bylą tiriantis prokuroras Jorge Fernandezas de Aranguizas šį kraupų nusikaltimą apibūdino vienu sakiniu: „Dėl Asuntos mirties kalti du žmonės, jos nužudymas yra jos įtėvių plano atsikratyti savo įdukra padarinys.“

Šiurpūs nusikaltimo faktai

2013 metų rugsėjo 21-ąją, šeštadienį, Asunta ir jos išsiskyrę įtėviai – A.Basterra bei R.Porto – kartu valgo omletą su grybais mergaitės įtėvio namuose Santjago de Kompostelos mieste.

Pietų metu Asuntai sugirdoma didžiulė migdomųjų dozė – vaistų dėžutė vėliau bus rasta šiukšlių dėžėje A.Basterros namuose.

Abu įtėviai, pasak prokuroro, po pietų su mergaite sėda į mašiną ir išveža apsvaigusią Asuntą į savo sodybą už miesto. Čia mergaitė pasmaugiama, surišama ir išvežama į mišką už 5 kilometrų nuo sodybos Feroso kelyje.

Jau vėlų vakarą mergaitės įtėviai praneša Santjago de Kompostelos policijos komisariatui apie savo įdukros dingimą.

Tą pačią naktį du jaunuoliai randa mergaitės kūną ir praneša apie tai Civilinei gvardijai.

Policijos pareigūnai netrukus patvirtina, kad tai – dingusios Asuntos lavonas.

Praėjus trims dienoms po mergaitės mirties suimama jos įmotė, o kitą dieną – ir A.Basterra.

Policininkai teismo proceso metu teigė, kad iš karto įtarė Asuntą užauginusius įtėvus: „Jau po pirmųjų jų liudijimų komisariate mes supratome, kad čia kažkas ne taip.“

Prieštaringos versijos

Teismo metu abu Asuntos įtėviai neigė nužudę savo įdukrą.

R.Porto per visus teismo posėdžius vilkėjo gedulo drabužius, verkė, – atrodė sugniuždyta.

Ji teigė, jog Asunta jai buvo „vienintelė priežastis gyventi“ nuo tada, kai ją įsivaikino.

Tačiau, pasak depresija ne sykį sirgusios R.Porto psichologo, moteris jam skundėsi, kad „nebegali savo įdukros pakęsti ir nebegali ja rūpintis“.

Tuo metu A.Basterra per visą mėnesį trukusius teismo posėdžius laikėsi oriai, buvo ironiškas, retkarčiais net nusišypsodavo ir judesiais nuolat prieštaravo liudininkų versijoms.

Šią bylą nagrinėjusiam teisėjui daugiausia įtarimų sukėlė tai, kad Asuntos įmotė, sužinojusi apie turimus banko kameros nufilmuotus vaizdus, kuriuose jos automobilyje matyti ji ir jos įdukra, pakeitė savo parodymus.

O iš A.Basterros namų po jo arešto porą valandų buvo dingęs jo asmeninis kompiuteris, vėliau sugrąžintas su pakrapštytu kietuoju disku, bet be vyro pirštų atspaudų.

Vėliau sužinota, kad prieš du mėnesius iki Asuntai lemtingos dienos į R.Porto namus naktį buvo įsibrovęs kaukėtas vyriškis, kuris norėjo pasmaugti mergaitę. Pasak Rosario, užpuolikas pabėgo, kai ji užėjo į mergaitės miegamąjį.

Manoma, kad tai buvo pirmas bandymas Asuntą nužudyti. Ji savo draugei tada pasiuntė žinutę per programėlę „WhatsApp“: „Esu išsigandusi, šiandien mane bandė nužudyti. Niekam to nesakyk.“

Apie šį įvykį Asuntos įmotė policijai nepranešė.

„Nenorėjau traumuoti dukros, nenorėjau, kad ji namuose jaustųsi nesaugi“, – aiškino R.Porto.

Tačiau prokuroras mano, kad į namus įsiveržęs vyriškis buvo pats A.Basterra.

Girdė migdomuosius

Visą spalį trukęs teismo procesas tapo daugiausia dėmesio sulaukusiu įvykiu Ispanijoje. O praėjusią savaitę, teisėjui pripažinus Asuntos įtėvius kaltais, Galisijos regione, kur gyveno mergaitė, išleista knyga „Asunta. Nusikaltimas, pravirkdęs Galisiją“. Knygoje pasakojama apie mergaitės gyvenimą, apie nusikaltimo detales ir prieštaringas įtėvių versijas apie tai, kur jie buvo ir ką jie veikė Asuntos nužudymo dieną.

A.Basterros ir R.Porto šeimoje Asunta apsigyveno būdama vos metų. Žymios ir turtingos advokatės bei žurnalisto šeimoje, pasak sutuoktinių draugų, jai nieko netrūko.

Pedagogų teigimu, mergaitė buvo nepaprastai gabi, lankė muzikos ir baleto mokyklas, mokėsi prancūzų ir kinų kalbų.

Likus trims mėnesiams iki dienos, kai buvo įvykdytas žiaurus sumanymas, R.Porto ir A.Basterra ėmė girdyti Asuntą migdomaisiais vaistais. Manoma, kad taip Asuntos įtėviai bandė įvairias vaistų dozes iš anksto planuodami nužudymą.

A.Basterra vaistinėje nuolat pirkdavo vaistus, pasak jo, savo buvusiai žmonai, sergančiai depresija. Iš viso Asuntos įtėvis įsigijo 125 tabletes.

Sykį Asuntą A.Basterra atvedė į muzikos mokyklą visiškai apsvaigusią.

„Jis man paaiškino, kad tai visiškai normalu, nes Asunta yra išgėrusi vaistų nuo alergijos.

Tą dieną per pamoką Asunta tiesiog negalėjo nusėdėti ant kėdės, ji nevaldė savo rankų ir kojų“, – teisme liudijo viena mergaitės mokytojų.

Teismo ekspertizė, atlikta ištyrus cheminę nužudytos mergaitės plaukų sudėtį, parodė, kad jai buvo girdomi ne antialerginiai, o migdomieji vaistai. Asuntos pediatrė patvirtino, kad niekada nebuvo diagnozavusi mergaitei alergijos.

Pati Asunta mokytojams skundėsi, kad „jos tėvai ją apgaudinėja, kad jai nėra jokios alergijos ir kad jie girdo jai baltus miltelius norėdami ją nužudyti“.

Šie faktai sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą. Klausimas, kodėl niekas nepadėjo mergaitei po tokios jos išpažinties, taip ir liko neatsakytas.

Mįslė neįminta iki šiol

Po teismo liko taip ir neįminta mįslė, kada ir kodėl A.Basterra ir R.Porto nusprendė atsikratyti mergaitės.

Įvaikinta dukra jiems trukdė? Abu po skyrybų norėjo pradėti naują gyvenimą, o mergaitė nebetiko prie jų planų? O galbūt Asunta buvo nužudyta dėl pinigų? 2013-aisiais nė vienas mergaigės tėvų nedirbo.

Abu jie buvo pripratę prie prabangaus gyvenimo, tačiau vienintelė 2012 metais mirusių R.Porto tėvų palikimo paveldėtoja buvo dukters įvaikinta Asunta.

Dar viena mįslė, neduodanti ramybės bylos tyrėjams, – keistos nuotraukos, rastos A.Basterros mobiliajame telefone. Vienoje Asunta yra suvyniota į baltą paklodę, kitoje pozuoja apsirengusi per daug atvirais kabareto šokėjos drabužiais.

Pasak prokuroro, gali būti, kad A.Basterra yra ir seksualiai išnaudojęs savo įdukrą. Savo ruožtu įtėviai ginasi, kad mergaitei tiesiog patikdavo persirenginėti mumija ir kabareto šokėja.

Teisėjas taip pat pabrėžė, kad mergaitę įtėviai paskutiniais jos gyvenimo mėnesiais buvo visiškai apleidę.

Ji ištisas dienas, kartais ir naktis, praleisdavo viena – tėvai ją namie paliko net per paskutines vasaros atostogas.

Asunta pirmą pusę paskutinės savo vasaros praleido su krikšto motina, o kitą – vasarnamyje, kur gyvena jos auklė Carmen Amarelle, prižiūrėjusi mergaitę nuo tada, kai ji atvyko į Ispaniją.

C.Amarelle iki šiol rūpinasi savotišku paminklu Asuntai miške, kuriame rastas jos lavonas. Čia vis dar pilna gėlių ir pliušinių žaislų. Yra ir lentelė su užrašu žmogžudžiams: „Neturėjote nei jausmų, nei širdies.“

Šaltakraujiški budeliai – taip milijonai ispanų vadina sutuoktinius Antonio Basterrą ir Rosario Porto, kurie, regis, 12-metę mergaitę iš Kinijos įsivaikino tik tam, kad ją vėliau pasmerktų mirčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.