Bus rengiamas įtariamų džihadistų juodasis sąrašas

Teroro išpuoliai Paryžiuje

Europos Parlamente sutarta dėl priemonių kovai su terorizmu.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Europos Parlamente sutarta dėl priemonių kovai su terorizmu.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 25, 2015, 3:22 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 8:53 PM

Europarlamentarai siūlo parengti įtariamų džihadistų juodąjį sąrašą ir įteisinti „užsienyje kovojančio asmens“ sąvoką, kad tokius asmenis būtų lengviau sulaikyti kertančius ES sieną ir nuteisti. Kartu jie ragina valstybes nedelsiant sustiprinti ES išorės sienų kontrolę ir intensyviau tarpusavyje bei su EUROPOL keistis informacija apie suradikalėjusius ES piliečius.

EP pakartoja savo įsipareigojimą siekti dar šiemet sutarti dėl ES lėktuvų keleivių duomenų įrašų (PNR) direktyvos. Kartu europarlamentarai pažymi, kad vien šios direktyvos nepakanka – jie ragina priimti universalią kovos su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu strategiją, taip pat nedelsiant persvarstyti šaunamųjų ginklų direktyvą.

Rezoliucijoje taip pat siūloma konfiskuoti galimų teroristų pasus, užšaldyti jų finansinį turtą, kurti bendruomenės narių perspėjimo apie asmenų radikalėjimą sistemą, o kartu stiprinti kultūrų dialogą, taip pat investuoti į socialinius ir kaimynystės projektus.

Siekiant sustabdyti radikalėjimą kalėjimuose europarlamentarai siūlo, paisant žmogaus teisių, juose atskirti kalinius, kurie propaguoja smurtinį ekstremizmą ar yra užverbuoti teroristinių organizacijų.

Kadangi internetas tampa svarbia radikalėjimo ir fundamentalizmo kurstymo platforma, EP siūlo jame operatyviai šalinti smurtinį ekstremizmą kurstantį turinį. Interneto bendrovių, įskaitant socialinius tinklus, atsisakymas iki galo bendradarbiauti turėtų būti prilygintas bendrininkavimui su teroristais, įsitikinę europarlamentarai.

Savo ruožtu EP smerkia islamofobijos ir rasizmo kurstymą bei pabėgėlių gretinimą su teroristais. Europarlamentarų įsitikinimu, toks kurstymas kaip tik pasitarnauja teroristinių grupuočių propagandai ir skatina asmenis prie jų jungtis. EP siūlo numatyti europines kovos su islamofobija gaires.

Rezoliucijai pritarė 548 EP nariai, nepritarė 110, o susilaikė 36.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.