Briuselyje baimė dėl teroro neslūgsta, JAV perspėja keliautojus

Sulaikė dar vieną įtariamąjį

Briuselyje paskelbtas aukščiausias terorizmo pavojaus lygis galios dar keletą dienų.<br>AP nuotr.
Briuselyje paskelbtas aukščiausias terorizmo pavojaus lygis galios dar keletą dienų.<br>AP nuotr.
Pareigūnai medžioja teroristus.<br>AP nuotr.
Pareigūnai medžioja teroristus.<br>AP nuotr.
Pareigūnai medžioja teroristus.<br>AP nuotr.
Pareigūnai medžioja teroristus.<br>AP nuotr.
Pareigūnai medžioja teroristus.<br>AP nuotr.
Pareigūnai medžioja teroristus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

2015-11-24 08:28, atnaujinta 2017-10-03 04:08

Trečia dieną iš eilės tęsiantis precedento neturintiems saugumo suvaržymams Belgijos sostinėje, premjeras Charles'is Michelis perspėjo, kad koordinuotų atakų grėsmė mieste, kuriame yra įsikūrusios daugelio Europos Sąjungos institucijų būstinės, „išlieka didelė ir betarpiška“.

Tiesa, Briuselio mokyklos ir metropolitenas trečiadienį atnaujina darbą.

„Krizių centras nusprendė palikti galioti ketvirtą parengties lygį, kuris reiškia, kad grėsmė išlieka didelė ir betarpiška, – sakė Belgijos premjeras Charles'is Michelis. – Priėmėme sprendimą vėl atidaryti mokyklas trečiadienį. Taip pat metropoliteną.“

Sulaikė dar vieną įtariamąjį

Belgijos antiteroristinių bylų teisėjas pirmadienį pateikė kaltinimus dalyvavimu Paryžiaus atakose įtariamam asmeniui, kuris yra jau ketvirtasis asmuo, apkaltintas Belgijoje dėl lapkričio 13 dieną įvykdytų išpuolių.

Tas įtariamasis buvo suimtas per sekmadienį surengtą virtinę policijos reidų Belgijoje kartu su 15 kitų žmonių, kurie buvo paleisti nepateikus kaltinimų. Pareigūnai perspėjo, kad Briuselyje galbūt rezgamas sąmokslas vykdyti išpuolius, panašius į atakas Paryžiuje.

„Tiriantysis teisėjas, kurio specializacija – terorizmo bylos, skyrė areštą vyrui, suimtam per operacijas praeitą vakarą. Jis kaltinamas dalyvavęs teroristinės grupuotės veikloje ir teroristinėje atakoje (Paryžiuje)“, – sakoma prokuratūros pranešime.

„Po federalinės policijos atlikto nuodugnaus tardymo kiti 15 asmenų buvo paleisti tiriančiojo teisėjo“, – pridūrė prokurorai. 27 metų Mohammedas Amri ir 20-metis Hamza Attou praeitos savaitės pirmadienį buvo apkaltinti padėję numanomam Paryžiaus atakų dalyviui Salahui Abdeslamui pabėgti į Briuselį po žudynių lapkričio 13-ąją, per kurias žuvo 130 žmonių.

Trečiasis asmuo, kurio vardas nebuvo paviešintas, praeitą penktadienį taip pat buvo apkaltintas dėl ryšių su atakomis Paryžiuje. Kaip pranešama, jis padėjo Salahui, kai šis buvo atvežtas į Belgijos sostinę.

JAV perspėja turistus

Primindamos apie neseniai islamistų įvykdytas atakas, nusinešusias daug žmonių gyvybių Malyje, Nigerijoje ir Turkijoje, Jungtinės Valstijos paskelbė pasaulinį perspėjimą Amerikos piliečiams dėl „padidėjusių teroristinių grėsmių“.

„Dabartinė informacija rodo, kad ISIL (dar žinoma kaip „Daesh“), „al Qaeda“, „Boko Haram“ ir kitos teroristinės grupuotės toliau planuoja teroristines atakas daugelyje regionų“, – sakoma JAV Valstybės departamento perspėjime keliautojams.

Tuo tarpu Briuselyje trečią dieną iš eilės tvyrojo baugi atmosfera, o kariai slepiamosiomis uniformomis patruliavo daugelyje vietų – pradedant geležinkelio stotimis, baigiant ES institucijomis.

Armija ir ginkluoti policininkai liks gatvėse artimiausiomis dienomis, nurodė Ch.Michelis, pridūręs, kad mokyklos ir metropolitenas vėl pradės veikti nuo trečiadienio.

Briuselio istorinėje centrinėje Didžiojoje aikštėje, kurioje paprastai būna apstu žmonių, buvo atsidarę tik keli barai ir restoranai, tačiau juose lankytojų buvo mažai.

Europos Sąjunga ir NATO, kurių būstinės yra Briuselyje, sakė sustiprinusios saugumo priemones, o ne pačius būtiniausius darbuotojus paragino dirbti iš namų.

Briuselio gyventojams stengiantis pasiekti darbą autobusais arba dviračiais, vidaus reikalų ministras Janas Jambonas pripažino, kad tokia padėtis brangiai kainuoja ir yra slegianti, bet pridūrė, kad ji „tęsis, kiek tik bus būtina“.

Saugumo padėtis bus vėl vertinama ateinantį pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.